Kunstner løy om Obama-bilde

Den kjente gatekunstneren Shepard Fairey innrømmer å ha løyet om hvilket bilde han brukte som grunnlag for den berømte Obama-plakaten i rødt og blått.

President Barack Obama
Foto: Manny Garcia/ Shepard Fairey / Scanpix/AP

Portrettet ble en sentral del av valgkampen, har fått ikon-status, og havnet i januar på det amerikanske National Portrait Gallery.

Les også: Obama på museum

Hør: Marianne Siebke intervjue lærer på Westerdals, Astrid Brodtkorb om Obama-bildet

Det er solgt hundretusenvis av plakater, postkort, klistremerker, nøkkelringer, t-skjorter og andre varer av det røde og blå sjablong-portrettet av president Barack Obama, skapt av den kontroversielle kunstneren Shepard Fairey.

Krever erstatning

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) har krevd erstatning fra kunstneren, som de mener brukte deres fotografs bilde som grunnlag for sjablong-portrettet. De mener at Fairey skulle ha søkt om tillatelse til å bruke det og har framsatt et økonomisk krav til kunstnerens advokat.

Fairey har hele tiden hevdet at plakaten er laget på grunnlag av et bilde han fant på nettet av Obama og skuespilleren George Clooney. Som han deretter endret radikalt, og som nå er blitt en industri og har havnet på flere utstillinger og på museum.

Les også i kpn.dk: Total kaos i sak om Obama-bilde

Innrømmer løgn

Først nektet Fairey for å ha brukt det bildet AP hevdet. Nå innrømmer han å ha løyet og i tillegg forsøkt å slette alle beviser på at plakaten ikke er lagd på det bildet han opprinnelig hevdet.

I USA kan bruken av et bilde få dispensasjon fra reglene om opphavsrett, om bildet er allment brukt og kjent. Her hevdet Fairey å ha sitt på det tørre, fordi han fant bildet på nettet og fordi det fantes uttallige andre steder.

Men nå har saken om opphavsretten til den kontroversielle Obama-plakaten altså tatt en helt ny dreining og er gjenstand for en større diskusjon i amerikanske juridiske kretser.

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland