Hopp til innhold

NRK-opptak blir plate

NRKs opptak av Bergen Big Band og The Cores Coltrane-hyllest under årets Nattjazz blir gitt ut som plata "Meditations on Coltrane"

Olav Dale, Espen Eriksen og Arne Kristian Dypvik

F.v: Leder for Bergen Big Band: Olav Dale, produsent: Espen Eriksen og lydtekniker: Arne Kristian Dypvik

Foto: Erling Wicklund / NRK

På Nattjazz i mai skapte Bergen Big Band sammen med kvartetten The Core musikkhistorie. For første gang ble stilskaperen John Coltranes musikk spilt med storband-besetning på norsk jord.

Til tross for kort prøvetid, ble konserten meget vellykket. Når NRK gjorde et flerspors-opptak lå alt til rette for en utgivelse.

Sist uke ble plata mikset i NRKs kontrollrom 20. Leder for Bergen Big Band, Olav Dale, hadde med seg partiturene for å holde rede på alle innsatser og smådetaljer.

 

Olav Dale og Espen Eriksen

God stemning i studio

Foto: Erling Wicklund / NRK

 

Mediations on Coltrane

På konserten under Nattajazz ble blant annet alle låtene fra Coltranes 1965-utgivelse "Meditations" spilt i arrangement av Vidar Johansen. Det er dette som kommer ut som plata "Meditations on Coltrane". Utgivelsen er et samarbeid mellom Bergen Big Band, NRK og Grappa. Foreløpig er det ikke satt noen utgivelsesdato. 

Saksofonist Kjetil Møster i The Core

Saksofonist Kjetil Møster i The Core

Foto: www.thecore.no

Møster som Coltrane

Det er Bergens egen Kjetil Møster fra The Core som fyller rollen som Coltrane. For Møster har Coltrane vært en viktig inspirasjonskilde.

- Han har spilt med de store og vært igjennom jazzhistorien. Til slutt fant han sin egen karakteristiske og personlige stil som er blitt stående.

Pakke ut musikken

Coltranes egen besetning var kvartett, og Olav Dale er opptatt av at dette prosjektet er tro mot originalen: 

- Vi skal ikke pakke inn musikken til Coltrane, vi skal pakke den ut.

 

Se videoreportasje med Olav Dale og Kjetil Møster rett før konserten på Nattjazz.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.