NRK Meny
Normal

Norgesglasset 18.04.07

Hvordan begrense nettpoker - E6 i kjøresimulator - Vår daglige Beatles: "I Need You" - Sentralen i utkanten - Fri rettshjelp til nordmenn i utlandet - Navnet Amerika 500 år - Eldre fedre kan få syke barn - Filmaviser på nett

Hør: Norgesglasset 18.04.07

Hvordan begrense nettpoker

nettpoker
Foto: Illustrasjon

Utenlandske nettspill om penger har i løpet av de siste årene blitt svært populært her i landet. Særlig poker på nett har slått godt an. I fjor spilte vi i følge Lotteritilsynet for 5, 3 milliarder kroner på utenlandske pengespill. Norske myndigheter ønsker å begrense nettspillingen for å forebygge spilleavhengighet, og nå har Teknologirådet gitt sine råd til om mulige måter. Ved reporter Sjur Sætre og porgramleder Arild Opheim.

E6 i kjøresimulator

Dødsveien, blir den kalt, E6 gjennom Gudbrandsdalen. Flere har mistet livet på den dårlige europavegen, og nå ønsker Statens Vegvesen å bygge en ny. For å finne ut hvordan denne skal bli, har de fått hjelp av forsker Thomas Engen og SINTEF, som har laget en kjøresimulator der det er mulig å kjøre 20 km av den enda ikke bygde veien. Norgesglassets bilsyke reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo ble med på en prøvetur.

Vår daglige Beatles:

"I Need You"

Det var ikke lett for George Harrison å få sine egne komposisjoner med på en Beatles-LP, men med litt hjelp fra John Lennon, klarte han å få med "I Need You" på Help!.

Sentralen i utkanten

Lill Katrin Morønningen
Foto: Stein S Eide / NRK

Om du ringer og skal ha tak i Husbanken region vest, Statsbygg i Tromsø eller Statens pensjonskasse i Oslo, så havner du uansett i fjellbygda Engerdal i Hedmark. Der sitter ni engerdøler bak hver sin bås , med hodetelefoner og setter over i gjennomsnitt seks tusen telefonhenvendelser i uka. Departementenes servicesenter i Engerdal ble opprettet i fjor som et distriktspolitisk vedtak. Bygda trengte arbeidsplasser etter at Telenor la ned teksttelefonsentralen. Nå tar engerdølene seg av sentralbordet for Husbanken, Statens pensjonskasse, Integrerings og mangfoldsdirektoratet, Statsbygg og Fylkesmannen i Hedmark. Fra i mai tar de over sentralbordet for Norges Bank. Deretter skal engerdølene ta seg av telefonhenvendelsene til deler av NAV. Det betyr 5 ekstra årsverk. - Det betyr mye for bygda at sentralen ble lagt hit, sier ordfører Dag Rønning (AP).

Fri rettshjelp til nordmenn i utlandet

Harald Stabell krever at nordmenn i utlandet må få samme rett til fri rettshjelp som nordmenn bosatt her i landet.Leder i Justiskommitteen Anne Marit Bjørnflaten sier det snart vil komme endringer, mens nestleder Jan Ellingsen støtter innspillet fullt ut. Reporter: Bjørn Vang.

Navnet Amerika 500 år

Nå i april er det 500 år sidan navnet Amerika, om den verdensdelen vi i dag kjenner som Amerika, ble brukt første gang. I dag vet alle at det var Kristoffer Colombus som oppdaget Amerika. Det visste som kjent ikke han selv en gang. Det var en annen som fant ut det, og fikk æren av å bli oppkalt.

Eldre fedre kan få syke barn

Menn har også biologisk klokke. Utenlandsk forskning viser at risikoen for schizofreni, autisme og spontanaborter øker når fars alder er høy. I motsetning til kvinner hvor eggcellene ligger klare en gang for alle produserer menn riktignok nye sædceller livet gjennom, men cellene har dårligere kvalitet og kan inneholde genfeil. I løpet av de siste 30 årene er det tre ganger så mange barn i Norge med far over 55 år da de ble født.

Filmaviser på nett

Under hele okkupasjonstiden i Norge ble det laget filmaviser i regi av Nasjonal Samling. Disse ble vist på kino i forkant av hovedfilmen, men ble ikke særlig godt mottatt av det norske folk. Tidligere har ikke filmavisene vært tilgjengelige for annet enn forskere og dokumentarfilmskapere, men nå er det mulig for alle å se disse propagandafilmene på nettet. Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana er ferdig med å restaurere filmene fra 1941, og holder nå på materalet fra 1942.

Her er en smakebit av alt det spennende materialet fra okkupasjonen du kan finne på filmarkivet.no: Statsråd Lunde taler

Hør: Norgesglasset 18.04.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Musikksjefen anbefaler

    P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

    Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!