Hopp til innhold

Norsk bluestalent i gitardokumentar

Norsk 14-åring blir med i dokumentar om noen av verdens mest kjente gitarister.

Fredrik Strand Halland

Fredrik Strand Halland på Knitting Factory-scenen.

Foto: bluefredrik.com

Fredrik Strand Halland

14 år gamle Fredrik Strand Halland og bandet hans spilte inn sin debutplate i studioet Lydriket tidligere i sommer.

Foto: Bluefredrik.com

Les mer om Roots, country, soul og blues!

Han er bare 14 år, men nå er han nettopp kommet hjem etter å ha spilt på The Knitting Factory i Hollywood. Snart er han med i en dokumentarfilm om langt større gitarhelter.

Debutplate

Etter at han kom hjem fra USA har talentet Fredrik Strand Halland , som kom på tredjeplass i Kjempesjansen , fått Bergen Kommunes Talentpris og gitt ut sin første cd sammen med bandet sitt. Albumet har tittelen ”Beautiful day”.

I sommer ble Halland invitert av organisasjonen Heart of gold Entertainment i Los Angeles til å spille i Hollywood 9. august. Dette er en organisasjon som skal gi yngre musikere muligheter.

- Det var kjempegøy å spille på arrangementet på The Knitting Factory . Der fikk jeg møte mange andre unge talenter, og fikk jamme med dem, forteller Halland til Geir Hovig i Eldorado på NRK P1 .

- Mange viktige folk

- Det var jo veldig mange viktige folk på denne konserten, som for eksempel rockefotografen Robert Knight, som har fotografert veldig mange av de kjente gitaristene.

På scenen til Knitting Factory, hvor blant andre Stevie Vai pleier å ha sine releasekonserter, fikk han dele scene med fem andre unge talenter: Gabriel Lambirth, Elliot Janz, Anthony Wagner, Antonio Pontarelli og Grant Austin Taylor.

Etter at Halland var i Hollywood dro han til New York. Da fikk han en e-post fra filmskaperen Tim Kaiser som skal lage film om Robert Knight og kjente gitarister som Stevie Vai, Jeff Beck og Carlos Santana. I tillegg ville han ha med det unge talentet fra lille Norge.

- Sa selvfølgelig ja

- Han spurte om jeg ville være med i denne musikkfilmen, og det sa jo jeg selvfølgelig ja til.

Dermed drar Halland tilbake til USA i løpet av oktober for å spille inn deler av filmen. Og da er det bare å ordne så 9. klassingen får fri fra skolen.

NB: Hør et lengre intervju med Fredrik Strand Halland i Eldorado på NRK P1 lørdag kl. 19.03.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters