Nerdrum: – Rasende og fornøyd

Odd Nerdrum er rasende på Norge, men han er kjempefornøyd med utstillingen «Skatt og mishandlede dyr» som monteres i Edsvik Konsthall i Stockholm i dag.

Ricardo Donso

Ricardo Donoso

Foto: Tone Staude / NRK

Konsthallen i Sollentuna utenfor Stockholm ligger badet i sol. Odd Nerdrum, hans svenske gallerist Bengt Tornvall og kurator Ricardo Donoso drikker kaffe ute når jeg kommer.

Nerdrum snakker fortsatt ikke med norske journalister. I allefall ikke i opptak, og vi får ikke ta bilde. Han er sint, reiser seg og går. Men utstillingen er han kjempefornøyd med.

– De 47 selvportrettene og maleriene av mishandlede dyr er montert i ett av de vakreste lokalene i verden, betror gallerist Bengt Torvall oss.

Dypt såret

Misshandlad djur

Fra utstillingen «Skatt og mishandlade djur».

Foto: Tone Staude/Edsvik Konsthall

– Men hvorfor er han så rasende?

– Han slåss for å beholde sitt fokus. Han opplever at Norge motarbeider ham. Han er dypt såret over at Norge vil dømme ham til to år i fengsel. Jeg synes Norge burde skamme seg, sier Tornvall.

Utstillingen åpner i morgen og skal henge helt frem til jul. Odd Nerdrum er dypt involvert i monteringen. To av hans elever er med og flikker litt på bildene med en pensel.

Nerdrum snakker

Trist hode

Trist hode

Foto: Tone Staude/Edsvik Konsthall

Hele familien hans er med. Vi rusler rundt blant alle selvportrettene og plutselig vil maleren snakke likevel.

Vi står foran et maleri av Nerdrums eget hode. Liggende på bakken. Ansiktet er trist og lidende.

– Jeg var kjempelykkelig da jeg malte dette. Hadde jeg vært ulykkelig hadde det bare blitt trist, grått og flatt.

Så vil han ikke snakke om utstilingen lenger. Han vil snakke om Norge. Som vil sette ham i fengsel.

Helt siden jeg debuterte som tjueåring har Norge forfulgt meg. Bare fordi jeg ikke er A4, fordi jeg ikke er medlem av Arbeiderpartiet, fordi jeg er middelaldrende og gråhåret. Hva vet jeg?

Odd Nerdrum

Konsthallen har 30 000 besøkende som mål, men kurator Ricardo Donoso tror det vil komme mange flere.

– Jeg er veldig stolt over denne utstillingen, den er en kurators drøm, sier han. Donoso er fra Chile. Han oppdaget Odd Nerdrum som ung, og det var maleriet «Mordet på Andreas Bader» som utløste beundringen.

– Forfulgt geni

Gris

Fra utstillingen «Skatt og mishandlade djur». Foto: Edsvik Konsthall

Foto: Tone Staude/Edsvik Konsthall

– Nerdrum er en maler som våger. Han har et fantastisk billedspråk, maleriene hans har etset seg fast. Jeg har sett de fleste av hans europeiske utstillinger og er veldig forundret over at han blir forfulgt i Norge. Han er et geni, sier Donoso.

I kveld kan du se Nerdrum på Skavlan. Få en smakebit her:

Video nerdrum-skavlan

Se Nerdrum snakke på Skavlan

Kulturstrøm

  • Fengslande og interessant

    – Lars Vik har levert ein komplett biografi. Det vil seie at boka går frå vogge til grav, og at kunsten er fletta inn i skildringa av livsløpet. Ja, og gløymt er ikkje verdien av å ha sveisen og anna ytre på stell når ein skal møte verda, skriv litteraturkritikar Marta Norheim om «Bjørg Viks vei».

  • Et rollegalleri som fenger

    – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

    Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
    Foto: TV" / TV 2