NRK Meny
Normal

Norges nye sedler blir lagt merke til internasjonalt

De nye norske pengesedlene blir lagt merke til hos flere store internasjonale medier. – Enda en grunn til å være glad for at Norge ikke byttet valuta til euro, skriver The Atlantic.

Utkast til ny norsk Utkast til ny 100-kroneseddel med pikselert motiv designet av Snøhetta

SPESIELT: Snøhetta, som designet den nyåpnede nasjonale minnemuseet for terrorangrepene 11. september 2001, skal ha designet på baksiden av de nye pengesedlene som kommer ut i 2017.

Foto: Snøhetta Design

Ny 100-kroner-seddel

LIVSROMMET: «Det norske livsrommet» av The Metric System skal pryde forsiden av norske pengesedler fra 2017.

Foto: The Metric System

Tirsdag ble designet på våre fremtidige pengesedler klart.

Forsidene skal preges av «Det norske livsrommet» av The Metric System og Terje Tønnesen, mens baksiden gikk til levert inn fra Snøhetta Design, «Grensenes skjønnhet».

Norges Bank vil arbeide videre med en kombinasjon av de to innleverte forslagene.

– Pengesedlene er kunstverk

Nå får pengesedlene internasjonal oppmerksomhet.

Flere store internasjonale nettsteder har lagt merke til det oppsiktsvekkende designet. Tonen i artiklene vitner om at verden har latt seg imponere av de utvalgte forslagene.

– Enda en grunn til å være glad for at Norge ikke byttet valuta til euro, skriver The Atlantic i en sak som har tittel «Norges nye pengesedler er kunstverk».

Flere av artiklene trekker frem at pengesedlene gjør alt annet enn å ødelegge for Norges rykte i designverdenen.

– Norges Bank har bestemt seg for å designe sine nyeste pengesedler etter en konkurranse, der temaet har vært «havet». Og – ikke overraskende, når man tenker på Skandinavias rykte for nydelig design – er de ganske spesielle, skriver Quartz.

– Håper de ikke forandres mye

Flere designnettsteder har også plukket opp nyheten. Også blant bransjefolk blir sedlene godt mottatt. I en artikkel med tittelen «Ja, sånn vil Norges pengesedler se ut i 2017», skriver journalist Benjamin Starr følgende:

– Forhåpentligvis forandres de ikke mye – jeg synes de er spesielt kule, heter det i artikkelen som er publisert på Visual News.

Kulturstrøm

 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold