Hopp til innhold

På havets bunn

Er det mulig å arrangere en konsert 303 meter under vann? Når verdensstjernen Katie Melua sier ja, starter jobben med å tilrettelegge en nærmest umulig konsertutfordring.

Katie Melua
Foto: DANIEL MAURER / AP

Vi følger plattformsjefen på Troll A og den eventyrlystne britiske artisten gjennom forberedelser og treningsprogram som helikoptervelt under vann og livbåtdropp fra stor høyde. Bli med Katie underveis mot "The Closest Thing To Crazy".

Katie Melua fikk overlevelseskurs før hun fikk lov å spille sin rekord-konsert på Troll A
Foto: FREDRIK ARFF / AP

I hardtrening

Tidligere i år lot Katie Melua seg senke ned 303 meter under vann, på Troll A-plattformen i Nordjøen. I kveld får vi ta del i hennes opplevelser. Det hele kom i stand fordi plattformsjefen Jan Hauge, som selv er musiker, har drømt om å få til en konsert på havbunnen.

For å komme seg ut i Nordsjøen må Katie Melua gjennom en legesjekk. Hun skal i et treningsprogram, under vann, komme seg ut av et veltet helikopter. Hun skal kle seg i overlevelsesdrakt før hun sammen med de andre arbeiderne fraktes ut over havet av en Sea King.

Ned i dypet

Hun skal deretter 300 skremmende meter ned, i en raklende kjetting-heis. Hun skal kjenne suget over dypet og høydene, hun skal rystes av de enorme dimensjonene, hun skal kanskje kjenne høststormene i Nordsjøen og se flygelet sitt bli senket ned i gassledningsskaftet.

Vi seere skal følge henne fra land og ned. Vi skal oppleve hennes nervøsitet over å dra ned i dypet, vi skal oppleve de vanvittige dimensjonene under havet. Vi skal gjennom simuleringer følge kamera i vannet ned til bunnen av havet, gå gjennom veggen og inn i ”varmen”. Kanskje kan vi nettopp føle hvordan dypvannsfisken hører Katie Meluas fløyelstemme. Bli med!

  På TV i kveld

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.