Poetisk blikk på nyhetsbildet

I diktsamlingen «Alltid Nyheter» blander forfatter Monica Isakstuen nyhetsmeldinger og poesi. En tragisk hendelse i hennes eget liv ligger i kjernen av mye av det hun skriver.

Monica Isakstuen

Har poesien også plass i nyhetsbildet? I diktsamlingen Alltid Nyheter tar Monica Isakstuen utgangspunkt i virkelige nyhetshendelser.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Datoen 18. august 2004 står på første linje i Monica Isakstuens nye diktsamling Alltid Nyheter. Hun kan huske at hun hørte NRK-nyhetene den dagen, rett før det utenkelige skjedde.

– Verden går videre

– Faren min døde plutselig og uventet i 2004. Det er ingen som vet hva som skjedde, han bare falt om, forteller den Fredrikstad-baserte forfatteren når NRK.no møter henne utenfor morens leilighet i Oslo.

– Jeg husker at jeg hørte nyhetene på radio. Det hadde gått et ras, men ingen døde. Da tenkte jeg «ja, men faren min døde, og likevel går verden videre».

I diktsamlingen Alltid Nyheter tar Isakstuen utgangspunkt i nyhetshendelser, som for eksempel Sjursøya-ulykken , gruvekatastrofen i Chile og askeskyen over Island .

Flyfoto av sammenrast terminal på Sjursøya

Sjursøya-ulykken i fjor, hvor tre mennesker mistet livet og flere ble skadd, er en av hendelsene som danner utgangspunkt for Isakstuens dikt.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

den dagen hadde / seksten vogner løsna og rulla av gårde / ned ned ned mot byen / fortere fortere 90 100 110 fortere 120 / ville ikke stoppe før det smalt / ute på Sjursøya

«det jeg tror han prøvde å si» / Monica Isakstuen, Alltid Nyheter

Men selv om hendelsene fra virkeligheten fungerer som ramme for diktene, er bokens overordnede temaer av mye mer personlig art.

– Den røde tråden for meg er sorg og hvordan man kommer seg videre når noe dramatisk skjer, sier forfatteren.

Hør Monica Isakstuen lese resten av diktet om togulykken på Sjursøya:

– Mye som ble revet bort

Monica Isakstuen

Forfatter Monica Isakstuen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Monica Isakstuen er utdannet ved Westerdals Reklameskole, og har tidligere jobbet i reklamebransjen og med PR i forlag.

Hennes debut som dikter kom i 2008 med Sånn, borte, hvor hun også skriver om faren som hadde gått bort.

I romanen Avstand², som kom ut på Tiden Forlag året etter, er det ikke hun som er hovedpersonen, men handlingen tar likevel utgangspunkt i en død far.

– Jeg tror at det å miste foreldre er traumatisk uansett hvor gammel man er. Jeg var ganske voksen da faren min døde, men det var likevel så mye som ble revet bort, forteller den nå 34 år gamle forfatteren.

– Jeg hadde akkurat begynt å bli litt nysgjerrig på faren min og så ble han borte. Det var da jeg forsto hvor mye trygghet han ga meg i livet mitt.

og sånn skal det altså slutte / tidlig om morgen 18. august 2004 / i en liten lomme / til venstre for stien / ved et vann i skogen / med ansiktet ned i grusen / jeg kunne like gjerne ha vært / et insekt / en kravlende / overopphetet bille som ikke / tåler den lumre / overgangen / til høst

i nesten femtito år / bare leve / tidlig denne morgenen våkne og leve / under hele kaffekoppen tenke og leve / halvveis rundt vannet rusle og leve / så plutselig ikke leve mer

«jeg bare faller» / Monica Isakstuen, Alltid Nyheter

«Gravid-dame-skriver-dikt»

Alltid Nyheter, Monica Isakstuen
Foto: Flamme Forlag

Det er hverken Einar Lunde eller Ingvild Bryn som pryder omslaget på Alltid Nyheter, men et ultralydbilde av forfatterens første barn, Helmer, som nå er tre måneder gammel.

Isakstuen sier hun ikke alltid har vært helt sikker på om det var et godt valg, selv om hun nå er veldig fornøyd med resultatet.

– Jeg var redd det kunne redusere boken til «gravid-dame-skriver-dikt», men den er mye mer enn det. Noen menn har dessuten ikke skjønt hva bildet forestiller, de tror det er såpebobler, sier hun og ler.

Å få barn selv har fått forfatteren til å tenke mer på sin egen far, men samtidig innrømmer hun at det er deilig å ikke ha så mye fokus på seg selv hele tiden.

– Nå er det jeg som er størst, nå er det jeg som må passe på han, forklarer hun mens den lille gutten sover søtt i barnevognen ved siden av oss.

Hør et utdrag fra diktet «hva jeg har vært hele tida»:

Kulturstrøm

 • Lisa Banes død etter påkjørsel

  Den amerikanske skuespilleren Lisa Banes (65) er død, ifølge Entertainment Tonight.

  Hun ble påkjørt av en scooter i New York den 4. juni, og døde av skadene. Føreren stakk av fra åstedet.

  Banes er mest kjent for sine roller i Gone Girl og Cocktail.

  En representant for familien sa tirsdag at de var knust et hennes «tragiske og meningsløse bortgang».

  Lisa Banes
  Foto: Charles Erickson
 • Madrugada skal på europaturné

  Sivert Høyem, Frode Jacobsen og Jon Lauvland Pedersen jobber med ny musikk og skal ut på europaturné fra februar til april neste år, melder bandet i en pressemelding. I Norge er det Oslo Spektrum som får besøk av bandet 4.-5. februar 2022, før de europeiske scenene venter. Madrugada ble oppløst i 2008, men gjenforent i 2019. Billetter slippes onsdag 16. juni.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK