Hopp til innhold

Norges radiofyrtårn!

På 40 år har mye forandret seg. Men èn ting holder stand: Nitimen.

Nitimen
Foto: NRK

Den 1. februar 1965 gikk den aller første sendingen av Nitimen på lufta. Primus motor Kjell Thue ønsket å lage et folkelig program med nyskapende, muntlig og lettere radio.

Dette var helt nytt i NRK-sammenheng der man fram til da hadde drevet folkeopplysning og mer tyngre radiostoff.

Siden dengang har Nitimen utviklet seg til å bli Norges desidert største radioprogram med drøye én million lyttere hver dag.

En stor familie

Gjennom historien har mange kjente stemmer bidratt til å forme programmet, blant dem Knut Borge, Alf Tande-Petersen, Knut Bjørnsen, Toppen Bech, Totto Osvold, Ruben Friis og mange, mange flere. Under første sending i 1965 deltok til og med Odd Børretzen som reporter!

I dag leder programledere Hans-Petter Jacobsen, Karin Wetlesen og Ida Kjøstelsen Nitimen. I tillegg har de et apparat med dyktige medarbeidere rundt seg som bidrar til at Nitimen fortsatt holder stillingen som Norges radiofyrtårn!

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP