Hopp til innhold

Norsk kulturfremstøt i USA

Norge er sammen med de andre skandinaviske landene på sjarmoffensiv for å fremme nordisk kultur i Washington. Det anerkjente Kennedy-senteret har åpnet sine dører for en nordisk kulturfestival som skal vare i fire uker.

Terje Isungset, norsk kunstner

ISMUSIKK: Norske Terje Isungset skal opptre med en ismusikk-konsert under kulturmønstringen «Nordic Cool» i Washington. Rundt 60 norske kunstnere og utøvere innen forskjellige kunstgrener deltar i mønstringen.

Foto: Alastair Grant / Ap

Jon Gelius, Washington
Foto: NRK

Den nordiske kulturmassemønstringen åpnet natt til onsdag norsk tid i Washington. Kulturminister Hadia Tajik mener festivalen vil være en viktig døråpner for norske kunstnere til USA.

– Dette er den største kulturmønstringen om Norden utenfor Norden. Det er kjempestas at et senter som Kennedy-senteret som har et godt omdømme, har valgt å prioritere å vise frem Norden og Norge, sier Tajik til NRK.

Hadia Tajik

DØRÅPNER: Kulturminister Hadia Tajik mener festivalen vil være en viktig døråpner for norske kunstnere i USA.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Det er viktig for meg at norske kunstnere er en del av den internasjonale scenen og her har de en unik anledning til å være synlige, sier kulturministeren til NRK.

«Nordic Cool»

I hjertet av amerikanernes hovedstad ligger det prestisjetunge Kennedy kultursenter – oppkalt etter president John F. Kennedy. De neste fire ukene er det amerikanske kultursenteret fylt med nordisk kultur i en festival som har fått navnet «Nordic Cool».

Fra Norge deltar rundt 60 kunstnere og utøvere innen forskjellige kunstgrener. De norske kulturbidragene spenner fra Nationaltheatrets oppsetning av Hedda Gabler og Carte Blance danseforestilling «Corps de Walk» via Terje Isungsets ismusikk-konsert til Hemsing-søstrenes fiolinspill til jazzpianisten Tord Gustavsen.

Viser bredden

Merethe Lindstrøm

LITTERATURSNAKK: Merethe Lindstrøm, vinner av Nordisk råds litteraturpris, skal snakke om litteraturen sin i Washington.

Foto: Aschehoug - norden.org

Kulturminister Hadia Tajik mener festivalen gir Norge en mulighet til å vise frem sin kulturbredde for et stort publikum.

– Det er veldig mye spennende innenfor norske kulturuttrykk som jeg mener kan være spennende for hele verden. Washington er jo en internasjonal by, så her vil mange norske kunstnere få et bredt publikum, sier kulturministeren og fremhever at festivalen har klart å finne balansen mellom det tradisjonelle norske og det moderne norske.

– Vi viser bredde med på den ene siden «Hedda Gabler» som settes opp og på den andre siden det moderne med Alan Øyen sin danseforestilling og Terje Isungset med sin ismusikk. Det gir et mangefasettert bilde av Norge, understreker hun.

Avslører hemmelighet

Norsk teater, musikk, film, dans, litteratur og matkunst vil de neste ukene friste amerikanere til nye kulturopplevelser. Den nordiske kulturfestivalen har allerede fått bred omtale i Washington Post.

På det anerkjente Kennedy-senteret har også Snøhetta laget en egen installasjon av finerplater til festivalen «Nordic Cool».

Og festivalprogrammet lokker også med å avsløre hemmeligheten bak det spektakulære nordlyset.

Alle de nordiske kulturministrene deltok på åpningen av kulturmassemønstringen i Washington

NORDISK MØNSTRING: Alle de nordiske kulturministrene deltok på åpningen av kulturmassemønstringen i Washington.

Foto: Jon Gelius / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters