Hopp til innhold

Norsk spill nominert til gjev pris

Det norskproduserte spillet My Child Lebensborn er nominert til prestisjetung pris, men den siste uken har det oppstått kontrovers rundt spillet.

My Child Lebensborn

MY CHILD LEBENSBORN: Spillet har blitt godt mottatt og er nå nominert til BAFTA

Foto: Teknopilot

Spillet som har blitt nominert til BAFTA Game Awards handler om barn av tyske soldater og norske kvinner etter andre verdenskrig. I spillet har man som oppgave å oppfostre disse barna, ved å mate og stelle dem. Man blir også vitne til utfordringene og den vanskelige realiteten disse barna møter i det norske samfunnet etter andre verdenskrig.

– Vi lurte på om det er mulig å lage et engasjerende spill om en slik trist tematikk. Vi er overveldet over at spillet har blitt så godt mottatt, i tillegg til å bli nominert av BAFTA, forteller kreativ leder og produsent Elin Festøy for spillet til NRK.

My Child Lebensborn ble utgitt den 8. mai i 2018. Festøy forteller at de valgte bevisst å utgi spillet på frigjøringsdagen.

Frigjøringsdagen var den dagen problemene startet for disse barna. Norge ønsket etter krigen å støte fra seg alt som hadde med fienden å gjøre, og de såkalte tyskerbarna ble et symbol på nettopp denne fienden.

Denne uken skrev Gamer.no en artikkel om det norske spillet My Child Lebensborn ble fjernet av Google Play i Frankrike, Tyskland, Russland, og Østerrike. Spillet som handler om tyskerbarn i etterkrigstiden i Norge, skal visstnok bryte reglene for forbudt innhold. Men til NRK forteller Elin Festøy at grunnlaget for dette ikke er kjent.

Tysk kulturprodukt

– Den eneste informasjonen vi har fått er at det er kontroversielt innhold. Det føles som en kafka-liknende prosess fordi vi ikke får noe informasjon. Spillet har jo vært oppe lenge, så vi forstår ikke hva som er annerledes nå. Vi skal ta prosessen videre og finne ut hva som skjer.

Presseansvarlig Helle Skjervold i Google uttaler følgende til Gamer.no:

– Våre retningslinjer forholder seg til lokalt lovverk i de mange landene vi opererer i. Dette spillet bryter ikke med våre retningslinjer for sensitivt innhold i de aller fleste land. Men gjør det i noen få markeder.

Festøy syns dette er rart.

– Vi blir jo litt oppgitt, men vi er oppe i alle andre markeder. Sensurmyndighetene i Tyskland har godkjent spillet og vi vet at det blir ansett som et kulturprodukt i Tyskland.

Den gjeveste spillprisen

Spillet fra den norske spillutvikleren Sarepta Studios og Teknopilot er nominert i kategorien Game Beyond Entertainment til BAFTA Game Awards. I dag blir vinnerne annonsert.

Festøy forteller at bare det å bli nominert er som å vinne.

– Det føles helt fantastisk. Slik vi ser det er dette den viktigste spillprisen i verden. BAFTA henger veldig høyt. At vi har klart å bli nominert med et spill med et slikt alvorlig innhold er helt utrolig, sier Festøy.

Kreativ leder i Teknopilot

KREATIV LEDER: Elin Festøy er hjernen bak spillet "My Child Lebensborn".

Foto: Teknopilot.no

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at: Lebensborn e. V som spillet referer til var en nazistisk veldedighetsorganisasjon som hadde som mål å få barnløse kvinner til å møte tyske soldater og få barn med dem.

Artikkelen er nå endret.

For mer spillinnhold sjekk ut P3 Gamings YouTube-kanal.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad