Hopp til innhold

Norges største diamant

Se godt på denne lille prikken. Det er den største diamanten som er funnet i Norge.

Per Olav Alvestad med Norges trolig minste diamant
Foto: Mikroskopbilde: Morten Often, NGU

Norges største diamant ble funnet i 1995 i Karasjok-området. Det var en erfaren gullvasker som heter Robert Gulbrandsen som klarte å finne diamanten, - et lite korn på 3,5 mm. Derfor kan den best nytes under et mikroskop!

Video: Se Norges største diamant

 

Diamantene, som er det hardeste av alle naturlige mineraler, har blitt med vulkaner opp fra jordas indre, eller de finnes i fjell som en gang har ligget langt under jorda.

Diamanter er kostbare og svært ettertraktede edelstener.

Du fikk se mer om diamanter og edle metaller i Newtons sending søndag den 9. desember 2007.

 

Per Olav Alvestad
Foto: NRK

 

Kulturstrøm

 • Angelina Jolie anklager Brad Pitt for vold mot henne og barna

  Angelina Jolie (47) anklager Brad Pitt (58) for vold mot både henne og barna på en flytur i 2016, går det fram av rettsdokumenter.

  Påstandene kommer fram i forbindelse med et motsøksmål Jolie har reist i en disputt over skuespillerparets eiendeler, særlig en bolig og en vingård i Frankrike. Søksmålet er uavhengig av den pågående skilsmissen, som Jolie ba om ikke lenge etter den angivelige episoden.

  I søksmålet, som New York Times omtalte først, heter det Pitt under en flytur fra Frankrike til California tok kvelertak på ett av barna og slo et annet i ansiktet. I tillegg skal han ha tatt tak i Jolies hode og ristet henne, samt helt øl på Jolie og øl og rødvin på barna, heter det. Pitt anklages også for verbalt mishandling.

  En representant for Pitt avviser påstandene på det sterkeste overfor nyhetsbyrået AP, og kaller dem «oppkok som bare skader familien».

  Anklagene om volden ble først gjort offentlig kort tid etter flyturen, men rapportene var da vage, og detaljene kom fram i skilsmissedokumenter og i etterforskninger fra det føderale politiet FBI og barnevernstjenesten i Los Angeles, som begge konkluderte med at det ikke var nødvendig å gå til rettslige skritt mot Pitt.

  (NTB)

  Angelina Jolie anklager Brad Pitt for fysisk og verbalt misbruk mot henne og parets barn på en flytur i 2016, går det fram av rettsdokumenter
  Foto: AP
 • Countrystjernen Loretta Lynn er død

  Loretta Lynn er død, 90 år gammel. I en uttalelse gitt til AP sier Lynns familie at hun døde tirsdag i sitt hjem i Hurricane Mills i Tennessee.

  Obit Loretta Lynn
  Foto: Mark Zaleski / AP