Hopp til innhold

Delte Tarjei Vesaas' debutantpris

Tarjei Vesaas' debutantpris gikk til Kjersti Annesdatter Skomsvold for romanen «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» og Eivind Hofstad Evjemo for romanen «Vekk meg hvis jeg sovner».

Debutanter

Kjersti Annesdatter Skomsvold og Eivind Hofstad Evjemo ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for 2009.

Foto: Oktober/Finn Ståle Felberg og Cappelen Damm

Tarjei Vesaas' debutantpris for 2009 ble delt mellom debutantene Eivind Hofstad Evjemo og Kjersti Annesdatter Skomsvold, som altså ble trukket frem som de beste skjønnlitterære debutantene for 2009. Forrige gang prisen ble delt mellom to forfatterdebutanter var i 1995. Da mellom Harald Rosenløw Eeg og Tore Renberg.

Vesaas' debutantpris ble delt ut under Den norske Forfatterforenings årsmøte i Oslo søndag ettermiddag.

Stor forhåndsfavoritt

Kjersti Annesdatter Skomsvold var forhåndsfavoritt med romanen «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg». Etter en rekke strålende anmeldelser og mye oppmerksomhet i media, var det ventet at hun ville stille sterkt. Også Bok i P2-kritiker Marta Norheim hadde størst tro på henne.

– Kan det bli Kjersti Annesdatter Skomsvold, mon tro? Hun er i kategorien underfundig og god prosa, med tittel som det er umulig å lære seg, noe som vitner om ambisjoner, sa Bok i P2s kritiker Marta Norheim til NRK.no, før prisen ble delt ut.

Les: Hvem er beste nykommer?

Les: NRKs anmeldelse av Skomsvold

Skråblikk og helstøpt språk

Det er Det litterære Råd i Den norske Forfatterforening som bestemmer hvem som får Tarjei Vesaas' debutantpris. De skriver følgende om Skomsvolds debutroman:

«(...) Slik framstår Mathea Martinsen i denne forfattarens skildring som ein figur vi kanskje ler av, til tider, men framfor alt som ein karakter vi ler med - og dette blir mogeleg i kraft av den innleving og medkjensle, og det skråblikk forfattaren rettar mot henne, skrive fram i eit uforutseieleg og samstundes heilstøypt språk.»

Lyd: Hør Skomsvold lese fra boken

«Brodd til det vakre»

Litt mer overraskende var det at Eivind Hofstad Evjemo skulle få prisen. Det har vært nokså stille rundt utgivelsen av romanen «Vekk meg hvis jeg sovner» på Cappelen Damm i media, til tross for noen gode anmeldelser.

I begrunnelsen for utdelingen av prisen, skriver juryen om romanen «Vekk meg hvis jeg sovner»:

«Der er eit sterkt band mellom den namnlause guten og den namnlause bestefaren, og vi meir enn anar at der er eitt menneske til som døyr, i boka. Men drivkrafta bak det skrivne er truleg noko meir enn berre emosjonell; når ingen av personane i romanen opptrer med namn, må det vera fordi forfattaren strevar etter ei form for anonymitet der erfaringa, heller enn personen, står i sentrum. Det er raust gjort, ikkje minst fordi det høge språkmedvitet som pregar teksten resulterer i passasjar som er like mykje dikt som prosa, også i fleire av kapittel-titlane, og eg siterer tre titlar: Sorgbinderi; Jeg står i kroppen med skyld; I et verdig lys skal vi bli til. Det er vakkert; det er ein venleik her, men utan at det blir falsk idyllisering. For, slik typisk er, alt hos barnet: Taggar av gru stikk opp og gir brodd til det vakre.»

Les: Hele jurybegrunnelsen

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK