Hopp til innhold

Nominert til internasjonal bokpris

Kjersti Annesdatter Skomsvolds kan vinne den prestisjetunge IMPAC Dublin Literary Award for sin debutroman «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg».

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold har blitt oversatt til 20 språk, og er nå nominert til en presitsjefylt internasjonal bokpris.

Foto: Veronica Karlsen / NTB

Hun er en av 10 forfattere fra hele verden som er nominert, sammen med blant annet verdensstjernene Haruki Murakami og Michel Houellebecq, skriver BBC.

Prisen er på 100.000 euro, altså nærmere 750.000 kroner. Forutsetningen for å bli nominert er at boken er publisert på engelsk. Per Petterson vant prisen for «Ut og stjæle hester» i 2007.

De nominerte til den irske bokprisen er plukket ut av biblioteker i 10 land, deriblant Norge. 154 titler var på den første lista over nominerte, og en liten jury har nå kuttet denne ned til 10.

Suksess

Skomsvolds debutbok fra 2009 har vært en sensasjon, og er solgt for oversettelse til 20 språk. Den har fått svært gode kritikker internasjonalt, og tyske Der Spiegel omtaler den som «en kjærlighetshistorie som ikke kunne ha vært vakrere».

For «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» har Skomsvold mottatt Tarjei Vesaas' Debutantpris, og hun ble også nominert til Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris.

NORLA (Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet) har opplevd stor økning i interessen for norsk litteratur, og i fjor var det en stor økning i antall søknader om oversettelsestøtte fra utenlandske forlag.

Oliver Møystad

Oliver Møystad ved Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet sier at utenlandske forleggere blir overrasket over hvor stor variasjon det er i norsk litteratur.

Foto: privat

Utenlandske forlag som gir ut norsk litteratur kan søke NORLA om støtte til å dekke inntil 50 prosent av kostnadene ved oversettelse. Det ble i 2012 støttet oversettelser av 431 utgivelser til hele 47 språk, noe som er rekord.

– Overrasket over variasjonen

Oliver Møystad ved NORLA sier til Kulturhuset på NRK P2 at interessen for norsk litteratur er et resultat av arbeid over mange år.

– Jostein Gaarders «Sofies Verden» var nok et gjennombrudd. Neste sprang var da Per Petterson vant IMPAC-prisen i 2007. Da kan man si at norsk litteratur for alvor ble oppdaget i den engelskspråklige verden. Men bildet er veldig sammensatt, og det blir solgt bøker i alle sjangere. Skjønnlitteratur, krim, sakprosa, barnebøker. Utenlandske forleggere blir overrasket over hvor mye variert litteratur som finnes her til lands, sier han.

Skomsvolds andre roman, Monstermenneske, ble lansert i fjor høst – også til svært gode kritikker.

Salman Rushdie er ute med memoarboken "Joseph Anton", oppkalt etter dekknavnet han måtte skaffe seg da han levde i skjul i tolv år. Kjersti Annesdatter Skomsvold ble en internasjonal sensasjon med sin debutbok som handlet om en ensom gammel dame, nå kommer bok nummer to. Og den unge lyrikeren Thomas Marco Blatt oppsøker hjembygda si, Sørumsand på Romerike. Programleder er Siss Vik.(5:12)

Video: Se intervju med Kjersti Annesdatter Skomsvold i Bokprogrammet (oktober 2012).

De øvrige nominerte til årets IMPAC-pris er:

  • City of Bohane (Kevin Barry)
  • Kartet og terrenget (Michel Houellebecq)
  • Pure (Andrew Miller)
  • 1Q84 (Haruki Murakami)
  • The Buddha in the Attic (Julie Otsuka)
  • The Tragedy of Arthur (Arthur Phillips)
  • Swamplandia! (Karen Russell)
  • From the Mouth of the Whale (Sjón)
  • Caesarion (Tommy Wieringa)

Vinneren kåres 6. juni.

Hør NRKs litteraturanmelder Leif Ekle og rådgiver i NORLA Oliver Møystad snakke om Skomsvolds bøker og om IMPAC-prisen i Kulturhuset på P2:

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP