Hopp til innhold

Norske arkitekter på topp 20-liste

Det ledende designmagasinet Wallpaper har kåra de 20 mest spennende og fremadstormende arkitektkontorene i verden. Blant de utvalgte er et norsk, relativt ukjent firma.

Det ledende internasjonale designmagasinet Wallpaper offentligjorde denne uka ei liste over de mest spennende arkitektkontorene i verden. Blant de 20 utvalgte som står oppført på årets liste, finner vi det norske, relativt ukjente, arkitektkontoret Eriksen + Skajaa.

Vi må helt tilbake til 2009 for å finne et helnorsk firma på den prestisjetunge lista.

– En skandinavisk bølge i Wallpaper

Arkitektene Arild Eriksen og Joakim Skajaa starta arkitektkontoret i 2010, og har allerede rukket å gjøre seg bemerka med sitt enkle design og noe uvanlige sideprosjekter.

I tillegg til det helnorske arkitektkontoret, står tre andre nordiske firmaer oppført på lista. Eriksen og Skajaa tror de nordiske landene er så godt representert fordi Wallpaper har sans for skandinavisk arkitektur og design som bakgrunn.

– Vi synes det er veldig kjekt å bli valgt ut. Det er en tradisjon for at Wallpaper velger ut noen skandinaviske arkitekter, så vi er i godt selskap. Jeg tror de har et øye for skandinavisk arkitektur og design, sier Skajaa.

– Det er en slags skandinavisk bølge i lista til Wallpaper, legger han til.

Tverrfaglige prosjekter

Duoen synes det er vanskelig å si hvorfor de blir trukket fram i magasinet, men tror at deres noe uvanlige sideprosjekter kan ha bidratt til ekstra oppmerksomhet.

– Jeg tror de så et kontor som er nysgjerrig og utforskende utover sitt eget fagfelt, men jeg tror også de har sett prosjekter vi har gjort, sier Eriksen.

Eriksen og Skajaa har blant annet gitt ut et magasin, som har vært på en rekke utstillinger rundt i verden. I fjor ga de ut et nummer om husokkupasjoner i Oslo, mens årets nummer handler om bofellesskap og kollektiv.

– Slik får vi undersøkt temaer vi er interesserte i, og går samtidig inn i en større debatt om hva boliger skal være, sier Eriksen.

Arkitektkontoret har også vært synlig i blogger og andre magasiner med sine prosjekter. Blant annet har interiørprosjektet Netlife Research vært nevnt i flere magasiner i utlandet.

– Enkel, moderne arkitektur

Arkitektkontoret har hatt en del oppdrag rundt byutvikling de siste åra, blant annet i Haugerud, Askøy, Måløy og Sykkylven. Inspirasjonen deres kommer ofte fra norske tradisjoner, og når de skal beskrive sin egen stil, trekker de fram det enkle.

De 20 arkitektkontorene på Wallpapers liste blir presentert med tittelen «Who to call», men duoen er usikre på den faktiske effekten av kåringa.

– Jeg tror egentlig ikke det vil komme så mye ut av oppslaget i Wallpaper. Vi synes det er gøy på mange måter, men vi har ikke helt tro på at vi blir kontakta av noen fra et annet land fordi de har sett oss i Wallpaper, sier Eriksen.

– Men vi kan aldri vite. Vi håper jo det, bryter Skajaa inn.

For tida jobber Eriksen og Skajaa med et barnehageprosjekt i Oppegård kommune og en paviljong i Sjunkhatten nasjonalpark.

– Det blir nok en boost for dem

President i Norske Arkitekters Landsforbund, Kim Skaara, sier at det å bli kåret til et av verdens mest lovende arkitektkontor i Wallpaper henger høyt.

– Wallpaper er et magasin med mange lesere innenfor design og arkitektur, som er veldig anerkjent i fagmiljøet. Det er et betydningsfullt blad for mange som er interessert i feltet, så dette har stor betydning, synes jeg, sier han til Nrk.no.

Selv om det er vanskelig å spå hvilken effekt oppmerksomheten får på sikt, tror han det gir dem litt ekstra selvtillit. Selv er han ikke overraska over å finne et norsk arkitektkontor på denne lista.

– Det at et ungt, norsk arkitektkontor er med blant topp 20, overrasker meg ikke. Det gjøres mye bra i fagmiljøet i Norge, særlig blant de unge, sier Skaara, som tror den enkle, nordiske stilen appellerer til juryen.

– Jeg tror det lavmælte, nordiske uttrykket appellerer, og det er veldig, veldig positivt. I tillegg er nok den bærekraftige profilen forlokkende.

Skaara tror også den allsidige profilen til arkitektkontoret kan ha vært med og påvirka resultatet.

– De er originale når det gjelder det å drive et arkitektkontor. De gjør litt på sidelinja og har andre tiltak, og det teller nok en del, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.