Hopp til innhold

– Vi vil inspirere til å gi litt mer faen

Tvillingene Vita og Wanda Mashadi (25) er hovedpersoner i en ny seriesatsing. Livet deres er preget av glamour, festing og gøy – men under overflaten skjuler det seg en tung ungdomstid.

Vita og Wanda

DELER MYE: Vita og Wanda (25) deler mye fra sitt hverdagsliv i serien.

Foto: Fra serien "Vita og Wanda" / NRK

Den nye serien har fått navnet «Vita & Wanda», og i løpet av syv episoder følger vi jentene i deres hverdag. Jentene er oppvokst på et lite sted utenfor Kongsvinger, men deler i dag leilighet på Strømmen.

Tvillingene elsker mote og er veldig opptatt av utseendet. I serien ser vi blant annet hvordan Vita går gjennom en neseoperasjon i Iran.

Regissør Noman Mubashir forteller at de har laget serien for å gjenspeile samfunnet. Han sier det finnes tusenvis av jenter som er opptatt av hvordan de ser ut og fremstår.

Regissør Noman Mubashir

JOBBER: Noman Mubashir regisserer serien om de to jentene. Her jobber han med å redigere serien.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Unge jenter i dag lever under et enormt press om å se bra ut, de skal liksom skinne på sosiale medier og ellers. Vita og Wanda er jo en del av det norske samfunnet, og er opptatt av hvordan de ser ut, men serien handler om mye mer enn det.

Vil vise ulikhet

– Men kan ikke serien forsterke kroppspress og prestasjonsangst?

– Vi som journalister skal belyse ulike utfordringer og problemstillinger jenter møter på i hverdagen, og når det da er et kroppspress og utseendepress i Norge og verden, er det vår jobb å lage historier om det.

Vita og Wanda har foreldre fra Iran, men har vokst opp i Norge. Serieskaperne ville lage en serie for ungdom og om ungdom med utenlandsk bakgrunn.

– Den måten vi har vist jenter med minoritetsbakgrunn til nå, handler veldig mye om religion. Vi vil vise at jenter med minoritetsbakgrunn er like forskjellige som annen ungdom, sier prosjektleder Veslemøy Hvidsten.

– Disse jentene jobber hardt, fester hardt og de reiser mye og de velger det selv. De er veldig opptatt av å være økonomisk uavhengige for å ha frihet.

Vil inspirere

I serien får vi høre om en ungdomstid preget av blant annet mobbing. Til NRK sier de to at det var viktig for dem å inspirere andre jenter til å «gi litt faen».

– Vi har jo hatt en vanskelig barndom, hvor vi var dømt til å ikke klare oss. Men her står vi, og vi har klart oss rimelig bra.

– Selv om ting ikke alltid er en fryd, så bit tennene sammen og ha troen, sier de.

De ble med på serien for å vise den virkelige siden av seg selv.

– Alt er ikke alltid perfekt, selv om vi selv ønsker å fremstå slik på sosiale medier, så er vi to helt vanlige jenter som jobber fulltid og tjener egne penger. Vi lever helt normale liv.

Vita og Wanda

LANG PROSESS: Prosjektet har vært under utvikling i om lag to år. Her er tvillingene avbildet i forbindelse med serien.

Foto: Fra serien "Vita og Wanda" / NRK

I serien deler jentene mye. NRK har fulgt dem i to år på både fotball, jobb og operasjoner.

– Prosessen har vært krevende, lærerik, utfordrende og ikke minst morsom. Vi har jobbet lenge og hardt for å få dette til å bli perfekt, og byr hundre prosent på oss selv.

Kulturstrøm

 • Norsk film kan hente pris under Cannes-festivalen

  Filmen «Armand» regissert av Halfdan Ullmann Tøndel med Renate Reinsve i hovedrollen får verdenspremiere under den anerkjente filmfestivalen i Cannes. Filmen kan dermed vinne pris i festivalens sideprogram Un certain regard.

 • Strømbrudd på Media City Bergen - TV 2 og NRK rammet

  Både NRK og TV 2s sendinger fra Bergen ble torsdag morgen slått ut av et strømbrudd på Media City Bergen.

  – Vi hørte et smell så gikk det i svart, sier NRKs nyhetsoppleser Tom Arne Moe.

  NRK Vestlands morgensending for Hordaland på radio ble rammet av strømbruddet.

  – Vi er fullstendig avhengig av strøm for å nå ut til publikum, så dette er krise, sier redaktør i NRK Vestland, Dyveke Maiken Buanes.

  – Heldigvis var folkene våre kjappe med å gi beskjed og sørge for at vi gikk i samsending for hele Vestland på radio.

  Også TV 2s nyhetssendinger fra Bergen ble slått ut av strømbruddet. Nyhetssendingen som skulle på luften på TV klokken 07.00 kom aldri på luften der.

  – Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var totalt uventet og litt spooky, sier TV 2s nyhetsanker Arild Riise i en nyhetsmelding hos TV 2.

  Strømmen er delvis tilbake på bygget, og det jobbes med å få sendingene på luften igjen som normalt.

  – Så vidt jeg vet så var strømmen delvis tilbake cirka 07.13, opplyser Rita Aga i Entras kundesenter.

  Bergens Tidende har lokaler i etasjen under TV 2 og skriver at de opplever at telefon og internett er ustabilt torsdag morgen.

  Media City i Bergen lyssatt mot en mørkeblå himmel
  Foto: Simon Brandseth