Odd Børretzen (85) er død

Den folkekjære forfatteren, artisten og illustratøren Odd Børretzen døde uventet natt til lørdag.

Send din siste hilsen til odd Børretzen i kommentarfeltet nederst på siden.

Det melder Juritzen forlag lørdag. Den folkekjære multikunstneren ble 85 år gammel. Han ville fylt 86 år 21 november.

Børretzen ble lagt inn på Sykehuset i Vestfold med lungebetennelse den 17. oktober. Han døde på sykehuset klokka 02.00 lørdag, etter en måneds sykeleie

Han ble syk noen dager før en presselansering av den siste boken «Helt allright» på Theatercafeen i Oslo. Konserter og boklanseringen ble avlyst på grunn av sykdommen. Det var likevel ventet at Børretzen ville bli frisk igjen.

– Vi trodde det skulle gå bra, men han døde klokken 2 i natt, sier informasjonssjef Stig Arnesen i Juritzen forlag til NRK.no.

(Saken fortsetter under videoen)

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre: "Noen ganger er det all right"

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre: 'Noen ganger er det all right'

NRK-kåsør i femti år

Børretzen ble født i Hjelmeland kommune i Rogaland, men flyttet til Oslo som treåring. De siste årene har han bodd i Holmestrand. Han har vært gift to ganger og har tre barn.

Han er kjent for sine mange radio- og TV-opptredener, etter at ledelsen i NRK fikk øynene opp for den talentfulle mannen rundt 1960.

I over 50 år laget han kåseri og sketsjer i NRK. Fra radio og fjernsyn er Børretzen særlig kjent for sine utallige opptredener i rollen som pensjonist Braathen fra gamle Hammersborg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pensjonistene

Odd Børretzen (t.v.) og Julius Hougen spilte sammen i sketsjer om de to pensjonistene 'Edward Bråthen fra Gamle Hammersborg' og 'forhenværende maskinist Tobias Tønnesen'.

I tillegg har han gitt ut over 30 bøker og over 20 plater.

– Hele norges kloke onkel

Helt til det siste var han på turné med sine sanger om livet, sjøen og alle småting som kan gå galt, skriver Juritzen forlag i en pressemelding.

– Børretzen holdt konserter i sommer og i høst. Han var kreativ til det siste, og han ønsket hele tiden å bidra. Forordet til Børretzens siste bok «Helt allright» er sterkt å lese. Han skrev om å være gammel i Norge, sier Arnesen i Juritzen forlag til NRK.no.

En av bøkene hans, «Min barndoms verden» (1997), handler om Børretzens barndom på Grorud i Oslo og ble filmatisert i 2000 som «Da jeg traff Jesus...med sprettert».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Odd Børretzen var hele norges kloke onkel, og jeg tror vi var mange son hadde et personlig forhold til han på grunn av tekstene og visesangene hans. Han delte gode, underfundige hverdagsbetraktninger, sier kulturminister Hadia Tajik til NRK.

Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Han var en skarp og klar stemme som jeg tror mange kommer til å savne, sier hun.

Tidenes norske hit

Børretzen mottok en rekke priser både som forfatter og artist. «Noen ganger er det all right» ble kåret til Tidenes norske hit i 2002.

Børretzen har gjort stor suksess i samarbeid med gitaristen og komponisten Lars Martin Myhre, blant annet på albumene «Noen ganger er det allright» (1995) og «Vintersang» (1997).

Den siste platen han spilte inn var «Saltholmen», sammen med Margaret Skjelbred, Jon Rosselund og Olaf «Knerten» Kamfjord. Saltholmen ble utgitt i 2009.

Han har også gjort plateinnspillinger sammen med Julius Hougen og Alf Cranner.

Her kan du lytte til låtene på albumet «Vintersang» og andre album som Børretzen har medvirket til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Årets første Spellemann utdelt

  Mads Erik Odde er tildelt Spellemann i klassen for folkemusikk/tradisjonsmusikk. Han vant for sin plate «Logne slåttar», hvor han både har funnet fram gamle slåtter og komponert nye – og arrangert dem for akkordeon eller trekkspill med melodibass.

  De tre andre nominerte i klassen var Britt Pernille Frøholm, Ronny Kjøsen og Johanne Flottorp/Åsmund Solberg.

  Odde ble utropt som prisvinner i Folkemusikktimen på NRK P2. Du kan høre intervjuet med ham her.

  Mads Erik Odde
  Foto: ROBIN BOEE
 • Skikkelig underholdende eventyr

  Fantasy, steampunk, science fiction og et ørlite snev av gotisk skrekk – HBOs nye eventyrserie «The Nevers», er en herlig sjangerblanding som underholder stort. Terningkast 4.

  «BERØRTE» KVINNER: Laura Donnelly og Ann Skelly spiller to kvinner med overnaturlige evner i «The Nevers».
  Foto: HBO Nordic.
 • Mystisk kunstner avslørt

  En 25 år lang bløff er avslørt.