NRK Meny
Normal

Obama på museum

Prestisjefullt portrettgalleri har sikret seg Obama-sjablongen.

"Barack Obama", Shepard Fairey

'Barack Obama' av Shepard Fairey.

Foto: Shepard Fairey / AP

Gatekunstneren Shepard Faireys røde og blå sjablong-portrett av Barack Obama ble en sentral del av valgkampen. Nå har det blitt tatt opp i kunstsamlingen til National Portrait Gallery i Washington D.C.

- Dette er et emblem for et viktig valg og en ny presidentperiode, skriver Martin Sullivan, lederen for National Portrait Gallery , i en pressemelding.

Det er det første portrettet av Obama i National Portrait Gallery, som er en del av det amerikanske museumskomplekset Smithsonian .

Se Obamas seierstale
Les: Billig spillreklame for Obama

Kunstverket ble gitt til museet av lobbyist- og kunstsamler Tony Podesta, broren til en av lederne i Obamas overgangsadministrasjon. Portrettet ble gitt til minne om brødrenes avdøde mor, som var en svoren Obama-tilhenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Obama T-skjorte

Motivet trykket på T-skjorte.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

En talsperson for galleriet sier at portrettet vil bli satt til utstilling i tide til Obama blir tatt i ed som president 20. januar.

Er Obama-sjablongen verdig en plass blant klassiske portretter? Diskuter under!

"Barack Obama", Shepard Fairey
Foto: Shepard Fairey / AP

Kulturstrøm

 • Lagde film om ett år med Bergman

  – Bergman var ekstremt disiplinert, han sov ikke så mye, og jeg tror han følte at han bare måtte gjøre alt dette mens han hadde muligheten, sier dokumentarfilmskaper Jane Magnusson til Studio 2. Da hun skulle lage dokumentarfilm om Ingmar Bergman, fant hun ut at det var mer enn nok å fortelle om året 1957. Filmen har premiere i Norge torsdag 23. august.

 • – Det er viktig for oss å informere

  Torsdag til mandag vil NRK gjøre opptak til serien «22. JULI» i og i området rundt Regjeringskvartalet. – Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

 • Kan ha blitt gift på ordentlig

  Regissøren Francis Ford Coppola støtter en teori om at skuespillerne Winona Ryder og Keanu Reeves faktisk kan ha blitt lovlig gift med hverandre, skriver The Guardian. En bryllupsscene fra filmen «Dracula» fra 1992, basert på Bram Stokers romanklassiker, kan nemlig vise seg å ha vært juridisk bindende. Skuespilleren Winona Ryder sa til CNN at de to kan ha blitt lovlig gift da de filmet bryllupsscenen i Greek Orthodox church i Los Angeles med en ekte prest.

  Winona Ryder and Keanu Reeves
  Foto: Jordan Strauss / AP