Hopp til innhold

Per Petterson vant Brageprisen

Petterson ble tildelt Brageprisen 2008 for sin roman "Jeg forbanner tidens elv".

Per Petterson
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Fredag kveld ble Per Petterson tildelt den høythengende norske litteraturprisen, i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

'Jeg forbanner tidens elv' roses av Brageprisjuryen for den språklige presisjon, og forfatterens evne til å finne frem til kjernen i de avgjørende situasjonene i livet.

«På ujålete vis skjærer han rett inn til beinet. Språket er enkelt, men av høy kvalitet setning for setning, hele boka igjennom.», heter det i juryens begrunnelse.

Petterson har skrevet romaner og noveller, og ble i 1997 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Til Sibir".

Om Per Pettersons forfatterskap

De andre nominerte i kategorien var Gunnhild Øyehaug med Vente, blinke , Nikolaj Frobenius med romanen Jeg skal vise dere frykten , og Jørgen Norheim, som var nominert med romanen Adjutanten .

Vinnerne av Brageprisen 2008:

Barne- og ungdomsbøker: Johan Harstad med boken "Darlah - 172 timer på månen".

Sakprosa: Bjørn Westlie med "Fars krig".

Poesi (Åpen klasse 2008): Øyvind Rimbereid med "Herbarium".

Skjønnlitteratur for voksne: Per Petterson med "Jeg forbanner tidens elv".

Om Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i fjor gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen. Utdelingen foregikk under Bokmessa på Lillestrøm.

I fjor var det Carl Frode Tiller som vant med romanen Innsirkling, mens Dag Solstad ble tildelt prisen i 2006 for "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman."

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.