NRK Meny
Normal

NRK innfører «foreldreknapp»

I dag ga Kringkastingsrådet NRK kritikk for at tv-serier med voldsscener er tilgjengelig døgnet rundt på nett. - Vi vil innføre foreldrekontroll på nett-tv, svarer NRK.

True Blood

Fra serien «True Blood», en av seriene som har vært tilgjengelig på NRKs nett-tv døgnet rundt. I den nye versjonen av NRKs nett-tv- og -radioapplikasjon vil foreldre kunne moderere og tidsstyre innhold.

Foto: HBO / NRK

Under dagens møte i Kringkastingsrådet var en av hovedsakene tilgjengeligheten på voldelige tv-serier på NRKs nettsider.

Linda Sunde

Linda Sunde har sendt klagen som gjorde at Kringkastingsrådet i dag behandlet saken om serier med voldsscener på NRKs nett-tv.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Øyvind Lund

Øyvind Lund er medieredaktør i NRK.

Foto: NRK
Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier NRK vil vurdere innspillene fra kringkastingsrådet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Slik det er i dag har episoder av serien «True Blood» kunnet ligge ute på nett – tilgjengelig døgnet rundt.

Det var en klage fra Linda Sunde som gjorde at Kringkastingsrådet i dag behandlet saken.

– Jeg engasjerer meg i temaet fordi det ikke er så mye diskutert, mer forbigått, sier firebarnsmoren fra Asker i Akershus til NRK.

Ønsker føre-var-holdning

I klagen sier hun at det er et paradoks at NRK opererer med et såkalt «vannskille» kl 21 på fjernsyn for serier med sterke voldsscener, mens de samme seriene legges ut på NRKs nettsider, fritt tilgjengelig døgnet rundt.

Sunde sa i sin innledning til rådet at hun mener NRK bør ha en føre-var-holdning.

– Fjern stoffet, eller begrens sendetiden på nett, var hennes oppfordring.

Innfører foreldrekontroll

Medieredaktør Øyvind Lund stilte fra NRK for å svare på klagen.

Han sier at det NRK har gjort for å gi barn et trygt nettinnhold, er å opprette Superuniverset, altså NRKs barnesider.

– Hvis barn velger barneinnhold på nrk.no, sendes de til Superuniverset og forblir der, forklarte Lund.

Han fortalte også om den nye nettspilleren som er under utvikling.

– Der vil det komme tydeligere aldersgrensemarkeringer på stoffet, sa Lund.

– Dessuten vil den nye spilleren for nett-tv få foreldrekontroll. Det betyr at foreldre kan sette lås på innhold ut fra hvordan det er merket, og at en må bruke en kode for å få sett programmet.

NRK fikk kritikk

I diskusjonen om temaet kom flere av Kringkastingsrådets medlemmer med kritikk av NRK.

Noen etterlyste en 18-årsgrense for filmer på nett, og mente at det ikke kan være foreldres ansvar å hindre at barn kan se slike filmer.

– Det er tilbyders ansvar å hindre dette, sa rådsmedlem Grethe Fossum, og etterlyste en juridisk vurdering av hele problemstillingen.

– Uansett hva NRK gjør, er det ikke mulig å skjerme barn, sa kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

– NRKs tilbud står for én prosent av nettbruken i Norge, sa Bjerkaas, som forsikret at NRK vil vurdere innspillene fra Kringkastingsrådet.

Her kan du høre lydopptaket fra møtet.

Vannskillet kl 21.00 i fjernsynet skal verne barn mot skadelig innhold, framfor alt gjelder det filmer og serier som har 18-årsgrense på kino. Det gir ingen mening at slike programmer samtidig er fritt tilgjengelig via nrk.no. Etter Kringkastingsrådets oppfatning bør NRK slutte å gjøre innhold av slik karakter fritt tilgjengelig på nettet – i hvertfall inntil et sikkert system for foreldrekontroll er på plass.

Kringkastingsrådets uttalelse

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK