Regissør Knut Bohwim er død

Olsenbanden-regissør Knut Bohwim er død. Han ble 89 år gammel og døde i sitt eget hjem tirsdag, opplyser hans familie.

Knut Bohwim og Aud Schønemann fikk hver sin æres-Amanda i Haugesund i 1997

Knut Bohwim og Aud Schønemann da de fikk hver sin æres-Amanda i Haugesund i 1997. Nå har de begge gått bort.

Foto: Øyvind Sætre / SCANPIX

– Hans siste ønske var å få komme hjem, og det ordnet vi. Han døde lykkelig og som han ønsket. Det var en nydelig og verdig avslutning på livet, sier kona Kirsten Bohwim til TV 2.

Knut Bohwim er mest kjent som produksjonsleder og regissør av filmene om Olsenbanden. Bohwim har regissert 12 av de 14 Olsenbanden-filmene.

Den siste Olsenbanden-filmen «Olsenbandens siste stikk» hadde premiere i 1999.

Over 20 år etter at den siste filmen om banden kom ut er filmene fortsatt populære. Olsenbanden-filmene vises blant annet på TV i forbindelse med jul og påske.

Olsenbanden

Knut Bohwim har regissert 12 av de 14 Olsenbanden-filmene. Her ser vi Egon (Arve Opsahl), Benny (Sverre Holm), Valborg (Aud Schønemann) og Dynamitt-Harry (Harald Heide-Steen jr.) i den siste Olsenbanden-filmen Olsenbandens siste stikk.

Foto: Nordisk Film &tv As / NTB scanpix

Teamfilm

Knut Bohwim var filmregissør og produsent i Teamfilm fra 1962 til 1984. Produksjonsselskapet sto bak de 13 av de 14 klassiske Olsenbanden-filmene, og Bohwim har regissert 12 av disse.

Selskapet etablerte han sammen med filmregissør Knut Andersen, filmfotograf Mattis Mathiesen og komponisten og produsenten Egil Monn-Iversen.

Da Teamfilm ble startet i 1962, var Bohwim produksjonsleder i deres første film «Operasjon Løvsprett». Det ble en suksess, og selskapet bestemte seg deretter for å fornorske den danske Olsenbanden.

Olsenbanden-regissør Knut Bohwim er død. Han ble 89 år gammel og døde i sitt eget hjem tirsdag, opplyser hans familie. Her fra en samtale med skuespiller Henny Moan under Norsk Filmforbund feiring av sitt 60-årsjubileum i 2006.

Olsenbanden-regissør Knut Bohwim er død. Han ble 89 år gammel og døde i sitt eget hjem tirsdag, opplyser hans familie. Her fra en samtale med skuespiller Henny Moan under Norsk Filmforbund feiring av sitt 60-årsjubileum i 2006.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Startet som skuespiller

Bohwim vokste opp på Hamar og i Oslo og startet i filmbransjen som skuespiller. Han debuterte som pianospillende russ i filmen «Bedre enn sitt rykte» i 1955, men ble deretter reklamefilmprodusent.

Bohwim har også regissert teaterfilmatiseringer og revyfilmer. Blant dem er «Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe» (1970) med Aud Schønemann i hovedrollen og «Ute av drift» (1992) med Rolv Wesenlund og Solfrid Heier.

Han er tildelt flere ærespriser, som kinosjefenes pris Sølvklumpen, Chaplinprisen og Amandas ærespris, og han fikk i fjor Aamot-statuetten.

Fra 1984 til 1998 var han direktør i Kommunenes Filmcentral. Han var filmregissør og produsent i Teamfilm fra 1962 til 1984, og har produsert 37 og regissert 22 spillefilmer.

Bohwim er tildelt flere ærespriser og fikk i fjor Aamot-statuetten.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag