Hopp til innhold

Vemodig pensjonisttreff

Knut Gribb er klar for å gå av med pensjon. Det er instruktør Nils Nordberg også. Derfor var det en historisk leseprøve i radioteatret mandag morgen. Så historisk at også Nitimen behørig fulgte starten på Gribbs siste sak.

I studio

Nitimens Erik Baanerud, Nils Nordberg, Trond Brænne og Lasse Lindtner.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Knut Gribb har nådd den nette alder av 101 år (selv om han aldri blir eldre enn 45). Han har jobbet med 1500 saker, 23 av dem for åpen mikrofon i Radioteatret. Da er det kanskje greit å legge inn årene? Lasse Lindtner, som har gitt stemme til mesterdetektiven fra Oslo i over ti år, drar litt på det.

Knut Gribb

Knut Gribb (Lasse Lindtner) er klar for å løse sin siste sak.

Foto: Fredrik Arff / NRK

- Det er vemodig. Samtidig har det vært en veldig hyggelig ting å være med på.

Hans ”makker” Trond Brænne, lytterne kjenner ham best som Gribbs kollega Harald Brede, istemmer.

- Det er vemodig, ja, nikker han.

- Vi har jo levd med dette i over ti år, mye har skjedd i livene våre mens vi har kunnet vende tilbake til Knut Gribb med jevne mellomrom.

Ninjaer i aksjon

De er akkurat ferdig med leseprøve. Da sitter alle skuespillerne sammen med instruktør, lyddesigner og produksjonsleder sammen ved det runde bord i Skuespillerfoajeen i Radiohuset, og går gjennom alle replikkene i manus.

Her sitter Lindtner og Brænne sammen med kolleger som Line Verndal, Per Sunderland, Anders Mordal, Per Egil Aske, Øystein Røger og mange andre.

”Dragens hale”, som stykket heter, er skrevet av forfatterduoen Bing og Bringsværd. Det spilles med prøvende stemmer og vekslende innlevelse, slik det alltid er på leseprøver. Latteren sitter løst når det vræles ut ”hai!” og ”ooææhh!” og imaginære ninjaer hopper fram og overfaller Gribb og hans kampfeller med slag og spark.

På direkten

Nils Nordberg

Nils Nordberg mener Knut Gribb er en ekte helt.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Så skal vi inn i studio og ta opp en liten scene, med ingen ringere enn Fridtjov Nansen og Vidkun Quisling, spilt av Per Egil Aske og Anders Mordal. Men først skal Nitimen inn på direkten fra kontrollrommet, der pensjonistene Nordberg, Gribb og Brede forteller om et langt liv med Gribb.

- Det beste med Gribb er at han er en skikkelig helt. Han har ingen nevroser, ingen familiære ting som forstyrrer, han er bare en formidabel helt, oppsummerer Norberg til reporter Erik Baanerud.

- Men nå kan det hende at han får seg dame i denne siste episoden, smiler Lindtner.

Endelig dame?

Line Verndal

Line Verndal spiller geologen Marlene Dybwad.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Det er selvsagt Line Verndal, eneste høne i kurven denne morgenen, som spiller Gribbs gode venninne doktor Marlene Dybwad.

- Det er første gang Gribb har en ”love interest”, opplyser Nils Nordberg.

- Så fint at det ble meg, smiler Line.

Og på tide for Knut Gribb kanskje?

Og resultatet av denne prøven og dagene i studio som venter? Kommer til en radio nær deg – trolig til høsten.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters