Hopp til innhold

Idyllisk homofilihistorie?

- Jeg kjenner meg igjen i det som blir fortalt, , sier filmprodusent. Han er uenig i kritikken, og mener "Rødt, hvitt og skrått" kan bli viktig for mange nettop fordi den trekker frem personlige historier.

Homofilli-historie - idyllisk?
Foto: Fabalatkviv

Serien "Rødt, hvitt og skrått" har blitt kritisert av anmelderne for å fremstille en idylliserende historie om homofili i Norge, men ikke alle er enige.

I en anmeldelse av serien i Aftenposten, mente debattredaktør Knut Olav Åmås atserien fremstiller den historiske utviklingen utelukkende går i positiv retning, og at serien i mangel av å være spekket med fakta ikke kunne regnes som en norsk historie om homofili i Norge.

Viktig å kjenne seg igjen

Jan Dalchow, som selv er homofil og arbeider med film, sier han satt med piggene ute etter å lest kritikken fra Åmås, men det han så var noe helt annet.

- Intensjonen kan ikke ha vært å lage en faktahistorie om homofili i Norge. Etter å ha sett bare en episode, riktignok, oppfatter jeg dette likevel som en annen type film med vekt på de personlige historiene, sier Jan Dalchow, i film- og tv-produksjonsselskapet Dalchows verden.

- Når jeg hører Erik Åsheim fortelle at han stjal Playgirl og gjemte det i høytalerkasse, eller Hans Hjerpekjøns fortelling om sitt første møte med en annen homofil, er det historier jeg kjenner meg igjen i.

Dalshow har selv har produsert og regissert flere filmer med fokus på homofile og lesbiskes kår. Han mener serien ”Rødt, hvitt og skrått” er god og viktig på flere måter, på grunn av de personlige historiene fra menneskene som medvirker i serien.

- For homofile, som alle andre, er det viktig med bekreftelse, det får en i serien. For heterofile er det flott at serien viser en bredde med homofile utenfor fordomsfulle forestillinger som nok fremdeles vil overraske noen, så da lærer de jo noe. Jeg tror også serien er spesielt bra for homofile som fortsatt ikke har kommet ut av skapet. Den gir håp, sier Jan Dalchow.

2. episode sendes på NRK1 mandag 12.1 kl.22.30. Serien er regissert av Terje Nilsen og produsert av Fabelaktiv TV for NRK.

Erik Aasheim og Anne Aasheim

Erik Aasheim og Anne Aasheim forteller sine historier i TV-serien

Foto: Fabalaktiv

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP