Hopp til innhold

Frykter kontroverser når Eurovision Song Contest skal ledes av transkvinne for første gang

Aldri før i Eurovisions 65 år lange historie har en åpen transperson ledet showet. – Mange hatere sier at jeg fikk jobben kun fordi jeg er trans, sier Nikkietutorials.

Nikkietutorials fra intervjuet med NRK

Historisk: Nikkietutorials har blitt «oppgradert» fra online vertinne til en av programlederne under livesendingene i mai

Foto: Skjermdump / Zoom / NRK

Nikkietutorials, eller Nikkie De Jager som hun egentlig heter, slo igjennom på YouTube med sine sminkevideoer allerede som 14 åring. Det var ikke før i januar i fjor skjønnhetsvloggeren sto frem som trans i en video på strømmetjenesten.

I videoen forteller en åpenhjertig De Jager om hvordan hun ville ta styring på sin egen historie, etter at hun som trans ble brukt som et pressmiddel mot henne av en ikke navngitt person.

Før Eurovision Song Contest ble avlyst i fjor grunnet koronapandemien, var Nikkietutorials annonsert som nett-vertinne på musikkonkurransens YouTube-kanal. I år har hun blitt «oppgradert» til en av totalt fire programledere.

– Hvor sykt er ikke det? Sier en lattermild De Jager til NRK og legger til:

– Jeg tror det viktigste er det faktum at jeg er der. Sammen jobber vi for synligheten for LHBT-samfunnet, og jeg synes det er så utrolig at jeg har fått æren av å lede Eurovision, og at EBU har mot nok til å gi meg denne plattformen.

En enorm anerkjennelse

Eurovision Song Contest har en lang tradisjon for åpenhet og mangfold i alle former. En lang rekke artister fra LHBT-miljøet har deltatt i musikkonkurransen, i 1986 danset Ketil Stokkan med Great Garlic Girls under den internasjonale finalen i Bergen og showet har tidligere blitt ledet av åpne homofile programledere.

Det kommer derfor som en gledelig nyhet at Eurovision nå, for første gang, skal ledes av en transkvinne. På høy tid, og veldig gøy sier Esben Esther Pirelli Benestad, som selv er åpen og stolt trans.

Esben Esther Pirelli Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad sto selv frem som trans i 1993. Nå gleder hen seg til å se Eurovision i mai.

– Ikke bare er hun en vakker transkvinne, hun er også stolt av det og det er det viktige. At hun viser en slik stolthet for sin legning trenger vi, verden trenger det og andre i hennes situasjon trenger å se stoltheten hun har over å være trans.

Da Benestad fikk beskjeden om at Eurovision skal ledes av en transkvinne for første gang jublet hen.

– Det betyr jo bare at vi er bra nok! Det viser at vi kan brukes til nesten hva enn det skulle være. Når vi får en så sentral rolle, i et så sentralt og viktig program, gir det signaler til oss om at vi er velkomne i verden.

Programlederne for årets Eurovision Song Contest

Fire programledere: Disse tre skal dele Eurovision-scenen med Nikkie i mai. Fra venstre: Edsilia Rombley, Chantal Janzen og Jan Smit.

Foto: EBU

Kan skape kontroverser

Tidligere har NRK omtalt hvordan enkelte låter har skapt store kontroverser i hjemlandet. Det gjør at Eurovision-ekspert og styreleder i escNorge, Mandy Pettersen, nå er forberedt på at De Jager, i rollen som programleder, kan skape reaksjoner i enkelte land.

– Jeg synes det er helt fantastisk at Nikkie skal være programleder, det tror jeg hele Norge gjør også, men jeg forstår at verden ikke er sånn over alt.

Mandy Pettersen Fra escNorge

Viktig: Mandy Pettersen fra escNorge sier Eurovision er banebrytende.

Foto: Privat

Pettersen har sett lignende tilfeller tidligere.

– Vi har sett at enkelte land har prøvd å stanse bildene på grunn av noe så uskyldig som et pride flagg tidligere. Så jeg vet dette kommer til å skape bråk blant enkelte grupper. Det vil nok være de som, også her, kommer til å prøve og stanse bildene av en vakker transkvinne på scenen der hun hører hjemme.

Nå håper Pettersen at alle står sammen om å støtte De Jager når hun entrer scenen, i Rotterdam, i slutten av mai.

– Det viktige nå er at vi alle står sammen og roper høyere enn de som vil blokkere det ute. Vi må alle stille oss bak Nikkie å heie henne frem. Jo flere vi er som står sammen jo lettere blir det å snu kontroversene til noe positivt.

Tar seg ikke nær av negativiteten

Da det ble kjent at Nikkietutorials skulle lede den store musikkfesten fikk hun mange negative kommentarer rettet mot seg i sosiale medier.

– Jeg fikk høre «den eneste grunnen til at du får være programleder er fordi du er trans» mange ganger. Jeg tror jeg har bevist at jeg bra nok for programlederrollen, og at EBU (Den europeiske kringkastingsunion) ikke gav meg jobben kun fordi jeg er trans. Om jeg fikk jobben kun fordi jeg er trans, så bra for dem, verden trenger det.

Nikkietutorials / Nikkie De Jager på scenen under fjorårets Eurovision Song Contest: Shine A Light

Nikkietutorials blir å se under Eurovision Song Contest 18., 20., og 22. mai

Hun lar seg ikke stoppe av skeptikerne, og kommer ikke til å legge skjul på sin identitet under livesendingene.

– Jeg vet ikke om jeg kan si dette her, men kjolen min, blant annet, er inspirert av transflagget med de blå, rosa og hvite fargene. Så overalt der jeg dukker opp, er det et ekstra lite blunk til stoltheten jeg har for LHBT-samfunnet.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters