Hopp til innhold

Nytt album - akter ikke å gi seg

Veteranen Paul McCartney har ikke lagt inn årene. Nesten 70 år gammel gir eks-Beatlen ut album. To nyskrevne og 12 gamle standardlåter fra hans egen oppvekst utgjør «Kisses on the Bottom».

Paul McCartney

– Jeg tror ikke det blir den siste, sa McCartney til NRK da han presenterte sin nye plate i London torsdag.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Derfor har den aldrende stjernen invitert utenlandske medier til pressekonferanse på et av Londons finere hoteller i Bayswater.

Rundt et langbord sitter 20 journalister fra hele verden.

Opplagt og på offensiven

Ved enden av bordet, mindre enn en meter fra NRKs korrespondent, sitter en mann i rosa skjorte og svart vest, som tilsynelatende strutter av overskudd, overraskende opplagt etter en lang økt med pressemøter. Han er på offensiven, og svarer velvillig på det meste.

Hør hele intervjuet med Paul McCartney

Paul McCartney forteller om prosessen med å lage det nye albumet «Kisses on the Bottom», som kommer i februar.

Coveret til "Kisses on the Bottom"

Bildet på platecoveret er tatt av datteren Mary.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

En av de nye sangene er «My Valentine», som har sang i sitt eget bryllup nylig, da han giftet seg for tredje gang. Han sier den er hans favoritt.

Gifteringen sitter også godt synlig på McCartneys venstre hånd, som han stadig vifter artikulerende med, mens han biter neglene på den høyre.

Store stjerner

Han snakker om «Eric», som bidrar på albumet – det er ingen ringere enn gitar-legenden Eric Clapton. Også stjerner som Stevie Wonder og Diana Krall har bidratt.

12 av låtene han framfører, er gamle klassikere som han hadde et forhold til som barn. Han sier at de har vært inspirasjonskilder til det han lagde sammen med de andre i The Beatles..

– 30 er veldig ungt – nå

Mannen fyller 70 senere i år. Da han var 20, mente han det ville være patetisk om han fortsatt var i dette gamet når han hadde passert 30

– Nå har du så vidt jeg vet passert 30. Hva var det som endret seg?

– Det er perspektivet, vet du. Vi trodde at 30 var veldig gammelt. Nå synes jeg det er fantastisk ungt, sier McCartney.

– Men jeg innrømmer at jeg ikke hadde regnet med å fortsette å synge og spille på det nivået jeg fortsatt gjør. Det er veldig vanskelig å trekke seg tilbake. Selv om jeg har passert 30 nå, ler han.

– Hvor lenge tror du nå du vil fortsette å lage album? Vil det komme flere?

– Ja, det tror jeg, svarer legenden, som varsler at han trolig blir en av artistene i forbindelse med dronningjubileet senere i år.

Stor rojalist

Sir Paul innrømmer at han er en stor fan av den britiske dronningen, Elizabeth.

– Jeg syns hun gjør en god jobb. Folk sier så mye om monarkiet og alt det der. Ja, men hva får du i stedet, spør jeg. Du får for eksempel David Cameron, sier han.

– Selv om vi måtte like ham, er jeg er ikke sikker på om jeg ønsker at han skal representere hele Storbritannia, mener Paul McCartney.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober