Hopp til innhold

Per Petterson vant Brageprisen

Petterson ble tildelt Brageprisen 2008 for sin roman "Jeg forbanner tidens elv".

Per Petterson
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Fredag kveld ble Per Petterson tildelt den høythengende norske litteraturprisen, i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

'Jeg forbanner tidens elv' roses av Brageprisjuryen for den språklige presisjon, og forfatterens evne til å finne frem til kjernen i de avgjørende situasjonene i livet.

«På ujålete vis skjærer han rett inn til beinet. Språket er enkelt, men av høy kvalitet setning for setning, hele boka igjennom.», heter det i juryens begrunnelse.

Petterson har skrevet romaner og noveller, og ble i 1997 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Til Sibir".

Om Per Pettersons forfatterskap

De andre nominerte i kategorien var Gunnhild Øyehaug med Vente, blinke , Nikolaj Frobenius med romanen Jeg skal vise dere frykten , og Jørgen Norheim, som var nominert med romanen Adjutanten .

Vinnerne av Brageprisen 2008:

Barne- og ungdomsbøker: Johan Harstad med boken "Darlah - 172 timer på månen".

Sakprosa: Bjørn Westlie med "Fars krig".

Poesi (Åpen klasse 2008): Øyvind Rimbereid med "Herbarium".

Skjønnlitteratur for voksne: Per Petterson med "Jeg forbanner tidens elv".

Om Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i fjor gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen. Utdelingen foregikk under Bokmessa på Lillestrøm.

I fjor var det Carl Frode Tiller som vant med romanen Innsirkling, mens Dag Solstad ble tildelt prisen i 2006 for "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman."

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.