Hopp til innhold

Gled deg til NRKs påskekrim!

NRK1 sender fem forskjellige påskekrimmer i år og P1 sender to.

Med overlegg

Dr. Edmund Bickleigh (Ben Miller) forelsker seg i Madeleine (Megan Dodds) og vil rydde sin kone av veien.

Foto: ITV

Hver kveld i påsken, åtte dager på rad fra mandag 17. mars til 2. påskedag, blir det påskekrim i NRK1.

Wallander

Først ut er Kurt Wallander i Rolf Lassgårds kjente skikkelse i tv-filmen "Pyramiden" , basert på Henning Mankells roman.

Kurt Wallander får ny kjæreste, Emma.

Emma (Lia Boysen) blir kjæreste med Kurt (Rolf Lassgård).

Foto: Johan Paulin, SVT

Her etterforsker Wallander det som ser ut til å være en konflikt mellom to narkotikaligaer, samtidig som han må ta et voldsomt oppgjør med hendelser i sin egen fortid.

Trial and Retribution

De britiske politietterforskerne Mike Walker og Roisin Connor skal løse to saker for oss denne påsken. NRK1 viser den 13. og 14. i rekken av miniserier med originaltittelen ”Trial and Retribution”.

Mike Walker (David Hayman)

Politietterforsker Mike Walker (David Hayman) i Trial & Retribution.

Foto: La Plante Productions

Tirsdag 18. mars tar Mike og Roisin på seg en følelsesladet sak i  "Hva skjedde med Poppy McDonald" . En mor kommer hjem fra jobben og finner sin lille jentebaby død i sengen sin. Barnevakten er forsvunnet, og løsningen virker åpenbar. Men mye skjuler seg under overflaten og det viser seg å være en svært kompleks sak.

I  "Hva skjedde med ekteparet Delany"  onsdag 19. mars blir politisjefen og hans velstående kone drept. Walker, Connor og resten av teamet føler seg presset til å komme opp med en løsning raskt. Uerstattelige smykker er forsvunnet fra huset, og det hele ser ut som et innbrudd som har gått fryktelig galt. Allikevel velger politiet å fokusere på familien. Det er nemlig mange som har tjent godt på ekteparets bortgang, blant andre tvillingsønnene Michael og Rory.

Klassikere

Skjærtorsdag og langfredag sendes en britisk nyinnspilling av kriminalhistorien  "Med overlegg"  (Malice Afterthought), basert på Francis Iles roman fra 1930. Dette er en ekte klassiker om besettelse, skandale, hevn og mord i en liten engelsk landsby. I sentrum for handlingen står den sjarmerende og kvinnekjære doktor Edmund Bickleigh, som bestemmer seg for å rydde sin kone av veien.

Kriminalsjef Foyle

Trioen i Foyle.

En annen klassiker er kriminalsjef Foyle, som skal løse krimgåter for oss sjette året på rad. På NRK1 påskeaften og 1. og 2. påskedag får vi tre splitter nye, enkeltstående episoder med den sympatiske briten, og som før utspilles handlingen i England under andre verdenskrig. Den godmodige kriminalsjefen fra Hastings har også denne gang med seg sine to trofaste medhjelpere, Paul Milner og Samantha Stewart. Mer om hver sak kan du lese her: Påskeaften , 1. påskedag  og 2. påskedag .

Radiopåske

Radioteatret  serverer i år to spennende påskegrøss for øret. Den ene av Val McDermid, den andre av nabolandets ypperste krimskapere, Sjövall & Wahlöö.

Ekko i det fjerne  er en psykologisk thriller der vi møter de fire vennene Ziggy, Alex, Davey og Tom, gamle barndomsvenner, nå studenter i en liten skotsk by utenfor Edinburgh. Året er 1982. De unge guttene henger alltid sammen, også en iskald vinternatt ranglende hjemover fra en fest. Kvelden skal vise seg å bli skjebnesvanger for dem alle, og uskylden deres tar brått slutt. Fulle snubler de bokstavelig talt over Rosie, en ung og søt kvinne de kjenner fra stedets pub, nå brutalt voldtatt, lemlestet og døende. Flere av dem har vært interessert i Rosie, men har aldri fått napp. Hun har bare vært opptatt av sin hemmelige venn. Saken blir aldri oppklart. 25 år etter, i 2007, blir den tatt opp igjen. Umiddelbart begynner kriminelle hendelser å utspille seg, hendelser som får uhyggelige konsekvenser for blant annet de fire gamle vennene…

Døden tar buss  er den andre radiokrim'en denne påsken. Det er sent på kvelden. Det rapporteres om skyting. Åtte personer blir funnet drept i en buss, blant andre Åke Stenström, en av Martin Becks yngste medarbeidere. Han ligger død i en toetasjers buss med linjenummer 47. I høyre hånd holder han tjenestevåpenet sitt. En annen lar seg ikke så lett identifisere siden ansiktet er skutt vekk. Beck og Kollberg starter etterforskningen med å nøste i den døde politimannens nedtegnelser. Dette fører dem til gatens løse fugler og andre mer mistenkelige individer, der en også har en fortid fra det militære i Finland.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift