Hopp til innhold

NRK bringer Steinar Mediaas (67) for retten

NRK har bestemt seg for å gå til sak for å få underkjent vedtaket om at Steinar Mediaas ble aldersdiskriminert da han ble nektet å fortsette i NRK etter at han fylte 67 år.

Steinar Mediaas

UFORSTÅENDE: Steinar Mediaas (67) har tidligere uttalt at det vil være uforståelig hvis NRK skulle gå til sak for å hindre at han får jobben tilbake.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Olav Nyhus

MENER NEMNDA TAR FEIL: NRKs direktør for juss, rettigheter og personal i NRK, Olav Nyhus.

Foto: Ole Kaland / NRK

Likestillings- og diskrimineringsnemnda slo i august fast at NRK aldersdiskriminerte den mangeårige journalisten og kommentatoren Steinar Mediaas da bedriften ba ham om å slutte som 67-åring.

Nemnda mente at NRK handlet i strid med arbeidsmiljøloven ved ikke å la økonomikommentatoren få fortsette i stillingen.

Mener NRK har gyldig avtale

Likestillings- og diskrimineringsnemnda, et uavhengig forvaltningsorgan administrativt underlagt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, støttet dermed Likestillings- og diskrimineringsombudets avgjørelse fra februar i år.

NRK har nå bestemt seg for å bestride vedtaket, og reiser derfor sak mot nemnda.

– NRK mener at vi har en gyldig avtale med NRKs fagforeninger om aldersgrensen på 67 år. Den avtalen forholder vi oss til. Derfor mener vi at Likestillings- og diskrimineringsnemndas vedtak er feil. Vi forholder oss til de avtaler som eksisterer. Dersom det kommer lovendringer som innebærer en annen aldersgrense vil NRK selvsagt også forholde seg til det. Per i dag har vi etter vår mening en gyldig avtale om at NRKs pensjonsgrense er på 67 år, sier NRKs direktør for jus, rettigheter og personal, Olav Nyhus.

NRK.no har vært kontakt i Steinar Mediaas. Han ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til sin advokat.

– Skuffende

Advokaten hans, Erik Råd Herlofsen, synes NRKs avgjørelse er overraskende.

– Det er både skuffende og overraskende at et statseiet selskap som NRK nå vil saksøke sin eier, særlig sett i lys av at slike bedriftsinterne aldersgrenser sannsynligvis vil bli ulovlige i løpet av kort tid, sier advokat Herlofsen i advokatfirmaet Ræder til NRK.

Han antyder at NRK kan komme til å bli erstatningsansvarlig overfor Mediaas.

– Det antas at domstolene uansett vil komme til samme resultat som Likestillings- og diskrimineringsnemnda og Mediaas vil i så tilfelle kunne fremme et betydelig erstatningskrav når den tid kommer, avslutter Herlofsen.

Fikk ikke fortsette

Sist vinter fikk økonomikommentator Mediaas beskjed om at han ikke fikk fortsette i NRK fram til han er 70 år. Han klaget NRK inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet for å få beholde jobben. Han vant der, men NRK anket avgjørelsen videre inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, som også ga Mediaas medhold.

Mediaas' advokat Erik Råd Herlofsen uttalte i august at Mediaas håpet NRK ville respektere avgjørelsen og ønske ham velkommen tilbake snarest mulig.

– Slik at han, sammen med sine dyktige kollegaer, kan fortsette å gjøre en god og meningsfull jobb for NRK, sa advokat Herlofsen til NTB tidligere i år.

I påvente av en endelig avgjørelse har Mediaas ønsket å jobbe i NRK. Han har gått rettens vei for å få lov til dette, men har tapt to ganger i rettsapparatet.

Steinar Mediaas ble tilknyttet NRK i 1973, og var reporter og programleder i Dagsrevyen fra 1974 til 1988. I 2006 ble han ansatt som økonomiredaktør, og de siste årene jobbet han som økonomikommentator for mediehuset.

Konstituert leder Ivar Danielsen i Likestillings- og diskrimineringsnemnda sier til NRK at nemnda ikke ønsker å kommentere ferdibehandlede saker, og spesielt ikke saker som venter på videre rettsbehandling.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.