NRK tapte mot Mauseth i Høyesterett

NRK brøt loven da Store Studio viste en naken Gøril Mauseth i en båt full av sei. Det har Høyesterett slått fast.

Gørild Mauseth i Høyesterett

Gørild Mauseth i Høyesterett

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Høyesterett mener altså at NRK ikke hadde lov til å vise vise bildene av en naken Gørild Mauseth rett forfra uten hennes tillatelse.

Høyesterett opprettholder dermed dommen fra tingretten, der Mauseth vant over NRK. NRK er dømt til å betale Mauseths saksomkostninger.

Advokat Eirik Djønne

Gøril Mauseths advokat Eirik Djønne

Foto: Foto Lise Åserud / SCANPIX

– Hyggelig

– Dette er hyggelig, sier Gørild Mauseths advokat Eirik Djønne. – Denne konkrete saken er så spesiell. Det var unødvendig av NRK å vise de omstridte sekundene for å få frem sitt poeng.

– Tar det til etterretning

NRK tar dommen til etterretning, sier advokat Jon Wessel-Aas. Han vil lese dommen nøye før han kan si hvilke konsekvenser dommen får for NRKs virksomhet i fremtiden.

– Det er første gang sitatretten blir behandlet av rettssystemet på denne måten. Men jeg tenker umiddelbart at det blir vanskelig å vite hva en domstol vil mene om bruken av slike sitater. Dette viser en holdning til ytringsfriheten som gjøre det risikabelt for pressen å benytte seg av sitatretten.

Video MAURSETH-250310-WW_MXF_Innboks.MP4

SE VIDEO: Mauseth i studio i Dagsrevyen 25. mars 2010.

Wessel-Aas understreker at NRK ikke er dømt for å ha vist klipp fra filmen «Brent av frost», men at det dreier seg om bildene der man ser Mauseth naken rett forfra.

Jon Wessel-Aas

NRKs advokat Jon Wessel-Aas.

Foto: Nina Didriksen / NRK

- Det er snakk om to av de ni sekundene, om de var innenfor sitatformålet. Jeg merker meg at én av dommerne i Høyesterett var uenig med flertallet, og støttet oss i at vi kunne vise de bildene.

«Spoof»

Saken har dreid seg om en såkalt «spoof», der en filmscene blir parodiert i en annen film.

NRK-programmet Store Studio viste bilder fra filmen «Brent av frost», der Mauseth ligger naken i en båt full av sei. Scenen var blitt parodiert i filmen «Kill Buljo», og scenene fra begge filmene ble vist i programmet. NRK mente de hadde rett til dette på grunn av sitatretten.

Klausul

Før saken ble tatt til retten fortalte Mauseth til Dagbladet at hun gjentatte ganger har sagt nei til NRK om å få vise scenen, og at den er underlagt en klausul som gjør at det ikke er anledning til å bruke den utenfor sammenheng.

NRK dømt og frifunnet

Saken har vært gjennom flere runder i retten før den kom opp for Høyesterett tidligere denne måneden.

NRK ble dømt i tingretten i 2008 , for brudd på åndsverkloven. NRK ble dømt til å betale erstatning, oppreisning og saksomkostninger til Mauseth.

Dommen ble anket, og NRK ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett .

Mauseth anket saken til Høyesterett fordi hun mente det her var snakk om det prinsipielle rundt grensene til sitatretten.

Les også: - Skuespillere skremte av Mauseth-saken

Kulturstrøm

  • Derfor ble livet hans blues

    På søndag spilte noen av de beste av Norges bluesartister konsert i Royal Albert Hall i London. Norwegian Blues Adventure, het konserten, som blant annet samlet Vidar Busk, Knut Reiersrud og Bjørn Berge. Kapellmester for kvelden var Amund Maarud. Han forteller til Kulturstripa at han har spilt blues siden han gikk ut av barnehagen.

    Amund Maarud
  • – Både trist og forrykende

    – Å lese Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi føles litt som å ramle ut på en tre dagers rangel. Man trenger noen timer for å bli edru, og for skjønne hva man har vært med på. Noe har vært ellevilt. Annet har bare vært tomt og trist, skriver NRKs litteraturkritiker Knut Hoem.