Norges radiofyrtårn!

På 40 år har mye forandret seg. Men èn ting holder stand: Nitimen.

Nitimen
Foto: NRK

Den 1. februar 1965 gikk den aller første sendingen av Nitimen på lufta. Primus motor Kjell Thue ønsket å lage et folkelig program med nyskapende, muntlig og lettere radio.

Dette var helt nytt i NRK-sammenheng der man fram til da hadde drevet folkeopplysning og mer tyngre radiostoff.

Siden dengang har Nitimen utviklet seg til å bli Norges desidert største radioprogram med drøye én million lyttere hver dag.

En stor familie

Gjennom historien har mange kjente stemmer bidratt til å forme programmet, blant dem Knut Borge, Alf Tande-Petersen, Knut Bjørnsen, Toppen Bech, Totto Osvold, Ruben Friis og mange, mange flere. Under første sending i 1965 deltok til og med Odd Børretzen som reporter!

I dag leder programledere Hans-Petter Jacobsen, Karin Wetlesen og Ida Kjøstelsen Nitimen. I tillegg har de et apparat med dyktige medarbeidere rundt seg som bidrar til at Nitimen fortsatt holder stillingen som Norges radiofyrtårn!

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.