Norsk fiolinist vant prestisjepris

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den norske fiolinisten Vilde Frang (24) vant i kveld prisen som beste nykommer ved den prestisjefylte prisutdelingen Classic Brit Awards.

Prisutdelingen er en av de store årlige begivenhetene innen klassisk musikk, og torsdag kveld ble bransjeeliten hedret i Royal Albert Hall i London.

24 år gamle Vilde Frang fra Oslo vant prisen som beste nykommer i konkurranse med Alice Sara Ott og Miloš.

I sin tale takket Frang to av hennes favorittkomponister:

Sendte klem til avdøde komponister

- Dersom det er mulig, vil jeg gjerne sende en stor klem oppover til Sergej Prokofjev og Jean Sibelius (avdøde komponister, red.anm.).

Debutalbumet hennes inneholder fiolinkonserter av Sibelius og Prokofjev, og sikret henne svært gode kritikker og en Spellemann

Det siste året har vært eventyrlig for den unge fiolinisten. Hun har turnert Europa rundt non-stop, og har i mars turnert i Tyskland sammen med sin mentor Anne-Sophie Mutter.

«Sensational»

I desember omtalte britiske The Guardian hennes konsertopptreden med BBCs walisiske nasjonalorkester som «nothing short of sensational».

Her kan du høre utdrag fra førstealbumet i BBCs anmeldelse av cden.

I tillegg har hun blitt utpekt som EMI Classics' «Young Artist Of The Year» I august ble hun første vinner av Arve Tellefsens Musikkpris, og i november mottok hun Statoils talentstipend på 1 million kroner.

Leif Ove Andsnes ble tildelt prisen for årets instrumentalist ved Classic Brit Awards i 2006 og 2007.

Les mer: Ung stjerne mot nye høgder

Les mer: – En fantastisk ære

Lyd:

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).