Hopp til innhold

NRK på topp i undersøkelse om omdømme

NRK ligger øverst på Ipsos' liste over bedrifter med best omdømme. Tre av de fire siste årene har NRK ligget på topp på listen, og i år er posisjonen sterkere enn noen gang.

Nrk huset

GODT OMDØMME: I en undersøkelse fra Ipsos kommer NRK ut som den bedriften med best omdømme i befolkningen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ipsos gjennomfører hvert år en undersøkelse om hvilke bedrifter som har best omdømme i befolkningen.

Kristin Pran

IPSOS: Avdelingsleder i Public Affairs i Ipsos, Kristin Pran, sier NRKs resultat er det beste bedriften har hatt.

Foto: Ipsos

– Totalt sett har NRK bare gått opp 1 prosentpoeng, men når det gjelder området «samfunnsansvar og moral» har NRK gått frem 5 prosentpoeng, sier Kristin Pran, avdelingsleder i Public Affairs i Ipsos.

Undersøkelsen om omdømme er blitt gjort de siste 26 årene. Pran har bare tallene tilbake til 2011, men sier NRKs resultat er det beste bedriften har hatt.

Fornøyd kringkastingssjef

84 prosent krysset av på at de hadde totalt sett hadde et meget eller et ganske godt inntrykk av NRK. Det gleder kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen.

– Det tyder jo på at folk har tillit til oss. Jeg sier ganske ofte at omdømmet er på en måte NRKs mor. Vi er helt avhengige av godt omdømme og stor tillit.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

FORNØYD: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier NRK er avhengige av stor tillit.

Foto: Anders Leines / NRK

Har store resursser

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier det er viktig for NRK å ha et godt omdømme, men at det alltid er et tveegget sverd når det kommer til mediebedrifter.

– Det kan godt tenkes at en kontroversiell mediebedrift som gjør viktig journalistikk som ikke er så populær, også får dårlig omdømme. Så får man et for godt omdømme, kan det være at man er for lite kritisk, sier han.

Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen

POSITIVT FOR NRK: Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier det er flere faktorer som gjør at NRK kommer på topp i undersøkelsen.

Foto: Johan B. Sættem

– Fortjener NRK å komme øverst på denne listen?

– Det er jo kjent fra før at NRK har høy «standing» hos folk. Jeg tror det kommer dels av at NRK har store resursser - vi bruker nesten 6 milliarder på NRK i året. Det andre er at NRK ikke har hatt veldig store negative skandaler heller det siste året, sier han.

Stavrum påpeker at mange bruker mye tid på NRK og at det er en lang tradisjon med mediehuset som rikskringkaster.

– Det er veldig positivt for NRK at de har et godt omdømme, understreker han.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er ikke enig i at det gode omdømmet skyldes mindre kritisk journalistikk.

– Det er aldri et problem å ha godt omdømme for NRK! Dette handler ikke om at vi ikke skal være kontroversielle, våge å utfordre, eller drive gravende journalistikk. Det handler om at vi er til å stole på, at det er sant det vi bringer fram, at vi er relevante og at vi har høy tillit. Det vil være å undervurdere publikum å tro at veien til godt omdømme er tannløshet.

Nødvendig med tillit i befolkningen

Elizabeth Hartmann er rådgiver i Siste Skrik kommunikasjonsbyrå. Hun sier det er avgjørende at NRK som allmennkringkaster har tillit i befolkningen.

– For NRK er det helt avgjørende å ha troverdighet totalt sett, men ikke minst innen området samfunnsansvar og moral, fordi NRK er Norges viktigste nyhetsformidler.

Elizabeth Hartmann

AVGJØRENDE: Elizabeth Hartmann er rådgiver i Siste Skrik kommunikasjonsbyrå, og er imponert over NRKs resultater.

Foto: Siste Skrik

De 95 største bedriftene i Norge er med i kåringen. Bak NRKs førsteplass ligger Tine. Så kommer Vinmonopolet, Coop Norge og SAS. Alle har ligget høyt på listen de siste årene.

Neste mediebedrift på listen er TV2, de ligger på en åttendeplass, og har beveget seg ned fra femteplassen de hadde i fjor.

Hartmann sier NRKs posisjon er imponerende.

– Det at stort sett alle i Norge i dag stoler på NRK uansett kjønn, alder og bosted gjør at NRK innfrir på punktet om tillit, som er avgjørende for å kunne være en allmennkringkaster, sier hun.

– Ikke bare forsvarer NRK plassen fra tidligere, men styrker den og det er meget imponerende.

Her er bedriftene som kommer høyest ut på Ipsos' omdømmeundersøkelse:

 1. NRK
 2. Tine
 3. Vinmonopolet
 4. Coop Norge
 5. SAS
 6. Gjensidige Forsikring
 7. Jotun
 8. TV2
 9. Statoil
 10. Bama-Gruppen
 11. Norsk Tipping
 12. Aftenposten
 13. Volvo Personbiler Norge
 14. Color Line
 15. Findus Norge
 16. Norwegian
 17. Widerøe Flyveselskap
 18. Toyota Norge
 19. Norsk Gjenvinning
 20. TV Norge

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.