Hopp til innhold

Kritiske til norske rådhus

Norske rådhus får hard medfart av publikum i kåringen av Norges styggeste bygg. Arkitekt Peter Butenschøn mener at mange kommuner rett og slett ikke forstår rådhusets betydning.

Tynset rådhus

Er rådhuset i Tynset Norges styggeste bygg? Ligner det et stabbur eller på en brunost?

Foto: Tore Hilmarsen

Norges styggeste bygg

Arkitekt Peter Butenschøn sitter i juryen som til slutt skal finne ut hva som er Norges styggeste bygg . Han syns det er interessant at rådhusene får dårlige skussmål av Norges befolkning.

– Det er sikkert mange grunner til at nettopp rådhus er godt representerte i kåringen, og at det finnes arkitekter i kun en tredjedel av norske kommuner er nok en medvirkende årsak. Men det er heller ingen tvil om at mange kommuner aldri har lagt spesielt stor vekt på arkitektur.

Rådhuset på Tynset er Norges klart styggeste bygg og har til og med begynt å ruste i lakken. Det skal ligne på et stabbur, men ser mer ut som en brunost!!

Tor

Kommunene er ikke flinke nok

– Et rådhus bærer på en historie og har en verdi som lokalpolitikerne ikke alltid har vært flinke nok til å forvalte, forklarer arkitekten. Han syns det er interessant at disse byggene har ført til så stor irritasjon for lokalbefolkningen.

– Det var nok en spesielt stygg periode på 60- og 70-tallet da det ble gjort en del billige og enkle løsninger. Så da dukket det opp en god del «grimme kasser» som vi ser rundt omkring i landet i dag. Det er nok i stor grad disse som får folk til å irritere seg, tror Butenschøn.

Stor symbolverdi, store ambisjoner

Han forklarer at rådhusets symbolverdi er et element som gjør at folk øker ambisjonene til arkitektur og utsmykking.

– Rådhuset er et symbol på demokratiets betydning og et bygg som representerer tilstanden i kommunen. Når folk er såpass klare i sin mening på dette området, sier det også noe om folks generelle tiltro til kommunen. Derfor bør politikerne ta dette alvorlig og jeg håper de ser at rådhuset har større betydning enn å bare være et bygg.

Ålesund sentrum er vakkert med alle jugend-husene. Rådhuset står i sterk kontrast til den øvrige bebyggelsen, et betongmonstrum reist uten hensyn til den omliggende arkitekturen. Huff. Men utsikten fra toppen er fin da.

Beate

Forstår ikke kritikken

Ordfører Elfin Lea i Klepp er storfornøyd med rådhuset sitt og kan fortelle kritikerne at det ikke vil bli gjort noen endringer med rådhuset.

– Nei, dette tar jeg sterk avstand fra, humrer ordfører Lea som ikke helt forstår kritikken.

– Vi har et flott rådhus i Klepp som ble sett på som veldig bra da det ble bygget i 1974. Det har vært godt vedlikeholdt og det eneste jeg har å utsette, er at ventilasjonen ikke er helt på topp. Men det har jo ikke noe med utseendet å gjøre, konluderer ordføreren.

Foreslår spleiselag

Lea kan være enig at designet fra 1974 kan virke noe utdatert for mange, men kommer ikke til å bruke kommunepenger for å stilne kritikernes røst.

– Jeg vil heller utfordre alle som foreslår rådhuset vårt til å være det styggeste bygget i Norge, til å være med å bidra selv for å få gjort noe med det. Hvis alle som nominerer rådhuset i Klepp putter en tusenlapp i potten, lover jeg å øremerke pengene til et finere rådhus.

Hamar brukte ekspertise

Hamars ordfører Einar Busterud, syns det er interessant at "hans" rådhus er blant de nominerte. Hamar hentet nemlig inn Norges fremste arkitekthus da de bygget nytt rådhus i 2002.

– Rådhuset vårt er tegnet av Snøhetta, så dette var kanskje litt overraskende. Men moderne arkitektur skal jo vekke oppsikt, så jeg tar ikke dette så alvorlig. Og det er jo slik med smak at den er forskjellig - noen liker mora og noen liker dattera, avslutter Busterud.

Med slike former og kanter som er på Hamar Rådhus, så blir man nesten svimmel når man ser på det. Man kan bare spekulere hvem som er mest forstyrret i hodet, arkitekten eller byggeren.

Christopher

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.