Hopp til innhold

Nordmenn ønsker flere mobilfrie soner

Folk vil ha mindre mobilbruk i nærheten av skolebøkene, middagen og i kinosalen. Eksperter tror imidlertid løsningen er noe annet enn «mobilfrie soner».

SoMe-klipp om nordmenn som ønsker flere mobilfrie soner.

MER MOBILFRITT: Flertallet vil ha mindre mobilbruk, viser en fersk undersøkelse fra Norstat.

I en spørreundersøkelse fra Norstat fremkommer det at et flertall av nordmenn som vil ha et mer mobilfritt samfunn ved å innføre mobilfrie soner.

Med «mobilfrie soner» menes områder hvor man ikke bør bruke mobil/smarttelefon.

8 av 10 vil ha mobilfrie klasserom, og at mobilen skal få ligge i lomma på kino, mens 6 av 10 foretrekker å holde teknologien unna middagsbordet. Dessuten vil 7 av 10 at folk ikke skal ta frem enhetene sine under konserter, gudstjenester og andre forestillinger.

Bare seks prosent mener det ikke burde være mobilfrie soner.

– Vi må ta vare på hverandre digitalt

– På en måte kan du si at skikk og bruk ligger etter teknologien, sier professor emeritus ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Tian Sørhaug, til NRK.

Tian Sørhaug

Folk må i større grad lære seg i hvilke sammenhenger det er greit og ugreit å fiske fram mobilen fra lomma, mener Tian Sørhaug, professor emeritus ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.

Foto: Pressefoto / UiO

– Vi har ennå ikke etablert verdier for hvordan vi burde håndtere den og ta hensyn til hverandre, sier han.

Sørhaug trekker linjer til «gamle dager», da folk møttes rundt den mest sosiale teknologiske oppfinnelsene som da var radioen og tv-apparatet.

– Nå må vi ta vare på hverandre digitalt, og det er krevende fordi det er vanskeligere å se hva som foregår digitalt enn når du står ansikt til ansikt med noen.

At vi får et mer mobilfritt samfunn tviler sosialantropologen på. Han foreslår at man burde tenke på teknologien vi anvender til daglig som en dør: når vil du ha den åpen, og når skal den være lukket?

Mener forbud ikke er løsningen

– Når vi vokser opp lærer vi å se oss til høyre og venstre før vi går over veien, og bruke kniv og gaffel når vi spiser, og oppføre oss i det offentlige rom. Mobilen er såpass ny at vi ikke har lært oss høflig bruk av den, sier Eirik Solheim, som er teknologirådgiver i NRK Beta.

Personlig har han gått til innkjøp av en smartklokke som han får alle varslinger på, mens mobilen er på lydløs.

Eirik Solheim

Teknologirådgiver Eirik Solheim i NRK Beta tror ikke et generelt forbud mot å bruke telefonen i enkelte sammenhenger vil løse problemet.

Foto: Svein Aronsen / NRK

– Den er mindre sjenerende, avhengig av hvordan du bruker den. Står du og prater med noen, oppfattes det mer uhøflig å se på klokka en mobilen, sier han.

Et generelt forbud sier Solheim ikke vil løse problemet, men at mobileiere må lære seg hvordan de skal forholde seg til den tekniske duppeditten.

– All ny teknologi går alltid gjennom en periode med overforbruk, før vi lærer oss hvordan vi på en fornuftig måte skal bruke den. De som vokser opp nå med teknologien vil lære seg å bruke den på en bedre måte, sier han.

Hvor kunne du ønske deg mobilfrie soner?

Total

Mann

Kvinne

Under 30 år

30-39 år

40-49 år

50 år +

BASE

1016

509

507

209

172

186

449

I klasseroms- og undervisningssituasjoner

76%

77%

75%

55%

72%

82%

84%

Under møter og på jobb

61%

57%

64%

49%

46%

58%

73%

Under konserter, gudstjenester eller andre tryper forestillinger

72%

72%

72%

41%

63%

71%

90%

Ved middagsbordet

63%

58%

67%

61%

60%

62%

65%

På kino

81%

82%

79%

70%

75%

81%

88%

På restauranter og kafeer

36%

37%

36%

21%

24%

30%

51%

På kollektivtransport (tog, buss, trikk etc.)

18%

19%

17%

3%

8%

11%

32%

Jeg mener det ikke burde være mobilfri sone

6%

7%

5%

12%

7%

5%

3%

Kilde: Norstat

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.