Filmbransjen når ikke besøksmålene

Regjeringa ønsker at norske filmer skal tiltrekke seg tre millioner besøkende i året. Filmbransjen klarer heller ikke i år å nå dette målet.

Maibritt Saerens og Henrik Rafaelsen i 'Sykt lykkelig'.

Norsk film selger ikke nok billetter til å nå regjeringas krav om publikumsoppslutning. Her Maibritt Saerens og Henrik Rafaelsen i filmen 'Sykt lykkelig', som nylig hadde premiere.

Foto: Maipo AS

I daværende kulturminister Trond Giskes filmmelding i 2007 ble følgende målsetting presentert: Norsk film skal årlig trekke tre millioner publikummere, og ta 25 prosent av kinomarkedet.

Men filmbransjen har fortsatt ikke nådd dette målet - og det vil heller ikke nås i 2010.

– Ikke noe nederlag

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen.

Foto: Marte Solbakken / NRK

Hittil i år har norsk film en markedsandel på 20,9 prosent av kinobesøket, og solgt rundt to millioner billetter. Det er dermed umulig at regjeringas mål vil bli nådd.

– Det er ikke noe nederlag ikke å nå dette målet. Det er et veldig høyt krav, men ikke urealistisk. Sammenlikna med andre europeiske land har vi i Norge en veldig god nasjonal andel av markedet, sier Leif Holst-Jensen, generalsekretær i Norske Film og TV produsenters forening.

– Større kommersiell appell

Både i 2008 og 2009 ble norske filmer sett av 2,6 millioner, hovedsakelig på grunn av «Max Manus», som var en braksuksess både hos kritikerne og hos publikum.

– Vi har sett hvert år siden «Veiviseren» at de filmene som produseres har vanskelig for å komme opp i høyt besøkstall. Skal vi nå målet satt opp av departementet må flere filmer få et besøk mellom 200.000 - 400.000, sier Lene Løken i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Lene Løken, direktør i kinoens bransjeorganisasjon.

Lene Løken, direktør i kinoens bransjeorganisasjon.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Hun mener norsk film har forbedringspotensial.

– For å få flere til kinosalene må vi lage filmer med større kommersiell appell og markedsføre dem bedre, sier hun.

Opprettholder målet

Regjeringa har nå ny kulturminister, men samme kulturpolitiske målsetting for filmbransjen.

– Så lenge vi ser at utviklinga i film-Norge er positiv, synes vi det er viktig å opprettholde et ambisiøst mål for norsk film, også når det gjelder publikumsoppslutning, sier statssekretær Lotte Grepp Knudsen i Kulturdepartementet (Ap).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Max Manus (Aksel Hennie)

Aksel Hennie som Max Manus - en hit både hos kritikerne og hos publikum.

Foto: Foto/Copyright: Filmkameratene AS

Hvordan mener du norsk film skal klare å trekke flere til kinosalene?

Kulturstrøm

  • Pregløs bigfoot-oppfølger

    – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

    Fra filmen "Familien Bigfoot"
    Foto: Norsk Filmdistribusjon
  • Flere velger privat begravelse

    Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.