NRK Meny
Normal

Ole Christian til finalen

Pianisten Ole Christian Haagenrud spilte seg rett til finalen i Virtuos 2008. Og fiolinist Sara Chen får en sjanse til!

Ole Christian Haagenrud, deltager Virtuos 2008
Foto: Morten Brun

Konsentrasjon og spenning preget Store Studio på NRK Marienlyst i minuttene før den aller første semifinalen i Virtuos 2008 dro i gang. Foran en kresen jury skulle fire lovende musikktalenter alle overbevise juryen om at akkurat de fortjente muligheten til å spille selve finalen 29. mars. Programleder Jan Fredrik Heyerdahl kunne i tillegg ønske publikum velkommen til en bortimot fullsatt sal.

Tøffe valg

Første pulje ut var fiolinist Amelie Lied Haga (17), pianist Christian Hundsnes Grøvlen (17) fra Bergen, fiolinist Sara Chen (17) fra Oslo, og pianist Ole Christian Haagenrud (18) fra Oslo. Alle har de kvalifisert seg til semifinalen etter tøffe uttaksrunder.

Amelie Lied Haga, deltager Virtuos 2008

Amelie Lied Haga spilte Christian Sindings Suite i a-moll

Foto: Morten Brun

Juryformann Arild Erikstad fra NRK sier juryen var klar for harde valg nok en gang.

- Vi vet at vi får en vanskelig jobb. Alle kandidatene her er gode nok til å fortjene en plass i finalen, men vi må velge. Da kan vi kun gå ut i fra det vi hører her og nå. Vi kårer altså ikke det største talentet sånn sett, men den beste prestasjonen akkurat i dag.  

Christian Hundsnes Grøvlen, deltager Virtuos 2008

Christian Hundsnes Grøvlen spilte Chopin og Ravel

Foto: Morten Brun

Rolig virtuos

Og etter at de fire musikerne hadde spilt seg igjennom programmet ble det klart at det var Ole Christian Haagenrud som fikk direktebilletten til finalen. Han overbeviste dommerne med en virtuos framføring av Franz Liszt ballade nr. 2 i h-moll.

- Tydelig og samtidig fri - selv om det er et vanskelig og stort anlagt stykke. Ole Christian gjorde en imponerende moden prestasjon, mente en samstemt jury.

- Jeg er fornøyd. Jeg valgte et stykke jeg har spilt lenge, tatt frem flere ganger og modnet med sa Ole Christian. Men likevel finner jeg noe nytt hver gang jeg spiller det.

Ole Christian Haagenrud, deltager Virtuos 2008

Ole Christian Haagenrud imponerte juryen med sin Ballade av Franz Liszt

Foto: Morten Brun

Hør Ole Christians semifinalespill her: Ole Christian spiller Liszt

Ole Christian selv var ganske så rolig etter at finaleplassen var et faktum.

- Jeg har jo deltatt i flere konkurranser, og det har jo gått bra tidligere også, smilte han fornøyd. Og kan saktens smile - i fjor vant han både ærespris og egen klasse i Sparre Olsen-konkurransen for unge pianister, og ble også Årets Musiker i Ungdommens Musikkmesterskap.

Hør Ole Christian om Virtuosinnsatsen her:

Ole Christian like før han skal i ilden

Ole Christian rett etter spillingen

Spennende vår

Til daglig er Ole Christian sisteårselev ved musikklinjen på Foss videregående skole i Oslo, og han får også undervisning ved Barratt Dues Musikkinstitutt.

- Jeg er helt sikker på at jeg skal gå videre med musikken, jeg kommer til å prøvespille både på Musikkhøgsolen og Barratt Due, så dette blir en spennende vår på alle vis, smiler han lurt.

Sara får en ny sjanse

Sara Chen er skolekamerat med Ole Christian både på Foss og Barratt Dues institutt. Hun fikk andreplassen i første pulje, og får dermed en ny sjanse til å kvalifisere seg til finalen. I fjerde runde av semifinalene skal nemlig de tre andreplassene fra innledende puljer og et wild-card konkurrere om de to siste finaleplassene.

- Tonen og klangen din går rett hjem hos meg. Suveren klang og masse musikk, virtuos risikosport på høyt nivå sa juryen til Sara. 

- Jeg er ganske fornøyd, sa Sara etterpå.  

Jurymedlem Elise Båtnes og Sara Chen

Sara Chen spilte Tzigane av Ravel og fikk skryt fra jurymeldem Elise Båtnes

Foto: Morten Brun

Semifinalejuryen består av fiolinist og konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester Elise Båtnes, komponist og pianist Wolfgang Plagge, soloklarinettist i Kringkastingsorkestret Bjørn Nyman og NRKs musikkmedarbeider Arild Erikstad (juryformann). 

Vanket godord

Også fiolinist Amelie Lied Haga og pianist Christian Hundsnes Grøvlen fikk godord fra juryen.

- Jeg blir veldig berørt av måten du forteller en historie på, sa Elise Båtnes til Amelie. - Du gir musikken tid og ro og det liker jeg veldig godt. 

- Du har elleve hjerner, en i hver finger og en i hodet, og slike pianister liker jeg veldig godt, sa Wolfgang Plagge til Christian Hundsnes Grøvlen.