Hopp til innhold

Norsk OL-medalje i arkitektur sporløst forsvunnet

Norge tok en staselig OL-sølvmedalje i arkitektur i 1920. Hvor den ble av er det ingen som vet.

Holger Sinding-Larsen

Holger Sinding-Larsen

Foto: Fotograf: ukjent / Eier: Nasjonalbiblioteket

Holger Sinding-Larsens OL-medaljetegninger

Holger Sinding-Larsens medaljerte tegninger fra bladet Byggekunst. Bygningen ble aldri bygget.

Foto: Bladet Byggekunst

Forrige onsdag fektet Bartosz Piasecki seg fram til OL-finalen og inn i norske sportshjerter. I et medaljeslunkent mesterskap sett med norske øyne er sølvmedaljen hans et både gledelig og overraskende lyspunkt.

Mer overraskende er kanskje OL-sølvet vi tok i arkitektur for nesten hundre år siden.

Fra 1912 til 1948 ble det nemlig delt ut OL-medaljer i kunstneriske grener, og både musikk, skulptur, litteratur, maleri og arkitektur var representert. Kriteriet var at verkene skulle være inspirert av sport.

Lykkes med OL-sølv

Sommeren 1920, før OL i Antwerpen, oppdaget arkitekt Holger Sinding-Larsen at det skulle være en konkurranse i arkitektur. Fra før hadde han tegnet både Vålrerenga kirke, Botanisk- og Zoologisk museum og Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo. Han vant også gullmedalje under verdensutstillingen i Paris i 1900.

I raskt tempo tegnet han ferdig sitt bidrag og sendte inn. Dette holdt til en sølvmedalje i OL.

«Først i midten av juni iaar fik jeg nemlig rede paa at Olympiaden ogsaa omfattet konkurranse i arkitektur, indskrænket til anlæg for idræt. Det hele maatte - for overhodet at komme i betragtning - senest være Olympiadekomiteen i Brüssel i hænde inden 31. juli. Dette lykkedes ogsaa» skrev arkitekten selv etter triumfen i magasinet Byggekunst.

SE VINNERSKISSENE FRA 1920: Byggekunst

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amund Sinding-Larsen

Amund Sinding-Larsen i London under OL. Han håper farfarens sølvmedalje fra 1920 kan komme til rette igjen.

Foto: NRK

Vinnerutkastet ble aldri realisert

– Dette har ikke hendt noen norsk arkitekt hverken før eller siden. Han var en arkitekt med betydelig praksis i Norge og andre steder i landet, og hadde virkelig hatt viktige oppgaver, sier leder i Fortidsminneforeningen, Elisabeth Seip.

Sinding-Larsen vant for utkastet til en bygning for Statens Gymnastikskole og Norske Studenters Idrætsforbund. Men tegningene ble aldri realisert, tross OL-medaljen.

– Det ble aldri noe av. Det ble et ganske omdiskutert prosjekt, spesielt i forbindelse med at Tullinløkka lå død som et potensiale i nesten 100 år. Det hjalp ikke med OL-sølv, sier barnebarnet Amund Sinding-Larsen.

NRK møter ham i OL-byen London, som foregår uten kunstneriske grener. De ble for godt skrinlagt i 1954 og erstattet med kulturarrangementer og kunstutstillinger.

– Tidlig begynte OL-komiteen å innse at en hel del av desse kunstnerne var profesjonelle folk, de levde jo av sin kunst. Derfor kunne de ikke få være med, olympierne våre er selvsagt amatører, ler Sinding-Larsen.

På denne tiden ble en amatør definert som en person som gjorde noe ut av lidenskap.

HØR REPORTASJE:

Forsvant i museumsinnbrudd

I 1920 ble det hverken utdelt gull- eller bronsemedalje i arkitektur. Sinding-Larsen ble dermed den eneste arkitekten som fikk OL-medalje dette året.

– Han var ikke særlig atletisk, han var stor, kraftig, og krevde mye plass. En dominerende kar, men også med flere talenter, sier barnebarnet om sin farfar.

Som sønnesønn og arkitekt ble det opp til ham å ta vare på OL-medaljen til farfar.

– Jeg hadde hans medaljer hjemme, men gav dem til Arkitekturmuseet, for jeg ville gjerne få sikret dem for ettertiden. Desverre var det innbrudd der et par uker etterpå, sier han.

Medaljene var dårlig sikret og alle forsvant. Den dag i dag er det ingen som vet hvor Norges eneste OL-sølv i arkitektur befinner seg.

– Det er veldig leit, og jeg var ikke den mest populære i familien etterpå. Er det noen som vet hvor de er, hadde det vært fryktelig morsomt å få dem tilbake til Nasjonalmuseet. For det er jo den eneste OL-medaljen Norge har i arkitektur, sier Amund Sinding-Larsen.

Han angrer på at han ga fra seg medaljen til museet.

– Det gjør jeg. Jeg hadde vel en bedre safe hjemme enn de som ble brukt på museer på den tiden.

Gamle Universitetsbiblioteket, Drammensveien

Arkitekten har satt spor etter seg, blant annet med Nasjonalbiblioteket.

Foto: Amundsen, Paul Sigve / NTB scanpix
Vålerenga kirke

Holger Sinding-Larsen stod bak blant annet Vålerenga kirke.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.