NRK Meny
Normal

Overflod og bekymringer (R)

På 1600tallet fraktet nederlandske skip varer som aldri før hadde vært sett i Europa: Fremmede frukter og grønnsaker, vakkert håndarbeide, merkelige og fantastiske dyr. Det nederlandske ostindiske handelskompani ble en pengemaskin som gjorde kjøpmenn i Amsterdam ufattelig rike.

Og bekymret.

Overflod og bekymringer, krigere fra Rembrandtsplein, Amsterdam
Foto: NRK - Lars Nilsen / NRK

Hør: Studio Sokrates, jazz og filosofi i Amsterdam, del 1, 27.09.2008

Se: Studio Sokrates i Amsterdam del 1 (Nett-tv)

Se: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Amsterdam del 1, 2008

Marranos – de som spiser svin

Dette var kallenavnet spanjolene brukte på jødene før de lot dem reise fra den spanske inkvisisjonen til trosfrihet i Nederland. Baruch Spinoza (1632-77) ble født i en familie som hadde flyktet fra Spania til Amsterdam på slutten av femtenhundretallet.

I flere hundre år hadde jødene klart seg bra i Spania. En av de fremste jødiske tenkerne, Moses ben Maimon ( Maimonides 1135-1204) forsøkte å harmonisere jødisk teologi med aristotelisk filosofi – og kom på sett og vis til å rydde vei for en tenker som Spinoza fire hundre år senere. Spania under Ferdinand og Isabella (ca 1450-1500) ble imidlertid en katastrofe for jødene.

Inkvisisjonen drev jødene til å konvertere til kristendommen eller å forlate Spania (eller å miste livet). For å vise at de var kristne ble jødene tvunget til å spise svinekjøtt. Derav økenavnet Marranos – «svinekjøttspiserne».

Historien gjentar seg

Spinozas far, Mikael kom antakelig til Amsterdam som barn, før det jødiske samfunnet der var ordentlig etablert. Jødene som flyktet fra inkvisisjonen hadde sin tro intakt til tross for inkvisitorenes fantasifulle forsøk på å utslette den. Men da jødene langsomt etablerte et eget samfunn i Amsterdam la de selv for dagen ekstreme krav til ortodoksi: Alle filosofiske forsøk på revitalisering av jødisk tenkning ble avvist og forfulgt og straffet av de jødiske menighetene. Denne ortodoksien ble skjebnesvanger for vår mann, Baruch Spinoza.

Dessuten ble jødene konfrontert med en annen trussel: Mammon. Den nederlandske kjøpmannsklassen gjorde suksess og ble styrtrik. Suksess i handel la grunnlag for gullalderen i nederlandsk kunst og kultur. Et voldsomt oppsving i kunst, litteratur, filosofi og musikk der essensen var en ny humanisme. Økt oppmerksomhet omkring det evige spørsmål: Hva betyr det å være menneske? En ny antropologi dukket opp, men de jødiske menighetene svarte på denne utfordringen med forsterkede krav til bokstravtro bibeltolkning og ortodoks tenkning.

Jazz i Amsterdam

I 1609 sendte nederlandske handelsmenn en brite, Henry Hudson over havet vestover for å finne en sjøvei til Kina. De ventet seg mye av denne ekspedisjonen men Henry bomma fælt. Han fant ei lita øy omgitt av to elver: Manhattan. Elva kalte han opp etter seg selv «Hudson river» og øya forsøkte han å kjøpe av indianerne som bodde der. «New Amsterdam» (Nå New York) ble grunnlagt av nederlenderne i 1626. Harlem, der jazzen utviklet seg til verdensberømmelse på 1920 og 30 tallet finner vi også like utenfor Amsterdam i Nederland. Flyplassen Schiphol ligger i Harlem.

Nederlenderne var tidlig oppmerksomme på jazzen og tok den fort til sitt hjerte. De første innspillingene av jazz ble gjort i New York i 1917. Bare to år senere spilte en gruppe som kalte seg «The Original Jazz Syncopators» i konsert og selskapslokaler i Den Haag

I 1920 besøkte en kvartett fra Leiden London og Berlin og spilte inn plater: «Alabama Lullaby», «How Ya gonna keep em down on the Farm?». (Kevin Whitehead: New Dutch Swing) I denne utgaven av Studio Sokrates er opptakene gjort i Vondelpark midt i Amsterdam og Knut Borge presenterer to innspillinger med et nederlandsk band ledet av Jack Bulterman: «The Ramblers», begge innspillinger fra 1935:

1: After you've gone (med Coleman Hawkins)

2: New Street Swing (med Benny Carter)

(Wmv)