NRK Meny
Normal

Nygaard legger seg flat etter Handke-kritikk

William Nygaard sier til NRK at han uttalte seg som privatperson om utdelingen av Ibsenprisen til Peter Handke. Nå beklager PEN-lederen at han gikk for langt i uttalelsene sine.

William Nygaard presenterer ny kringkastingssjef

LEGGER SEG FLAT: William Nygaard beklager uttalelsene sine om Peter Handke.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Karl Ove Knausgård driver sin kamp...

BER NYGAARD GÅ AV: Karl Ove Knausgård ber Nygaard gå av.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den østerrikske forfatteren og dramatikeren, som denne uka mottok årets internasjonale Ibsen-pris, er blitt en kontroversiell skikkelse.

Han holdt tale i begravelsen til den serbiske nasjonalistlederen Slobodan Milosevic i 2006, og flere kritikere har hevdet at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne og en bagatellisering av massakren i Srebrenica.

Reagerer på uttalelsen til Nygaard

Handke ble møtt av demonstranter da han kom til Oslo tidligere denne uka, og flere har offentlig kritisert utdelingen av prisen i sterke ordelag.

Blant kritikerne var tidligere forlagssjef og leder for ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, William Nygaard.

I en artikkel i Dagbladet gikk han hardt ut mot prisvinneren, og uttalte at det hadde vært en lettelse om Handke ga fra seg prisen.

Det gjorde Handke ikke, men han ga fra seg prispengene.

Handkes norske forlegger Karl Ove Knausgård er blant dem som har tatt til motmæle mot kritikken.

Knausgård reagerer spesielt sterkt på at Nygaard sier at Handkes uttalelser er langt utenfor ytringsfrihetens grenser.

I en kronikk i VG ber han William Nygaard svare på følgende spørsmål:

 • Hvilke uttalelser av Peter Handke ligger utenfor ytringsfrihetens grenser?
 • Hva er det som ikke noe menneske skal kunne få ytre?

Knausgård viser til at Nygaard er leder av PEN, en organisasjon som forsvarer ytringsfriheten, og mener at det er alvorlig at Nygaard ønsker å avgrense den.

Legger seg flat

– Jeg hadde ikke belegg for å si det jeg sa om Peter Handke, sier William Nygaard til NRK torsdag.

Han sier at han ikke har gått for langt i å uttale seg som privatperson, men at belegningen for uttalelsen var for dårlig.

– Det beklager jeg, sier Nygaard.

I VG kommer han med sitt tilsvar i sin helhet og henviser NRK til hele uttalelsen sin der.

Der skriver han blant annet:

«Uttalelsen er uheldig. Selv om Milosevics regime står for folkemord, etnisk rensing hat og vold (Milosevic fikk aldri en dom før sin død), må Handke selv kunne uttale seg i sin fulle frie rett både kommenterende og unnskyldende. Grensen nås først hvis Handke selv fremmer slik hatefulle uttalelser – på egne vegne. Det har jeg ikke belegg for å hevde. Jeg beklager derfor uttalelsen.»

Nygaard sier til NRK at han ikke tar stilling til Knausgårds krav om at han bør gå av som PEN-leder.

Kulturstrøm

 • 1,3 milliarder falske kontoer

  Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

 • Mari Boine på Stupetårnet

  Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

  Mari Boine på Varangerfestivalen
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK