Hopp til innhold

– Vi vil inspirere til å gi litt mer faen

Tvillingene Vita og Wanda Mashadi (25) er hovedpersoner i en ny seriesatsing. Livet deres er preget av glamour, festing og gøy – men under overflaten skjuler det seg en tung ungdomstid.

Vita og Wanda

DELER MYE: Vita og Wanda (25) deler mye fra sitt hverdagsliv i serien.

Foto: Fra serien "Vita og Wanda" / NRK

Den nye serien har fått navnet «Vita & Wanda», og i løpet av syv episoder følger vi jentene i deres hverdag. Jentene er oppvokst på et lite sted utenfor Kongsvinger, men deler i dag leilighet på Strømmen.

Tvillingene elsker mote og er veldig opptatt av utseendet. I serien ser vi blant annet hvordan Vita går gjennom en neseoperasjon i Iran.

Regissør Noman Mubashir forteller at de har laget serien for å gjenspeile samfunnet. Han sier det finnes tusenvis av jenter som er opptatt av hvordan de ser ut og fremstår.

Regissør Noman Mubashir

JOBBER: Noman Mubashir regisserer serien om de to jentene. Her jobber han med å redigere serien.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Unge jenter i dag lever under et enormt press om å se bra ut, de skal liksom skinne på sosiale medier og ellers. Vita og Wanda er jo en del av det norske samfunnet, og er opptatt av hvordan de ser ut, men serien handler om mye mer enn det.

Vil vise ulikhet

– Men kan ikke serien forsterke kroppspress og prestasjonsangst?

– Vi som journalister skal belyse ulike utfordringer og problemstillinger jenter møter på i hverdagen, og når det da er et kroppspress og utseendepress i Norge og verden, er det vår jobb å lage historier om det.

Vita og Wanda har foreldre fra Iran, men har vokst opp i Norge. Serieskaperne ville lage en serie for ungdom og om ungdom med utenlandsk bakgrunn.

– Den måten vi har vist jenter med minoritetsbakgrunn til nå, handler veldig mye om religion. Vi vil vise at jenter med minoritetsbakgrunn er like forskjellige som annen ungdom, sier prosjektleder Veslemøy Hvidsten.

– Disse jentene jobber hardt, fester hardt og de reiser mye og de velger det selv. De er veldig opptatt av å være økonomisk uavhengige for å ha frihet.

Vil inspirere

I serien får vi høre om en ungdomstid preget av blant annet mobbing. Til NRK sier de to at det var viktig for dem å inspirere andre jenter til å «gi litt faen».

– Vi har jo hatt en vanskelig barndom, hvor vi var dømt til å ikke klare oss. Men her står vi, og vi har klart oss rimelig bra.

– Selv om ting ikke alltid er en fryd, så bit tennene sammen og ha troen, sier de.

De ble med på serien for å vise den virkelige siden av seg selv.

– Alt er ikke alltid perfekt, selv om vi selv ønsker å fremstå slik på sosiale medier, så er vi to helt vanlige jenter som jobber fulltid og tjener egne penger. Vi lever helt normale liv.

Vita og Wanda

LANG PROSESS: Prosjektet har vært under utvikling i om lag to år. Her er tvillingene avbildet i forbindelse med serien.

Foto: Fra serien "Vita og Wanda" / NRK

I serien deler jentene mye. NRK har fulgt dem i to år på både fotball, jobb og operasjoner.

– Prosessen har vært krevende, lærerik, utfordrende og ikke minst morsom. Vi har jobbet lenge og hardt for å få dette til å bli perfekt, og byr hundre prosent på oss selv.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.