Hopp til innhold

Mørk og morsom romandebut

Nina Lykke er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med «Oppløsningstendenser». Bli med og diskutere boken!

Nina Lykke

Nina Lykke har skapt en hovedperson i sin debutroman som begynner på bunnen.

Foto: Jo Michael / Oktober forlag

– Mørkt, morsomt og overraskende stilsikkert fra en romandebutant, sier fagjuryen om «Oppløsningstendenser».

Diskutér boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst!

Kan hun bli fri?

Oppløsningstendenser
Foto: Exil Design / Oktober forlag

Hovedpersonen begynner på bunnen. Gjeldsrammet, ribbet for hus og mann, bor hun i en kjellerhybel, med 100 kroner dagen å leve for. På sine turer gjennom Oslo forsøker hun å snylte gratis vin på lanseringsfester, men ikke minst å finne ut av det med sin mor, som spiller martyrrollen, og sin far, som holder henne på armlengdes avstand. Kan hun bli fri, ikke bare fra gjeldsåket, men også fra seg selv og sin arv?

I India er det straffbart å drive noen til selvmord. Ikke at jeg hadde lyst å ta livet av meg, men jeg kunne ikke ringe politiet, jeg kunne ikke saksøke ham, det vil si, jeg kunne gjøre hva jeg ville, men det ville ikke ha resultert i noe, for han hadde ikke brutt noen lov. Det finnes ingen lov mot å leve sammen med en kvinne og nekte henne barn helt til livmoren hennes har tørket inn, for deretter å smelle en tredveåring på tjukken, for så å kjøpe en kremgul sportsbil etter å ha levd i en miljøvennlig og kildesorterende sykkelhusholdning med meg i alle år, for deretter å ta med seg sin gryende lille familie på det mest forbudte av alt, en tyve timers flytur til Thailand, og deretter publisere bilder av alle sammen på Facebook, der vi er venner alle tre, for slik det er moderne å være kåt, er det også moderne å være venner med sin eks - for å vise at man ikke er bitter - men ikke for gode venner, bare akkurat passe gode venner, slik man skal drikke akkurat passe mye alkohol og sørge akkurat passe etter et brudd, ikke for lenge, men heller ikke for kort.

Nina Lykke / Oppløsningstendenser

Kulturstrøm

 • Cezinando dømmes til samfunnsstraff

  Mandag møtte artist Kristoffer Cezinando Karlsen i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak.

  Rapperen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter møbel-tyverier.

  26-åringen er siktet for fem tyverier av møbler verdt rundt 380.000 kroner. Flere av møblene er levert tilbake, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.

 • 1,2 millioner nordmenn så finalen i Eurovision

  1,2 millioner nordmenn så Ukraina vinne Eurovision 2022 i Torino i Italia på lørdag. Det utgjorde ni av ti TV-seere, som er ny rekord.

  – Markedsandelen på NRK1 var på hele 89 prosent, som er det høyeste vi har målt med moderne TV-målinger, sier analytiker Maren Eline Fossan i NRK til Kampanje.

  TV-målingen fra Kantar går tilbake til 2000.

  Målt i antall seere var det en nedgang på 275.000 fra i fjor. Da var seerandelen 85,7 prosent.

  Totalt ble finalen sett av nærmere 200 millioner mennesker.