Hopp til innhold

Havet skal fylle lommeboken

Norges Bank har bestemt at havet skal være det kunstneriske utgangspunktet for en ny seddelserie. De nye papirpengene havner tidligst i lommebøkene og kassaapparatene i 2017.

Ny 100-kroner-seddel

The Metrik System og Terje Tønnesens «Det norske livsrommet» er en av vinnerne.

Foto: The Metric System

Åtte deltakere ble valgt ut av en ekspertgruppe i 2013. De konkurrerte om utformingen og to forslag nådde finalen.

En kombinasjon av to

Norges Bank vil arbeide videre med et av de innleverte forslagene. Forsiden på sedlene vil bli utviklet med utgangspunkt i forslaget fra The Metric System, Det norske livsrommet.

Utgangspunktet for baksidene vil være pikselmotivene levert inn fra Snøhetta Design, Grensenes skjønnhet.

Sikkerheten er tatt vare på

– Dette er et forslag som er tilrettelagt for de nødvendige sikkerhetselementene.
Uttrykket er åpent, lyst og typisk nordisk. Ved å benytte pikselmotivene fra Snøhetta Design som bakside, vil sedlene få både et tradisjonelt og et moderne uttrykk, mente juryen.

Utkast til ny norsk Utkast til ny 100-kroneseddel med pikselert motiv designet av Snøhetta

Snøhetta Design, Grensenes skjønnhet.

Foto: Snøhetta Design

Dialog med blinde

For blinde og svaksynte er det ikke lett å kjenne forskjell på pengesedlene. Derfor ba Norges Blindeforbund om punktskrift på de nye sedlene.

– Norges Bank og Norges Blindeforbund har vært i dialog under arbeidet, og begge parter er fornøyd med forslagene, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Singsaas i Norges Bank.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.