Norsk litteratur i fokus på verdens største bokmesse

I 2019 vil norske bøker fylle flest hyller på Bokmessen i Frankfurt. – En fantastisk mulighet for norsk litteratur og kultur, sier NORLA.

Margit Walsø og Juergen Boos

SIGNERER INN NORSK LITTERATUR: NORLAs direktør Margit Walsø og Frankfurter Buchmesses direktør Juergen Boos signerer avtalen om at Norge er hovedland ved bokmessen i Frankfurt i 2019.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Frankfurter Buchmesse er verdens største bokmesse og blir avholdt i den tyske byen Frankfurt hvert år.

Signerte avtale torsdag

Margit Walsø

HOVEDLAND: Norge er valgt som hovedland i 2019 ved bokmessen i Frankfurt, verdens største bokmesse. Direktør Margit Walsø i NORLA presenterte planene for bokmessen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I dag ble det klart at Norge skal være messens hovedland i 2019. Ifølge NORLA finnes det neppe noen annen arena i verden som gir så stor samlet oppmerksomhet på ett land.

– Dette er en fantastisk mulighet for norsk litteratur, norske forfattere og for norsk kultur generelt. Nå kan vi gi verden større kjennskap til etablerte, norske forfattere, men også løfte frem nye, sier direktør i NORLA, Margit Walsø til NRK.

På en seremoni på Nationaltheatret i dag signerte Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet (NORLA) og Frankfurter Buchmesse den offisielle avtalen.

– Når man blir plukket ut som hovedland betyr det markedsføring både av litteratur og kultur. Nå har vi 3,5 år på oss til bygge opp et flott kulturprogram i 2019, sier Walsø.

– Har blitt viktigere

Bokmessen i Frankfurt ble avholdt for første gang helt tilbake i 1478, og i dag deltar mer enn 7000 utstillere.

Tidligere forlagssjef i Oktober forlag, Geir Berdahl, har besøkt messen en rekke ganger og sier prestisjen i å bli valgt som hovedland der har økt de siste årene.

– Tyskland er veldig viktig. Det er et inngangsland til verden for norsk litteratur. Nå tror jeg dette er en reell mulighet for å styrke kunnskapen om Norge som litteraturland og få ut norsk litteratur.

I motsetning til der amerikanske eller franske markedet, har Tyskland en mye større andel befolkning som leser bøker.

Besøkte bokmessen

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey besøkte i oktober i fjor bokmessen for å møte ledelsen. Hun mente da dette ville være et godt utstillingsvindu for norske forfattere.

– Det vil være en fantastisk mulighet for forfattere for å få markedsført sine bøker internasjonalt. Har stor betydning ellers for Norge, en interessant litteraturnasjon, sa Widvey den gangen.

Millionbudsjett

Kultur-, utenriks- og næringsdepartementet går inn med en samlet støtte på 30 millioner kroner, mens det så langt er kommet inn 13 millioner kroner fra bokbransjen og andre sponsorer.

Kulturstrøm

  • Kygo kjøpte kunst for en million

    Kygo kjøpte nylig digital kunst til en million. I praksis har han kjøpt rettighetene til et digitalt bilde av en ape, melder VG.

  • Norsk kokk blir fransk ridder

    Kjendiskokk, Bocouse d’Or-vinner og mannen bak Stattholdergaarden, Bent Stiansen, har blitt utnevnt til fransk ridder. Utnevnelsen kommer fra Den franske nasjonale Fortjenesteorden, skriver VG.