Obama på museum

Prestisjefullt portrettgalleri har sikret seg Obama-sjablongen.

"Barack Obama", Shepard Fairey

'Barack Obama' av Shepard Fairey.

Foto: Shepard Fairey / AP

Gatekunstneren Shepard Faireys røde og blå sjablong-portrett av Barack Obama ble en sentral del av valgkampen. Nå har det blitt tatt opp i kunstsamlingen til National Portrait Gallery i Washington D.C.

- Dette er et emblem for et viktig valg og en ny presidentperiode, skriver Martin Sullivan, lederen for National Portrait Gallery , i en pressemelding.

Det er det første portrettet av Obama i National Portrait Gallery, som er en del av det amerikanske museumskomplekset Smithsonian .

Se Obamas seierstale
Les: Billig spillreklame for Obama

Kunstverket ble gitt til museet av lobbyist- og kunstsamler Tony Podesta, broren til en av lederne i Obamas overgangsadministrasjon. Portrettet ble gitt til minne om brødrenes avdøde mor, som var en svoren Obama-tilhenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Obama T-skjorte

Motivet trykket på T-skjorte.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

En talsperson for galleriet sier at portrettet vil bli satt til utstilling i tide til Obama blir tatt i ed som president 20. januar.

Er Obama-sjablongen verdig en plass blant klassiske portretter? Diskuter under!

"Barack Obama", Shepard Fairey
Foto: Shepard Fairey / AP

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.