Hopp til innhold

Nordmann vant film-gull i Hollywood

Den norske filmskaperen Hallvar Witzø vant den gjeve «student-Oscar» i Hollywood i natt. Kortfilmen hans heter «Tuba Atlantic».

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø synes han har vært med på et eventyr.

Foto: Karl Erik Brondbo

– Dette er helt surrealistisk og veldig kult. Jeg fikk møte skuespiller Jennifer Garner, ler Witzø på telefon fra Hollywood.

I natt kunne han slippe jubelen løs og ta imot beviset på at hans kortfilm «Tuba Atlantic» var den beste utenlandske kortfilmen i konkurransen.

– Garner ropte først opp tredjeplassen, og da hun skulle fortelle hvem som fikk sølvet var det utrolig spennende. Da jeg ikke ble ropt opp, skjønte jeg at vi hadde vunnet, forteller en oppglødd Witzø.

– Jeg hadde en ferdigskrevet tale, men bare kastet papirene og snakket rett fra hjertet. Og midt i salen satt 18 menn fra Stranda mannskor, som reiste seg under talen og sang en hyllest. Det var helt utrolig.

Dette er pallen:

Pallen for beste studentfilm

Film

Regissør

Skole

Land

«Tuba Atlantic»

Hallvar Witzø

Norwegian Film School

Norge

«Bekas»

Karzan Kader

Stockholm Academy of Dramatic Arts

Sverige

«Raju»

Max Zaehle

Hamburg Media School

Tyskland

– Dette er det største som har hendt meg, sa Hallvar Witzø da det ble kjent at han var blant de nominerte til Student Acadamy Awards.

Like jublende var 26-åringen fra Leksvik i Nord-Trøndelag da det ble klart at han uansett er på pallen. Nå ser han fremover og gleder seg til å møte folk i Hollywood.

– Filmen er nå automatisk godkjent for å konkurrere om en Oscar. Denne prisen åpner utrolig mange dører her i Hollywood. Nå er jeg hjertelig velkommen til å snakke med alle de store filmselskapene, sier trønderen.

Eksamensfilm

Witzø er utdannet på regilinjen ved Den Norske Filmskolen i Lillehammer. «Tuba Atlantic» er spilt inn på Stokkøya i Åfjord i Sør-Trøndelag, og er eksamensfilmen hans.

Den handler om en gammel mann som heter Oskar. Han får beskjed om at han har kort tid igjen å leve.

Se klipp fra filmen:

Video Klipp 2 fra "Tuba Atlantic"

Oskar får høre dramatisk nytt av legen sin.

Oskar bor på Vestlandet. Han har en bror på østkysten av USA. De blåser tuba-toner til hverandre.

Hvisket bannord

– Jeg ble inspirert av et barndomsminne om to yoghurtbegre med fiskesnor mellom. Jeg og nabogutten hvisket skumle banneord til hverandre som vi ikke fikk lov til å bruke hjemme. Det var det hemmelige kommunikasjonsmiddelet som ga meg ideen til «Tuba Atlantic», sier Witzø.

Se klipp fra filmen:

Video Klipp fra "Tuba Atlantic"

Oskar forsøker å kontakte broren sin etter tretti års taushet.

Stor stas i Hollywood

Den unge filmskaperen hadde med seg en stor delegasjon til Los Angeles. De var alle hjertelig tilstede under seremonien i Samuel Goldwyn Theater 11. juni.

– Pappa og onkel Helge er med i Stranda mannskor i Leksvika, som synger og har laget musikken i filmen, forteller Witzø.

I tillegg hadde han tatt med seg hele familien og filmteamet: Fra klipperen og produksjonsdesigneren til en 13 år gammel skuespiller.

Kulturstrøm

 • Norsk stjernedirigent til prestisjefylt orkester

  Den unge norske dirigenten Tabita Berglund er utnevnt til første gjestedirigent for symfoniorkesteret i Detroit.

  Detroit Symphonic Orchestra omtales som et orkester på høyt nivå i internasjonal og amerikansk sammenheng.

  Det kalles en merkedag for norsk musikkliv, skriver NTB.

  Berglund (34) starter det fire år lange engasjementet som første gjestedirigent i oktober, og vil dirigere Detroit Symphonic Orchestra flere uker hver sesong.

  Tabita Berglund
  Foto: NTB
 • R.E.M.-vokalist donerer tekst

  R.E.M.-vokalist Michael Stipe har donert den håndskrevne teksten av «Nightswimming» til en nettauksjon for å støtte arbeidet til Leger uten grenser sitt arbeid i Gaza. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

  I skrivende stund har auksjonen mottatt et bud på 3200 dollar, rundt 33.800 kroner, for verket.

 • «Sjelløst og kommersielt»

  I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

  – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.