NRK Meny
Normal

NRKs temasatsing: Flukten til Europa

Flyktningkrisen i Europa blir beskrevet som den verste siden andre verdenskrig, og engasjementet er stort.

Flyktninger tar seg forbi piggtrådgjerde mellom Ungarn og Serbia

PÅ FLUKT: Førstkommende torsdag ønsker NRK å gi innsikt i flyktningsituasjonen gjennom temasatsingen «Flukten til Europa».

Foto: Helge Tvedten / NRK

10. september setter NRK søkelys på flyktningsituasjonen som har preget mediebildet de siste ukene

Hovedformålet med temadagen «Flukten til Europa» er å gi publikum bakgrunn og fordypning, å fortelle og forklare det som skjer. Det settes sammen et tilbud som forklarer situasjonen slik den er i Europa nå, de utfordringene Europa står midt i, og de som kommer.

Radiokanaler, TV-kanaler og nrk.no har flyktningesituasjonen som hovedtema på torsdag. Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås skal lede Urix Spesial på NRK1 klokka 21.45.

Gry Blekastad Almås og Hege Moe Eriksen

URIX SPESIAL: Hege Moe Eriksen (f.v.) og Gry Blekastad Almås skal lede Urix Spesial på NRK1 klokka 21.45. torsdag 10. september.

Foto: Anne Liv Ekroll Anne Liv Ekroll / NRK NRK / Anne Liv Ekroll

Vil beskrive situasjonen

– Vi skal peke på årsaker til at ting har blitt som det er. Hvor skal dette ende både for Europa og resten av verden? Vi skal beskrive situasjonen ved hjelp av reportasjer, gjester og korrespondenter rundt om i verden, sier Gry Blekastad Almås.

– Hva flykter de fra? Hvilke forhold kommer de til? Selv om det kalles en flyktningstrøm i Europa nå, er det fremdeles relativt få. Det er veldig mange som er fordrevet fra hjemmene sine og er på flukt i eget land. Det er en slags folkevandring.

Setter liv i fare

Moe Eriksen har vært i Libanon hvor det er over 1,5 millioner flyktninger i et land på størrelse med Rogaland.

Det er så mange hjerteskjærende historier. Folk som setter både sine egne liv og barnas liv i fare. Hva kan man gjøre for å hjelpe? Vi vil gi innsikt. I programmet følger vi blant annet to syriske brødre med ulike skjebner.

Flermedialt team i Hellas

I P3 skal alle programledere bidra til temasendingen. Kanalen ser på hvordan unge folk kan engasjere seg for å hjelpe.

– Vi vet at engasjementet er enormt i den unge befolkningen, men også internt i P3. Derfor synes vi dette er viktig å gjøre. I tillegg publiserer vi en P3dokumentar om tematikken, og har et flermedialt team i Hellas som skal rapportere inn, sier Bjørn Tore Grøtte som er ansvarlig for P3s dekning.

Flyktninger og barn

Mellom 09.00 og 18.00 handler alt om «Flukten til Europa» på P2 og Alltid Nyheter. Kanalen har korrespondenter i flere land som forteller om situasjonen, reportasjer hvor de følger flyktninger og ulike debatter.

– Vi har flere gjester som skal fortelle om Norges flyktninghistorie og analysere situasjonen. Hvem er disse menneskene? Hva møter de? Hvordan vil samfunnet se ut om tjue år, sier Elise Hazel Asbjørnsen i P2.

I samarbeid med Supernytt tar kanalen for seg hvordan man skal fortelle barn om flyktningsituasjonen.

– Hva skal man fortelle barna? Hva synes de om situasjonen? Vi skal virkelig gå i dybden, sier Hazel Asbjørnsen

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).