NRK Meny
Normal

Norgesglasset 19.02.07

Homofil alderdom - Disiplin i skolen - Vår daglige Beatles: "Can't Buy Me Love" - Idrettens Norgeshistorie - Marianne Meløy kåserer - Krise å bli pensjonist? - Norges skeivaste butikkgolv - Isolasjon på fyret - Den glade postmannen

Hør: Norgesglasset 19.02.07

Homofil alderdom

Hvordan er det å bli gammel som homofil i Norge? Eldre lesbiske og homofiles levekår er tema for en ny rapport fra Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring. 21 personer i alderen 59 til 82 år har vært samlet for å diskutere alderdom, og noe av det som kom ut av samlinga var frykten for å ende opp ensom og usynlig. Reporter: Thor Henry Bjor.

Disiplin i skolen

Streng skoledisiplin gir ikke snillere elever, mener forsker. Mye bråk og hærverk på spanskrørets tid også. Reporter: Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Can't Buy Me Love"

"Can't Buy Me Love" ble hovedsaklig skrevet av Paul McCartney, spilt inn i Paris, og utgitt første gang som A-side på singel. Den ble den tredje Beatles-låta som solgte over en million kopier i Storbritannia. "Can't Buy Me Love" ble kåret til nummer 289 på lista over de 500 beste låtene noensinne av magasinet Rolling Stone.

Idrettens Norgeshistorie

Thor Gotaas
Foto: Stein S Eide / NRK

I dag er idrett en naturlig del av samfunnslivet vårt. Men slik har det ikke alltid vært. For ikke lenge siden ble det å drive idrett sett på som bortkastet bruk av energi. Folk skulle jobbe, ikke løpe om kapp. Likevel bredte idrettsvinden seg i landet. Forfatter Thor Gotaas forteller om hvordan idrettslivet ble til i Norge. I en serie innslag i Norgesglasset forteller han levende og med mange anekdoter om karstykker som å kjøre på ski med sau i armene om skihoppere som ble sett på som bygdas gladiatorer og utbredelsen av norsk idrett gjennom særlig de hundre siste åra.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Den globale møkkaspreder".

Krise å bli pensjonist?

"Feil at lønnsarbeidet skal bestemme vår identitet", mener Sissel Benneche Osvold. I Harstad prøver de å gjøre overgangen mykere, sier Tove Singsaas Vollen, mens den ferske pensjonisten Knut Robertsen hevder det er bra å ha fri. Reporter: Bjørn Vang.

Norges skeivaste butikkgolv

Butikksjef Frode Kokkin fortel om livet på Prix Åsen, der dei har Norges skeivaste butikkgolv. Reporter: Arild Opheim.

Isolasjon på fyret

Dei levde i isolasjon på holmar og skjær, langt uti havgapet året rundt. Norske fyrvoktarar og familiane deira befolka holmar og skjær langs norskekysten i 350 år. I desember i fjor vart det siste fyret i Norge avfolka. Norgesglasset fortel denne veka historia om livet på fyra, medan det enno budde folk der. Heilt fram til 1960-talet var det vanlig at fyrvokterane tok med seg familiane sine og budde på fyret året rundt. - Dette var som små bygdesamfunn, med eigen skule og med fyrmeisteren som ein mektig fortel Asbjørn Nupen som arbeidde 40 år i fyrvesenet. Han og Kjell Viken ved Dalsfjorden fyrmusem blir intervjua av Norgesglassets Kjetil Lillesæter.

Den glade postmannen

34-årige Karl Markus Reinert fra Trondheim ble tvunget til å slutte i jobben som postmann og sitter nå i skranken på et postkontor. Men, som kundebehandler har han ikke bare i oppgave å hente pakker til kundene. Han har også blitt en gledesspreder og en hverdagshelt for både kolleger og kunder. Reporter Helen Hillevi Ruud møtte "Kalle" en helt vanlig arbeidsdag på Moholt postkontor.

Hør: Norgesglasset 19.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Han blir Hercule Poirot

    John Malkovich tar på seg rollen som den verdenskjente belgiske detektiven Poirot når BBC spiller inn en ny versjon av «Mord etter alfabetet» av Agatha Christie. Også “Harry Potter” stjernen Rupert Grint er med når innspillingene starter i juni, skriver Variety David Suchet, som spilte detektiven i 24 år, fortalte i et intervju med The Telegraph at å avslutte rollen var noe av det tyngste han hadde gjort i sitt liv.

    John Malkovitch
    Foto: ANDER GILLENEA / AFP