Hopp til innhold

Per Petterson vant Brageprisen

Petterson ble tildelt Brageprisen 2008 for sin roman "Jeg forbanner tidens elv".

Per Petterson
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Fredag kveld ble Per Petterson tildelt den høythengende norske litteraturprisen, i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

'Jeg forbanner tidens elv' roses av Brageprisjuryen for den språklige presisjon, og forfatterens evne til å finne frem til kjernen i de avgjørende situasjonene i livet.

«På ujålete vis skjærer han rett inn til beinet. Språket er enkelt, men av høy kvalitet setning for setning, hele boka igjennom.», heter det i juryens begrunnelse.

Petterson har skrevet romaner og noveller, og ble i 1997 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Til Sibir".

Om Per Pettersons forfatterskap

De andre nominerte i kategorien var Gunnhild Øyehaug med Vente, blinke , Nikolaj Frobenius med romanen Jeg skal vise dere frykten , og Jørgen Norheim, som var nominert med romanen Adjutanten .

Vinnerne av Brageprisen 2008:

Barne- og ungdomsbøker: Johan Harstad med boken "Darlah - 172 timer på månen".

Sakprosa: Bjørn Westlie med "Fars krig".

Poesi (Åpen klasse 2008): Øyvind Rimbereid med "Herbarium".

Skjønnlitteratur for voksne: Per Petterson med "Jeg forbanner tidens elv".

Om Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i fjor gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen. Utdelingen foregikk under Bokmessa på Lillestrøm.

I fjor var det Carl Frode Tiller som vant med romanen Innsirkling, mens Dag Solstad ble tildelt prisen i 2006 for "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman."

Kulturstrøm

 • Anne Heches dødsårsak offentliggjort

  Skuespiller Anne Heche døde av brannskader og av å puste inn røyk, viser resultater fra obduksjonen. Dødsfallet regnes som en ulykke.

  Hollywood-stjernen døde fredag 12. august etter skadene hun pådro seg i bilulukke vest i Hollywood 5. august.

  Hun ble holdt på respirator fram til organene hennes kunne bli donert.

  Heche ble først kjent i såpeoperaen «Another World» på slutten av 80-tallet, før hun ble en av Hollywoods største stjerner sent på 90-tallet.

  Hun var stadig vekk å se på magasinforsider og i storfilmer der hun spilte mot skuespillere som Johnny Depp og Harrison Ford.

  (NTB)

  Anne Heche
  Foto: HO / Reuters
 • Moteikonet Hanae Mori er død

  Den japanske klesdesigneren Hanae Mori er død, 96 år gammel. Mori hadde sitt gjennombrudd som haute couture-designer i Paris på 1970-tallet, som den første japanske motedesigneren. Mori døde i sitt hjem i Tokyo, melder AFP.

  Hennes luksuriøse kreasjoner ble blant annet båret av Grace Kelly, Nancy Reagan og talløse kvinner i det øvre sjikt av det japanske samfunnet. Mori var samtidig et forbilde for japanske kvinner som en av få toppledere i et internasjonalt firma.

  Hun startet sin karriere ved å lage kostymer for japansk film. I 1965 åpnet hun motehus og butikk i New York, og fortsatt så til Paris der hun fikk sitt store gjennombrudd i 1977 og hadde atelier fram til 2004.

  Andre store japanske designere som Issey Miyake, som også døde nå i august, fulgte i hennes fotefar.

  Hanae Mori
  Foto: THOMAS COEX / AFP
 • Asap Rocky erkjenner ikkje straffskuld for skyteepisode

  Rapparen Asap Rocky erkjenner ikkje straffskuld for å ha skote to gongar mot ein kjenning i samband med ein krangel i Hollywood i november.

  Han har fått ordre om å møta i retten på ny 2. november.

  Personen som blei skoten, blei lettare skadd. Asap Rocky, som var den mistenkte gjerningspersonen, flykta til fots saman med to andre menn, ifølgje politiet.

  Rapparen blei seinare pågripen på i ein flyplass i Los Angeles i april, men blei lauslaten mot kausjon seinare same dag.

  Det var også mykje blest rundt 33-åringen då han blei pågripen i Stockholm i 2019 etter ei valdshending. Han blei då halden i svensk varetekt i meir enn ein månad.

  (NTB)

  A$AP Rocky
  Foto: Irfan Khan / AP