NRK Meny
Normal

NRK-opptak blir plate

NRKs opptak av Bergen Big Band og The Cores Coltrane-hyllest under årets Nattjazz blir gitt ut som plata "Meditations on Coltrane"

Olav Dale, Espen Eriksen og Arne Kristian Dypvik

F.v: Leder for Bergen Big Band: Olav Dale, produsent: Espen Eriksen og lydtekniker: Arne Kristian Dypvik

Foto: Erling Wicklund / NRK

På Nattjazz i mai skapte Bergen Big Band sammen med kvartetten The Core musikkhistorie. For første gang ble stilskaperen John Coltranes musikk spilt med storband-besetning på norsk jord.

Til tross for kort prøvetid, ble konserten meget vellykket. Når NRK gjorde et flerspors-opptak lå alt til rette for en utgivelse.

Sist uke ble plata mikset i NRKs kontrollrom 20. Leder for Bergen Big Band, Olav Dale, hadde med seg partiturene for å holde rede på alle innsatser og smådetaljer.

 

Olav Dale og Espen Eriksen

God stemning i studio

Foto: Erling Wicklund / NRK

 

Mediations on Coltrane

På konserten under Nattajazz ble blant annet alle låtene fra Coltranes 1965-utgivelse "Meditations" spilt i arrangement av Vidar Johansen. Det er dette som kommer ut som plata "Meditations on Coltrane". Utgivelsen er et samarbeid mellom Bergen Big Band, NRK og Grappa. Foreløpig er det ikke satt noen utgivelsesdato. 

Saksofonist Kjetil Møster i The Core

Saksofonist Kjetil Møster i The Core

Foto: www.thecore.no

Møster som Coltrane

Det er Bergens egen Kjetil Møster fra The Core som fyller rollen som Coltrane. For Møster har Coltrane vært en viktig inspirasjonskilde.

- Han har spilt med de store og vært igjennom jazzhistorien. Til slutt fant han sin egen karakteristiske og personlige stil som er blitt stående.

Pakke ut musikken

Coltranes egen besetning var kvartett, og Olav Dale er opptatt av at dette prosjektet er tro mot originalen: 

- Vi skal ikke pakke inn musikken til Coltrane, vi skal pakke den ut.

 

Se videoreportasje med Olav Dale og Kjetil Møster rett før konserten på Nattjazz.

 

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.