NRK innfører «foreldreknapp»

I dag ga Kringkastingsrådet NRK kritikk for at tv-serier med voldsscener er tilgjengelig døgnet rundt på nett. - Vi vil innføre foreldrekontroll på nett-tv, svarer NRK.

True Blood

Fra serien «True Blood», en av seriene som har vært tilgjengelig på NRKs nett-tv døgnet rundt. I den nye versjonen av NRKs nett-tv- og -radioapplikasjon vil foreldre kunne moderere og tidsstyre innhold.

Foto: HBO / NRK

Under dagens møte i Kringkastingsrådet var en av hovedsakene tilgjengeligheten på voldelige tv-serier på NRKs nettsider.

Linda Sunde

Linda Sunde har sendt klagen som gjorde at Kringkastingsrådet i dag behandlet saken om serier med voldsscener på NRKs nett-tv.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Øyvind Lund

Øyvind Lund er medieredaktør i NRK.

Foto: NRK
Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier NRK vil vurdere innspillene fra kringkastingsrådet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Slik det er i dag har episoder av serien «True Blood» kunnet ligge ute på nett – tilgjengelig døgnet rundt.

Det var en klage fra Linda Sunde som gjorde at Kringkastingsrådet i dag behandlet saken.

– Jeg engasjerer meg i temaet fordi det ikke er så mye diskutert, mer forbigått, sier firebarnsmoren fra Asker i Akershus til NRK.

Ønsker føre-var-holdning

I klagen sier hun at det er et paradoks at NRK opererer med et såkalt «vannskille» kl 21 på fjernsyn for serier med sterke voldsscener, mens de samme seriene legges ut på NRKs nettsider, fritt tilgjengelig døgnet rundt.

Sunde sa i sin innledning til rådet at hun mener NRK bør ha en føre-var-holdning.

– Fjern stoffet, eller begrens sendetiden på nett, var hennes oppfordring.

Innfører foreldrekontroll

Medieredaktør Øyvind Lund stilte fra NRK for å svare på klagen.

Han sier at det NRK har gjort for å gi barn et trygt nettinnhold, er å opprette Superuniverset, altså NRKs barnesider.

– Hvis barn velger barneinnhold på nrk.no, sendes de til Superuniverset og forblir der, forklarte Lund.

Han fortalte også om den nye nettspilleren som er under utvikling.

– Der vil det komme tydeligere aldersgrensemarkeringer på stoffet, sa Lund.

– Dessuten vil den nye spilleren for nett-tv få foreldrekontroll. Det betyr at foreldre kan sette lås på innhold ut fra hvordan det er merket, og at en må bruke en kode for å få sett programmet.

NRK fikk kritikk

I diskusjonen om temaet kom flere av Kringkastingsrådets medlemmer med kritikk av NRK.

Noen etterlyste en 18-årsgrense for filmer på nett, og mente at det ikke kan være foreldres ansvar å hindre at barn kan se slike filmer.

– Det er tilbyders ansvar å hindre dette, sa rådsmedlem Grethe Fossum, og etterlyste en juridisk vurdering av hele problemstillingen.

– Uansett hva NRK gjør, er det ikke mulig å skjerme barn, sa kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

– NRKs tilbud står for én prosent av nettbruken i Norge, sa Bjerkaas, som forsikret at NRK vil vurdere innspillene fra Kringkastingsrådet.

Her kan du høre lydopptaket fra møtet.

Vannskillet kl 21.00 i fjernsynet skal verne barn mot skadelig innhold, framfor alt gjelder det filmer og serier som har 18-årsgrense på kino. Det gir ingen mening at slike programmer samtidig er fritt tilgjengelig via nrk.no. Etter Kringkastingsrådets oppfatning bør NRK slutte å gjøre innhold av slik karakter fritt tilgjengelig på nettet – i hvertfall inntil et sikkert system for foreldrekontroll er på plass.

Kringkastingsrådets uttalelse

Kulturstrøm

 • Janelle Monáe signerer filmavtale

  Sangeren, låtskriveren, rapperen og skuespilleren Janelle Monáe har inngått en avtale med Universal Pictures gjennom sitt eget selskap Wondaland Pictures. De to selskapene vil fokusere på «underrepresenterte stemmer og banebrytende perspektiver», skriver Pitchfork.

  Janelle Monáe på Øyafestivalen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Ingen Bokhandlerpris til nynorsk

  Bokhandlerprisen har aldri gått til en nynorskforfatter. Alle de ti nominerte bøkene i år er skrevet på bokmål. I dag er det 37. gang prisen deles ut. – Dette vitner om ignoranse, sier Frode Grytten til Dagsavisen. Forfatteren fra Odda var nominert for to år siden. – Diskrimineringen og marginaliseringen av nynorsk finnes ennå, og gir seg utslag som dette, uttaler han. Bokhandlerprisen går til en av årets skjønnlitterære bøker.

  Forfatter Frode Grytten hjemme i Odda.
  Foto: Anders Malm / NRK
 • Takket seg selv for innsatsen

  Rapperen Snoop Dogg fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i går kveld, og benyttet anledningen til å takke seg selv. – Jeg vil takke meg for å ha hatt tro på meg selv, og for å ha jobbet så hardt alle disse årene. Jeg takker meg fordi jeg alltid prøver å gi mer enn jeg får og gjøre mer rett enn galt. Jeg vil takke meg selv for alltid å være meg selv, sa han under seremonien, ifølge Reuters. Snoop Dog takket også rapmogul Dr.Dre for å ha gitt han muligheten til å gi ut musikken sin. – Han hadde tro på meg, og så ikke ned på meg.

  Snoop Dog får Hollywood-stjerne
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix