Hopp til innhold

Nynorske skolebøker forsinket

I år som i fjor og årene før er de nynorske skolebøkene ikke klare til skolestart. Nå viser det seg at fylkene må ta mye av skylden for forsinkelsen.

Skolebøker
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Før helgen ble det kjent at Møre og Romsdal ikke bestilte bøkene før to dager etter skolestart. Flere fylker bestiller sent og bare ni fylker truer med bøter dersom bøkene ikke blir levert i tide. Elevene raser og lærerne er frustrerte.

- Amatørmessig

- Når man har holdt på med dette i 30 år, er det helt unødvendig at man ikke greier å få nynorske lærebøker til riktig tid, sier rådgiver Magne Aardal ved Hafstad videregående skole i Førde.

I fjor måtte rot hos Forlagssentralen ta skylden for forsinkelsene. I år må fylkene ta mye av ansvaret. Leder i Norsk Målungdom, Jens Kihl, mener fylkeskommunenes opptreden er pinlig.

- Det er amatørmessig. Fylkeskommunene som sitter med en kvart milliard til innkjøp av læremidler, viser at de ikke kan gjøre en profesjonell jobb, sier Kihl.

Kun halvparten av fylkeskommunene har sørget for å lage kontrakter som gir mulighet for sanksjoner dersom forlagene ikke leverer før skolestart. En utredning fra Utdanningsdirektoratet viser også at de fleste fylkene venter med å bestille nynorskbøkene til rett før sommerferien, noen så sent som i august. Og Møre og Romsdal sendte ikke bestillingen før sist fredag.

Nynorsk
Foto: Scanpix / SCANPIX

- Språket vårt er ikke viktig

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell er redd det har blitt kultur for at det er greit å skalte og valte med nynorskbøkene.

- Det er alvorlig at den situasjonen skal gjentas gang etter gang. Jeg vil at vi nå skal bryte opp denne kulturen, sier Solhjell.

Kunnskapsministeren har bestilt en rapport over omfanget av forsinkelsene ved årets skolestart som skal være klar i september.

I Sogn og Fjordane er rådgiver Magne Aardal bekymret for signaleffekten av at nynorskbøkene år etter år er ikke kommer tidsnok til skolestart.

- Det er et signal til elever om at språket mitt ikke er så nøye. Jeg har nynorsk bakgrunn, men om jeg får bøker eller ikke betyr ikke noe. Det er et signal om at språket vårt ikke er godt nok, og det tror jeg er vanskelig for elever å forstå, sier Aardal.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP