På signingsferd i New York

To av Norges fremste tegneserieskapere var på plass da tegneseriefestivalen Mocca Art Festival gikk av stabelen i New York.

Lise Myhre og Nemi på tegneseriefestival i New York
Foto: Randi H. Svendsen / NRK

Festivalkoordinator Barrie Addelberg er strålende fornøyd med at det er et marked for både Lise Myhre og John Arne «Jason» Sæterøy i USA.

- Jeg synes historiene deres er lette å forstå, tegningene er nydelige og de er veldig talentfulle.

- Hvert nye land er kjempestas. Det er utrolig gøy å være i New York og gå inn i en tegneseriebutikk og finne Nemi der, forteller Lise Myhre til NRK.

Myhre har tegnet Nemi siden 1997, som nå er kommet ut i 11 land. I løpet av året skal Nemi også lanseres i to nye land.

- Jeg har hele tiden tenkt at Nemi er en veldig norsk serie, men for eksempel nå skal Nemi ut i Bulgaria og vi har fått beskjed fra utgiverne der om at de synes hun er veldig typisk deres land igjen da. Det er tydeligvis noe som er universelt ved figuren.

Opsjon på filmmanus

John Arne «Jason» Sæterøy er for tiden på en boksigneringsturne i USA. Så langt har han gitt ut hele 13 bøker på andre siden av Atlanteren. Nå har noen kjøpt opsjon på å skrive et filmmanus på boka «Jeg drepte Hitler».

- Man vet jo aldri med film. Det er ikke noe jeg venter på, det får bli en positiv overraskelse hvis det skulle bli noe av, forteller Sæterøy beskjedent til NRK.

John Arne «Jason» Sæterøy

John Arne «Jason» Sæterøy, her ved en annen anledning.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Han sier han ikke har noen god forklaring på hvorfor seriene hans er blitt så populære.

- Av en eller annen grunn virker det som om de er interessert i mine serier, at kanskje er noe litt eksotisk ved det, noe melankolsk og skandinavisk kanskje?

En av de som elsker Sæterøys arbeid er Jody Lehup, en av redaktørene i Marvel, et av verdens største tegneserieforlag. Han har gitt nordmannen det prestisjefulle oppdraget med å tegne sin egen Spidermannen.

- Jeg elsker arbeidet hans, han er en briljant tegneseriemaker, og det var en spesiell opplevelse å jobbe med Jason, sier Lehup til NRK.

Kulturstrøm

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.
  • Facebook kvitter seg med apper

    Facebook har kvittet seg med tusenvis av apper som feilaktig kan ha misbrukt brukernes personopplysninger, opplyser nettsamfunnet fredag, skriver Washington Post. Facebook startet en prosess i vår, som tiltak etter episoden med Cambridge Analytica.