Mørk og morsom romandebut

Nina Lykke er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med «Oppløsningstendenser». Bli med og diskutere boken!

Nina Lykke

Nina Lykke har skapt en hovedperson i sin debutroman som begynner på bunnen.

Foto: Jo Michael / Oktober forlag

– Mørkt, morsomt og overraskende stilsikkert fra en romandebutant, sier fagjuryen om «Oppløsningstendenser».

Diskutér boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst!

Kan hun bli fri?

Oppløsningstendenser
Foto: Exil Design / Oktober forlag

Hovedpersonen begynner på bunnen. Gjeldsrammet, ribbet for hus og mann, bor hun i en kjellerhybel, med 100 kroner dagen å leve for. På sine turer gjennom Oslo forsøker hun å snylte gratis vin på lanseringsfester, men ikke minst å finne ut av det med sin mor, som spiller martyrrollen, og sin far, som holder henne på armlengdes avstand. Kan hun bli fri, ikke bare fra gjeldsåket, men også fra seg selv og sin arv?

I India er det straffbart å drive noen til selvmord. Ikke at jeg hadde lyst å ta livet av meg, men jeg kunne ikke ringe politiet, jeg kunne ikke saksøke ham, det vil si, jeg kunne gjøre hva jeg ville, men det ville ikke ha resultert i noe, for han hadde ikke brutt noen lov. Det finnes ingen lov mot å leve sammen med en kvinne og nekte henne barn helt til livmoren hennes har tørket inn, for deretter å smelle en tredveåring på tjukken, for så å kjøpe en kremgul sportsbil etter å ha levd i en miljøvennlig og kildesorterende sykkelhusholdning med meg i alle år, for deretter å ta med seg sin gryende lille familie på det mest forbudte av alt, en tyve timers flytur til Thailand, og deretter publisere bilder av alle sammen på Facebook, der vi er venner alle tre, for slik det er moderne å være kåt, er det også moderne å være venner med sin eks - for å vise at man ikke er bitter - men ikke for gode venner, bare akkurat passe gode venner, slik man skal drikke akkurat passe mye alkohol og sørge akkurat passe etter et brudd, ikke for lenge, men heller ikke for kort.

Nina Lykke / Oppløsningstendenser

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter