Per Petterson vant Brageprisen

Petterson ble tildelt Brageprisen 2008 for sin roman "Jeg forbanner tidens elv".

Per Petterson
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Fredag kveld ble Per Petterson tildelt den høythengende norske litteraturprisen, i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

'Jeg forbanner tidens elv' roses av Brageprisjuryen for den språklige presisjon, og forfatterens evne til å finne frem til kjernen i de avgjørende situasjonene i livet.

«På ujålete vis skjærer han rett inn til beinet. Språket er enkelt, men av høy kvalitet setning for setning, hele boka igjennom.», heter det i juryens begrunnelse.

Petterson har skrevet romaner og noveller, og ble i 1997 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Til Sibir".

Om Per Pettersons forfatterskap

De andre nominerte i kategorien var Gunnhild Øyehaug med Vente, blinke , Nikolaj Frobenius med romanen Jeg skal vise dere frykten , og Jørgen Norheim, som var nominert med romanen Adjutanten .

Vinnerne av Brageprisen 2008:

Barne- og ungdomsbøker: Johan Harstad med boken "Darlah - 172 timer på månen".

Sakprosa: Bjørn Westlie med "Fars krig".

Poesi (Åpen klasse 2008): Øyvind Rimbereid med "Herbarium".

Skjønnlitteratur for voksne: Per Petterson med "Jeg forbanner tidens elv".

Om Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i fjor gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen. Utdelingen foregikk under Bokmessa på Lillestrøm.

I fjor var det Carl Frode Tiller som vant med romanen Innsirkling, mens Dag Solstad ble tildelt prisen i 2006 for "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman."

Kulturstrøm

 • Årets første Spellemann utdelt

  Mads Erik Odde er tildelt Spellemann i klassen for folkemusikk/tradisjonsmusikk. Han vant for sin plate «Logne slåttar», hvor han både har funnet fram gamle slåtter og komponert nye – og arrangert dem for akkordeon eller trekkspill med melodibass.

  De tre andre nominerte i klassen var Britt Pernille Frøholm, Ronny Kjøsen og Johanne Flottorp/Åsmund Solberg.

  Odde ble utropt som prisvinner i Folkemusikktimen på NRK P2. Du kan høre intervjuet med ham her.

  Mads Erik Odde
  Foto: ROBIN BOEE
 • Skikkelig underholdende eventyr

  Fantasy, steampunk, science fiction og et ørlite snev av gotisk skrekk – HBOs nye eventyrserie «The Nevers», er en herlig sjangerblanding som underholder stort. Terningkast 4.

  «BERØRTE» KVINNER: Laura Donnelly og Ann Skelly spiller to kvinner med overnaturlige evner i «The Nevers».
  Foto: HBO Nordic.
 • Mystisk kunstner avslørt

  En 25 år lang bløff er avslørt.