NRK Meny
Normal

Coltrane gjennoppstår som robot på YouTube

John Coltranes låt "Giant Steps" er en av de store klassikerne i jazzhistorien - fryktet av musikere for vanskelighetsgraden og elsket av publikum for Coltranes virtuositet. På YouTube kan du se og høre en japansk robot spille hele den legendariske soloen til Trane - note for note.

 

Coltrane-roboten
Foto: www.youtube.com

Svenneprøve

John Coltrane
Foto: Platecover

Det er snart 50 år siden den amerikanske saksofonisten John Coltrane slapp plata "Giant Steps". I årene før utgivelsen hadde han jobbet mye med akkordprogresjoner som avvek fra bebop-formelen. Dette kulminerte i tittelsporet "Giant Steps" hvor det tonale grunnlaget er basert på såkalte mediant-forbindelser, hvilket betyr at låten er innom 3 tonearter i løpet av 16 takter. Kombinert med et høyt tempo og akkordskifter på så godt som hver tone, ble låten ekstremt vanskelig å improviserer over - noe den stakkars pianisten Tommy Flanagan fikk erfare.

Menn'ske eller maskin?

John Coltranes solo på "Giant Steps" har blitt transkribert, studert og spilt av uttalige saksofonister, studenter og musikkforskere opp gjennom årene. For ett år siden dukket det opp en video på YouTube hvor en (visstnok japansk) robot spiller hele Coltranes saksofonstemme fra 1959-innspillingen.

Videoen har siden hatt 274 016 visninger og stort sett vakt stor begeistring i de tusen hjem. Enkelte har imidlertid tatt "Coltrane-roboten" vel seriøst og har uttrykt bekymring og indignasjon.

- Musikk er et menneskelig uttrykk som aldri kan overtas av maskiner, er en av advarslene.

Men dersom du har litt humor, er det bare å senke skuldrene og trykke på linken. Enjoy!

 

Coltrane-roboten i aksjon