NRK Meny
Normal

Ingen unoter i norsk-kinesisk rockesamarbeid

Mens isfronten fortsatt ruver mellom norske og kinesiske politikere, er det ingenting å si på rytmen når en lærer og to studenter fra Universitetet i Agder underviser kinesiske studenter i rock og blues i Beijing.

Nypan og Li

God tone: Øyvind Nypan øver med sin kinesiske kollega Li Guobiao ved MIDI-skolen i Beijing

Foto: Peter Svaar / NRK

Ved den anerkjente musikkskolen MIDI i Beijing øver Øyvind Nypan fra Kristiansand med sin kinesiske lærerkollega Li Guobiao. Sammen skal de over helgen opptre på en av Kinas største musikkfestivaler, MIDI-festivalen, i Shanghai.

– Det blir en veldig kul oppgradering av dette prosjektet. Fra å bare være lærer skal vi sette ting ut i praksis og spille med elevene, sier Nypan.

Rock har ingen lang historie i Kina, og det merkes fortsatt. Kulturelle referanser til vestlige band som Beatles eller artister som Stevie Wonder mangler, i et land som først på alvor åpnet seg for vestlig populærmusikk på 90-tallet.

– Kineserne kan noe om rock, men fra Nirvana og opp. Før dem er det litt tynt med kunnskaper.

– Da jeg først kom hit, brukte jeg en time på å forklare studentene at vi skulle gjøre en cover av Stevie Wonder. Ingen forstod hva jeg mente. Det var ingen som hadde hørt om ham.


Nypan mener kineserne har lagt sin elsk på ganske hard rock.


– Slipknot er stort her. De liker hard musikk.

– Rockekulturen er jo historisk en motkultur, hvordan passer det med det kinesiske lynnet?

– Det er kanskje en stille protest de får utløp for gjennom musikken. Jo hardere musikken er, jo bedre.

Wang Jiexin (22) og Fang Yuan (21) er musikkstudenter på den private

Studenter

Studerer: Wang Jiexin og Fang Yuan har hatt norsk musikklærer de siste dagene.

Foto: Peter Svaar / NRK

MIDI-skolen. Den siste uken har de hatt Nypan som lærer. De mener nordmennene lærer dem å tenke og føle annerledes om musikk:

– Når de spiller viser nordmennene mer følelser, og det kommer fra hjertet. Her tenker de annerledes enn kinesiske musikere, sier Fang Yuan til NRK.

Ingen unoter

Nypan startet sitt musikalske utvekslingsprosjekt i 2010, som et samarbeid mellom Universitetet i Agder, Rikskonsertene, og den kinesiske MIDI-skolen. Samarbeidet har utviklet seg i en periode hvor det politiske forholdet mellom Kina og Norge har vært iskaldt. Men Nypan sier han ikke har merket noen unoter, og alltid føler seg velkommen i Kina.

– Vi har ikke merket noe. Når vi kommer hit og spiller er det bare gode følelser og kjærlighet til musikk.

– Det er jo veldig fint at Norge og Kina fortsatt kan møtes gjennom musikken.

Onsdag står nordmennene sammen med noen av sine kinesiske studenter på scenen i Shanghai.


Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller