Hopp til innhold

OL på NRK: – Største TV-event noensinne

Du og jeg har sett 30 timer med OL-sendinger de siste to ukene. – Vi kan slå fast at Vancouver-OL er den største TV-eventen noensinne i Norge, sier analyseleder Kristian Tolonen

Petter Northug feirer 50km-gullet

Hele 15 av OL-øvelsene ble sett av over 1 million nordmenn, deriblant Petter Northugs seier på 5-mila i går.

Foto: Matthias Schrader / Scanpix/AP

– De to siste ukene er tidenes største TV-uker i Norge. Det er klart vi har tidsbegrensede begivenheter som fotballkampen mellom Norge og Mexico i 1994 og Alexander Rybak i Grand Prix-finalen i fjor. Men aldri har så mange seere sett så lenge på TV over så lang tid i Norge, sier Tolonen.

15 over 1,5 millioner seere

De offisielle tv-tallene fra TNS Gallup viser at 15 av OL-øvelsene samlet mer enn 1,5 millioner nordmenn foran TV-apparatene.

Mest populær var langrennsstafetten for menn som samlet 1,85 millioner seere og skiskytingsstafetten for menn som samlet 1,8 millioner seere.

Se det igjen: OLs mest sette sending: Stafett 4x10 km for menn

Medieforsker Kristian Tolonen

Medieforsker Kristian Tolonen i NRK erkjenner at tidenes TV-event er over.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Tolonen forklarer seersuksessen ved å vise til den endelige medaljestatistikken der Norge står oppført med ni OL-gull, bare slått av USA, Tyskland og vertsnasjonen Canada.

– NRK har bygd opp vintersporten over mange år, og nordmenn er brennende opptatt av vinter-OL. Det er tydeligvis viktig for det norske publikum, sier Tolonen, og føyer til at vintersporten er viktig for NRK også.

1 million timer OL på nett

Også NRKs sportssjef er samstemt med Tolonen.

– Dette er helt ellevilt. Dessverre tror jeg ikke vi får se det igjen, sier Rune Haug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kommentar-gutta fra OL i Vancouver 2010

– Dette har vært et eventyr vi aldri vil glemme, sier Dag Erik Pedersen, Jon Herwig Carlsen og de andre journalistene som har vært på jobb for NRK under Vancouver OL.

Foto: (MMS-foto) / NRK

Haug tror TV-rettighetene for neste vinter-OL vil bli fordelt på flere aktører fordi det vil bli for dyrt for NRK å by på hele arrangementet alene.

OL i 2012 har han derimot på blokka allerede, og får Haug det som han vil, kan NRK.no sine brukere forvente seg samme OL-spiller fra London som den vi har sett under disse vinterlekene.

OL-spilleren har gitt tidenes nettsuksess på NRK.no.

På det meste var hele 260 000 unike brukere innom NRKs OL-sider, og totalt har publikum sett mer enn 1 million timer OL-stoff på nett i løpet av disse to ukene.

Hele 4,6 millioner klipp ble avspilt ble avspilt i NRKs OL-spiller , og sammenlignet med OL i Beijing er det en økning med 100 000 brukere og en halv million avspilte klipp.

- OL i Vancouver ble jo sendt i i prime time-TV-tid, det vil si på kvelden. At vi setter nye rekorder på nett i samme tidsperiode, er svært interessant. Dette tyder på mye simultanbruk, altså at folk ser på TV og er på nett samtidig, forklarer Liv Braathen fra NRK Analyse.

Prime-time

I år ble vinter-OL arrangert i en tidssone som gjorde at de «norske» øvelsene gikk i prime-time for tv-publikummet. Men Tolonen avviser prime-time som eneste forklaring på årets seersuksess ettersom vinter-OL i Salt Lake City i 2002 også gikk i prime-time.

NRKs analysesjef tar fram statistikken for de mest sette TV-programmene siden år 2000 for å illustrere poenget. 12 av de 20 mest sette TV-programmene siden år 2000 er OL-øvelser fra Vancouver. Kun sprintfinalen og langrennsstafetten fra Salt Lake City i 2002 står igjen på lista.

Oversikten viser de 20 mest sette tv-programmene de 10 siste årene.

Oversikten viser de 20 mest sette tv-programmene de 10 siste årene.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Donald Sutherland (88) er død

  Den kjende skodespelarane Donald Sutherland er død, det melder sonen Kiefer Sutherland på X.

  – Det er med tungt hjarte at eg vil fortelje at faren min, Donald Sutherland, er død. Personleg meiner eg han er ein av dei viktigaste skodespelarane i filmhistoria.

  Den kanadiske skodespelaren er kjent frå filmar som «Dont look now», «MASH», «Hunger Games» og fleire andre.

  – Han elska det han gjorde, og gjorde det han elska, og ein kan ikkje be om meir enn det, skriv sonen vidare.

  Sutherland blei 88 år gamal.

  76th Venice Film Festival
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters
 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss