NRK Meny
Normal

NRK bringer Steinar Mediaas (67) for retten

NRK har bestemt seg for å gå til sak for å få underkjent vedtaket om at Steinar Mediaas ble aldersdiskriminert da han ble nektet å fortsette i NRK etter at han fylte 67 år.

Steinar Mediaas

UFORSTÅENDE: Steinar Mediaas (67) har tidligere uttalt at det vil være uforståelig hvis NRK skulle gå til sak for å hindre at han får jobben tilbake.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Olav Nyhus

MENER NEMNDA TAR FEIL: NRKs direktør for juss, rettigheter og personal i NRK, Olav Nyhus.

Foto: Ole Kaland / NRK

Likestillings- og diskrimineringsnemnda slo i august fast at NRK aldersdiskriminerte den mangeårige journalisten og kommentatoren Steinar Mediaas da bedriften ba ham om å slutte som 67-åring.

Nemnda mente at NRK handlet i strid med arbeidsmiljøloven ved ikke å la økonomikommentatoren få fortsette i stillingen.

Mener NRK har gyldig avtale

Likestillings- og diskrimineringsnemnda, et uavhengig forvaltningsorgan administrativt underlagt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, støttet dermed Likestillings- og diskrimineringsombudets avgjørelse fra februar i år.

NRK har nå bestemt seg for å bestride vedtaket, og reiser derfor sak mot nemnda.

– NRK mener at vi har en gyldig avtale med NRKs fagforeninger om aldersgrensen på 67 år. Den avtalen forholder vi oss til. Derfor mener vi at Likestillings- og diskrimineringsnemndas vedtak er feil. Vi forholder oss til de avtaler som eksisterer. Dersom det kommer lovendringer som innebærer en annen aldersgrense vil NRK selvsagt også forholde seg til det. Per i dag har vi etter vår mening en gyldig avtale om at NRKs pensjonsgrense er på 67 år, sier NRKs direktør for jus, rettigheter og personal, Olav Nyhus.

NRK.no har vært kontakt i Steinar Mediaas. Han ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til sin advokat.

– Skuffende

Advokaten hans, Erik Råd Herlofsen, synes NRKs avgjørelse er overraskende.

– Det er både skuffende og overraskende at et statseiet selskap som NRK nå vil saksøke sin eier, særlig sett i lys av at slike bedriftsinterne aldersgrenser sannsynligvis vil bli ulovlige i løpet av kort tid, sier advokat Herlofsen i advokatfirmaet Ræder til NRK.

Han antyder at NRK kan komme til å bli erstatningsansvarlig overfor Mediaas.

– Det antas at domstolene uansett vil komme til samme resultat som Likestillings- og diskrimineringsnemnda og Mediaas vil i så tilfelle kunne fremme et betydelig erstatningskrav når den tid kommer, avslutter Herlofsen.

Fikk ikke fortsette

Sist vinter fikk økonomikommentator Mediaas beskjed om at han ikke fikk fortsette i NRK fram til han er 70 år. Han klaget NRK inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet for å få beholde jobben. Han vant der, men NRK anket avgjørelsen videre inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, som også ga Mediaas medhold.

Mediaas' advokat Erik Råd Herlofsen uttalte i august at Mediaas håpet NRK ville respektere avgjørelsen og ønske ham velkommen tilbake snarest mulig.

– Slik at han, sammen med sine dyktige kollegaer, kan fortsette å gjøre en god og meningsfull jobb for NRK, sa advokat Herlofsen til NTB tidligere i år.

I påvente av en endelig avgjørelse har Mediaas ønsket å jobbe i NRK. Han har gått rettens vei for å få lov til dette, men har tapt to ganger i rettsapparatet.

Steinar Mediaas ble tilknyttet NRK i 1973, og var reporter og programleder i Dagsrevyen fra 1974 til 1988. I 2006 ble han ansatt som økonomiredaktør, og de siste årene jobbet han som økonomikommentator for mediehuset.

Konstituert leder Ivar Danielsen i Likestillings- og diskrimineringsnemnda sier til NRK at nemnda ikke ønsker å kommentere ferdibehandlede saker, og spesielt ikke saker som venter på videre rettsbehandling.

Kulturstrøm

  • Ny sesong av The Handmaid's Tale

    The Handmaid’s Tale var noe av det dystreste, men også beste vi har sett på TV de siste årene, ifølge Filmpolitiet på NRK. I dag er det premiere på ny sesong, og Filmpolitiets anmelder mener serien fortsetter å fenge med sterke rollefigurer, spenning og praktfull estetikk. Les anmeldelsen her.

    The Handmaid’s Tale fortsetter å utvikle sin sterke visuelle signatur i sesong 2. (Foto: HBO Nordic)
    Foto: HBO Nordic