Nerdrum: – Rasende og fornøyd

Odd Nerdrum er rasende på Norge, men han er kjempefornøyd med utstillingen «Skatt og mishandlede dyr» som monteres i Edsvik Konsthall i Stockholm i dag.

Ricardo Donso

Ricardo Donoso

Foto: Tone Staude / NRK

Konsthallen i Sollentuna utenfor Stockholm ligger badet i sol. Odd Nerdrum, hans svenske gallerist Bengt Tornvall og kurator Ricardo Donoso drikker kaffe ute når jeg kommer.

Nerdrum snakker fortsatt ikke med norske journalister. I allefall ikke i opptak, og vi får ikke ta bilde. Han er sint, reiser seg og går. Men utstillingen er han kjempefornøyd med.

– De 47 selvportrettene og maleriene av mishandlede dyr er montert i ett av de vakreste lokalene i verden, betror gallerist Bengt Torvall oss.

Dypt såret

Misshandlad djur

Fra utstillingen «Skatt og mishandlade djur».

Foto: Tone Staude/Edsvik Konsthall

– Men hvorfor er han så rasende?

– Han slåss for å beholde sitt fokus. Han opplever at Norge motarbeider ham. Han er dypt såret over at Norge vil dømme ham til to år i fengsel. Jeg synes Norge burde skamme seg, sier Tornvall.

Utstillingen åpner i morgen og skal henge helt frem til jul. Odd Nerdrum er dypt involvert i monteringen. To av hans elever er med og flikker litt på bildene med en pensel.

Nerdrum snakker

Trist hode

Trist hode

Foto: Tone Staude/Edsvik Konsthall

Hele familien hans er med. Vi rusler rundt blant alle selvportrettene og plutselig vil maleren snakke likevel.

Vi står foran et maleri av Nerdrums eget hode. Liggende på bakken. Ansiktet er trist og lidende.

– Jeg var kjempelykkelig da jeg malte dette. Hadde jeg vært ulykkelig hadde det bare blitt trist, grått og flatt.

Så vil han ikke snakke om utstilingen lenger. Han vil snakke om Norge. Som vil sette ham i fengsel.

Helt siden jeg debuterte som tjueåring har Norge forfulgt meg. Bare fordi jeg ikke er A4, fordi jeg ikke er medlem av Arbeiderpartiet, fordi jeg er middelaldrende og gråhåret. Hva vet jeg?

Odd Nerdrum

Konsthallen har 30 000 besøkende som mål, men kurator Ricardo Donoso tror det vil komme mange flere.

– Jeg er veldig stolt over denne utstillingen, den er en kurators drøm, sier han. Donoso er fra Chile. Han oppdaget Odd Nerdrum som ung, og det var maleriet «Mordet på Andreas Bader» som utløste beundringen.

– Forfulgt geni

Gris

Fra utstillingen «Skatt og mishandlade djur». Foto: Edsvik Konsthall

Foto: Tone Staude/Edsvik Konsthall

– Nerdrum er en maler som våger. Han har et fantastisk billedspråk, maleriene hans har etset seg fast. Jeg har sett de fleste av hans europeiske utstillinger og er veldig forundret over at han blir forfulgt i Norge. Han er et geni, sier Donoso.

I kveld kan du se Nerdrum på Skavlan. Få en smakebit her:

Video nerdrum-skavlan

Se Nerdrum snakke på Skavlan

Kulturstrøm

 • Norges Lover ikke lenger på papir

  Norges Lover 1687–2018 kan bli den siste utgave av lovsamlingen slik vi kjenner den, på papir, mellom røde permer, skriver Rett 24. Det juridiske fakultets lovsamlingsfond har besluttet at det ikke vil bli gitt ut flere utgaver på papir, på grunn av sviktende salgstall. Høyres justispolitiske talsmann Peter Frølich reagerer på dette, og har bedt Stortingets presidentskap bevilge penger til å opprettholde produksjonen av papirutgaven av Norges Lover, melder NTB.

  Norges Lover
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Diktbok om drikking revet bort

  Førsteopplaget på 1300 eksemplarer av Martin Svedmans diktbok «Når jeg drikker» ble utsolgt på to uker. Svedman er tørrlagt alkoholiker og har skrevet dikt med utgangspunkt i egne erfaringer. Det er svært sjeldent at en debutant selger ut førsteopplaget, særlig dikt. «Knallsterkt om å bli alkoholiker som barn», skrev Dagbladets anmelder.

  Martin Svedman
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK