Nordmenn i svenske leire

Flere hundre norske motstandsmenn satt i svenske konsentrasjonsleire under krigen. Leirene er lite kjent ,og et svært ubekvemt tema for svenske myndigheter.

Fredsdagene på Grini-leir i 1945

Grini fangeleir utenfor Oslo etter frigjøringen i 1945

Foto: Scanpix / SCANPIX

Historen til de svenske konsentrasjonsleirnene avslører forsker Tobias Berglund og journalist Niclas Sennerteg i en bok som kom ut i Sverige 1. september.

Hør mer om de svenske konsentrasjonsleirene her.

”Guantanamo”

Nordmennene satt under det forfatterne betegner som ”Guantanamo-lignende” forhold i disse leirene. På svensk het de ”slutna lager” (lukkede leire), men de hadde flere slående likheter med det som på den tiden var kjent som konsentrasjonsleire.

 • Behandlingen man fikk i disse leirene var streng, særlig de tre første åra av krigen.
 • Man fikk ikke vite hva galt man hadde gjort som.
 • Man fikk ikke vite hvor lenge man skulle sitte innesperret.
 • Man fikk ikke vite om man kunne få sin sak prøvet.
 • Det var totalt fotoforbud, og ingen fikk nærme seg leiren utenfra.
 • Det var avissensur av alt som angikk disse leirene.

Pinlig

Historien om disse leirene er svært pinlig for svenskene. Ikke minst fordi hensikten med leirene var at de som satt der skulle forhindres i å ta opp kampen mot nazismen og organisere seg på svensk jord. Foruten norske motstandskjempere satt blant annet tyske kommunister og polske motstandsmenn i disse leirene.

I ettertiden blir ikke den svenske leirpolitikken mindre pinlig av at innholdet i leirene endret seg med krigens gang. Da krigen snudde ble sosialdemokretene og kommunistene som satt innesperret bytta ut med quislinger og kollaboratører, hevder forfatterne Berglund og Sennerteg. Man snudde bare kappa etter vinden.

De mener svenske myndigheter bør ta et offisielt oppgjør med denne dystre leirhistorien på svensk grunn før man alt for høylytt går til felts mot leire a la Guantanamo i andre land.

Kulturstrøm

 • Duran Duran-bassist smittet

  John Taylor (59) har testet positivt for koronaviruset, men er på bedringens vei. Det var Variety som først fanget opp musikerens melding på Facebook. Her skriver Taylor at han fikk bekreftet virussykdommen for tre uker siden, og at han siden har vært i karantene.

  DEAR FRIENDS OF MINE after giving some thought to this, I have decided to share with you that I tested positive with...

  Publisert av Duran Duran  Søndag 5. april 2020
 • Bond-skuespiller død

  Den britiske skuespilleren Honor Blackman er død, 94 år gammel. Hun er blant annet kjent for rollen som Pussy Galore i James Bond-filmen «Goldfinger». Blackman døde mandag av naturlige årsaker i sitt hjem i Sussex, opplyser familien. (NTB)

  Sean Connery og Honor Blackman
  Foto: AP/Scanpix