NRK Meny
Normal

Nordmenn har størst betalingsvilje

Ny rapport sier at nordmenn er blant de beste i verden til å overtale folk til å betale for nyheter på nett.

Nettaviser

Reuters rapport sier at 87 % av nordmenn benytter seg av digitale nyheter og bytter ofte mellom PC til smarttelefon.

Foto: Magnus Peter Harnes

I rapporten Reuters Institute Digital News Report 2017 undersøkes det hvordan folk i forskjellige land i verden, bruker nyheter på tvers av plattformer og formater. Det norske bidraget til den internasjonale rapporten, Bruksmønstre for digitale nyheter: Reuters Institute Digital News Report, Norge 2017, er gjort av Hilde Sakariassen, Hallvard Moe og Jan Fredrik Hovden ved Universitetet i Bergen.

Ifølge rapporten er nordmenn blant de beste i verden til å overtale folk til å betale for nyheter på nett.

– Jeg tror det norske folk er vant til å lese og søke kunnskap i de klassiske avisene, men også nå i det digitale landskapet. I tillegg klarer norske mediehus å gi innhold som er unikt og eksklusivt så finnes det en betalingsvillighet der ute, sier redaktør i VG+, Jane Throndsen.

De yngre leserne er villig til å betale for nyheter

Jane Throndsen

Redaktør i VG+, Jane Throndsen, er veldig fornøyd med at de norske mediehusene beholder tilliten hos leserne i tiden hvor falske nyheter er et problem.

Foto: VG

Ifølge Reuters undersøkelse er også forbrukere under 35 år var villig til å betale for digitale nyheter. Dette er til tross for oppfatningen om at de yngre ikke er villig til å betale for digitale tjenester, på lik linje med musikk og video.

– Nordmenn har ligget digitalt veldig langt fremme og at vi er et land hvor gjennomsnittsinntekten er høy. Derfor vil det også gå penger til å betale for innhold som forklarer verden, gir dybde og gjør hverdagen litt lettere, sier Jane Throndsen.

Stipendiat ved Universitetet i Bergen, Hilde Sakariassen, sier at tallene er generelt lave når det gjelder betalingsvilje blant lesere i hele verden, men at Norge likevel ligger godt over gjennomsnittet. Hun har vært med på å undersøke tallene for Norge i Reuters undersøkelse.

Stor tillit til de norske mediene

Hilde Sakariassen

Stipendiat ved Universitetet i Bergen, Hilde Sakariassen, har sammen med kollegaene Hallvard Moe og Jan Fredrik Hovden undersøkt de norske tallene i undersøkelsen til Reuters.

Foto: Privat

Ifølge rapporten har nordmenn flest høy tillit til nyheter. Ni av ti nordmenn benytter seg av digitale nyheter ukentlig og det er et av de høyeste forbrukertallene i verden.

– I undersøkelsen ser vi at det er veldig mange nordmenn som får nyheter gjennom sosiale medier, men hovedmåten er å oppsøke på nettaviser og se på TV, sier Sakariassen.

Hun mener at nordmenn har et veldig stort nyhetsrepertoar noe som gjør at trusselen med falske nyheter ikke får så stor innflytelse på leserne.

Redaktøren i VG+ synes det er veldig bra at pressen klarer å opprettholde denne tilliten.

– Det er en stor grad av tillit og norske medier forvalter dette ansvaret gått. Vi har institusjoner som Pressens Faglige Utvalg (PFU) som korrigerer og passer på oss. I tillegg er det en redaktørstand i Norge som er eksepsjonelt opptatt av kampen mot falske nyheter, sier Throndsen til NRK.

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix