Hopp til innhold

Norsk spill nominert til gjev pris

Det norskproduserte spillet My Child Lebensborn er nominert til prestisjetung pris, men den siste uken har det oppstått kontrovers rundt spillet.

My Child Lebensborn

MY CHILD LEBENSBORN: Spillet har blitt godt mottatt og er nå nominert til BAFTA

Foto: Teknopilot

Spillet som har blitt nominert til BAFTA Game Awards handler om barn av tyske soldater og norske kvinner etter andre verdenskrig. I spillet har man som oppgave å oppfostre disse barna, ved å mate og stelle dem. Man blir også vitne til utfordringene og den vanskelige realiteten disse barna møter i det norske samfunnet etter andre verdenskrig.

– Vi lurte på om det er mulig å lage et engasjerende spill om en slik trist tematikk. Vi er overveldet over at spillet har blitt så godt mottatt, i tillegg til å bli nominert av BAFTA, forteller kreativ leder og produsent Elin Festøy for spillet til NRK.

My Child Lebensborn ble utgitt den 8. mai i 2018. Festøy forteller at de valgte bevisst å utgi spillet på frigjøringsdagen.

Frigjøringsdagen var den dagen problemene startet for disse barna. Norge ønsket etter krigen å støte fra seg alt som hadde med fienden å gjøre, og de såkalte tyskerbarna ble et symbol på nettopp denne fienden.

Denne uken skrev Gamer.no en artikkel om det norske spillet My Child Lebensborn ble fjernet av Google Play i Frankrike, Tyskland, Russland, og Østerrike. Spillet som handler om tyskerbarn i etterkrigstiden i Norge, skal visstnok bryte reglene for forbudt innhold. Men til NRK forteller Elin Festøy at grunnlaget for dette ikke er kjent.

Tysk kulturprodukt

– Den eneste informasjonen vi har fått er at det er kontroversielt innhold. Det føles som en kafka-liknende prosess fordi vi ikke får noe informasjon. Spillet har jo vært oppe lenge, så vi forstår ikke hva som er annerledes nå. Vi skal ta prosessen videre og finne ut hva som skjer.

Presseansvarlig Helle Skjervold i Google uttaler følgende til Gamer.no:

– Våre retningslinjer forholder seg til lokalt lovverk i de mange landene vi opererer i. Dette spillet bryter ikke med våre retningslinjer for sensitivt innhold i de aller fleste land. Men gjør det i noen få markeder.

Festøy syns dette er rart.

– Vi blir jo litt oppgitt, men vi er oppe i alle andre markeder. Sensurmyndighetene i Tyskland har godkjent spillet og vi vet at det blir ansett som et kulturprodukt i Tyskland.

Den gjeveste spillprisen

Spillet fra den norske spillutvikleren Sarepta Studios og Teknopilot er nominert i kategorien Game Beyond Entertainment til BAFTA Game Awards. I dag blir vinnerne annonsert.

Festøy forteller at bare det å bli nominert er som å vinne.

– Det føles helt fantastisk. Slik vi ser det er dette den viktigste spillprisen i verden. BAFTA henger veldig høyt. At vi har klart å bli nominert med et spill med et slikt alvorlig innhold er helt utrolig, sier Festøy.

Kreativ leder i Teknopilot

KREATIV LEDER: Elin Festøy er hjernen bak spillet "My Child Lebensborn".

Foto: Teknopilot.no

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at: Lebensborn e. V som spillet referer til var en nazistisk veldedighetsorganisasjon som hadde som mål å få barnløse kvinner til å møte tyske soldater og få barn med dem.

Artikkelen er nå endret.

For mer spillinnhold sjekk ut P3 Gamings YouTube-kanal.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters